Jojobový olej - perfektní produkt na všechny typy vlasů a pokožky

Jojobový olej - perfektní produkt na všechny typy vlasů a pokožky

Má více společného s voskem, než s oleji. Přesto ale dokáže svými vlastnosti ohromit. Jojobový olej je zdrojem živin - vitaminů, skvalenu a mastných kyselin. Skvěle se absorbuje do struktury pokožky a je odolný vůči žluknutí. Jedná se o přírodní ochranu před UV zářením a má podobnou strukturu jako lidský maz. Jojobový olej je znám také pod přezdívkou pouštní zlato, kdy se získává ze semen stálezeleného keře stejného jména.

Jojobový olej není typickým olejem, i když tak na první pohled vypadá. Jedná se o tekutý vosk, který se lisuje ze semen keře jojoby, jinak nazývaného Simmondsia Chinensin. Rostlina pochází z ekologického pěstitelství ve Střední Americe. Vyskytuje se také v Austrálii, na Novém Zélandu, v Africe a také v Asii. V těchto dalších oblastech je ale spíše vzácná. Rostlina se pěstuje také ve Španělsku, ale většina výrobků s obsahem jojoby a jojobového oleje pochází z pouštních plantáží v Argentině. Stálozelené keře jojoby produkují plod, který obsahuje opravdu šokující množství blahodárných živin.

Jojobový olej INCI: Olej ze semen Simmondsia Chinensis 

50% obsahu jojobový semen tvoří mastné kyseliny, takže lisování oleje není obecně příliš obtížné. Plody lisované za studena pouští zlatavý olej, který příjemně voní po oříšcích. Mějte na paměti, že pouze nerafinovaný, nezpracovaný a za studena lisovaný olej, který má relevantní certifikaci, může být používat jako efektivně vyživující produkt. Při výběru produktu je vždy důležité zkontrolovat jeho kvalitu a metodu extrakce. Olej totiž může při zpracování ztratit blahodárné látky, které jinak obsahuje.

Díky lisování za studena si jojobový olej zachovává všechny vlastnosti, které mu v poušti rostoucí keř Simmondsia Chinensis propůjčil. Při pokojové teplotě zůstává v tekutém skupenství, ale při teplotě kolem minus sedmi stupňů Celsia se mění na vosk. Je důležité také zmínit, že jojobový olej je velmi odolný proti žluknutí a uchovává si tak své vlastnosti po opravdu velmi dlouhou dobu, klidně roky. Proto jojobový olej dokáže zajistit skvělé výsledky ještě dlouho po svém lisování.

Jojobový či arganový olej? 

Pokud vás zajímá, v čem jsou arganový a jojobový olej rozdílné, rozhodně pokračujte ve čtení. Jedná se o opravdu zajímavé produkty s podobnými vlastnostmi. Oba nalezneme v přírodních přípravcích pro péči o vlasy a o pleť. Nicméně jojobový olej obsahuje přírodní skvalen. Díky tomu má strukturu, která je podobná lidskému mazu. To ve výsledku vede k rychlejšímu a efektivnějšímu vstřebávání a posílení našich vlasů a naší pokožky. Rozhodnutí byste měli učinit podle složek, které v produktu vyžadujete.

Vlastnosti jojobového oleje

Z čeho se jojobový olej skládá? Jedná se o přírodní zdroj vitaminu E (urychluje obnovu buněk a zpomaluje stárnutí), vitaminu A (posiluje přírodní funkci pokožky), vitaminu F (posiluje ochranou barieru pokožky), rostlinných steroidů, mastných kyselin, komplexu vitaminů B a skvalenu (zabraňuje tvorbě zánětu a bojuje proti volným radikálům). Jojobový olej také vděčí za své kvality obsahu minerálů, jakými je zinek, měď, selen, jód, chrom a také řada esenciálních mastných kyselin.

Jojobový olej a jeho užívání v oblasti zkrášlení vlasů a pleti

Přírodní jojobový olej má vysokou biokompatibilitu s naší pokožkou. Díky tomu se skvěle vstřebává a je velice oblíbený v pleťové, tělové a vlasové kosmetice. Může fungovat jak samostatně, tak smíchaný s dalšímu produkty. Často je součástí pleťových krémů, tělových mlék, mýdel a vlasových kondicionérů. Nanoil pro vlasy střední porozity je produkt obohacen právě jojobovým olejem té nejvyšší kvality. Působí jako regulátor tvorby mazu a pokožku efektivně čistí. Jojobový olej můžeme nalézt také v parfémech, kde slouží pro prodloužení výdrže vůně.

Proč stojí jojobový olej za to?

  • je kompatibilní s pokožkou
  • snadno se vstřebává do pokožky a vlasů
  • je ideální pro všechny typy pleti a vlasů
  • vyhlazuje vrásky a bojuje proti akné
  • revitalizuje tělo a vlasy
  • dodává vlasům a pokožce značné množství minerálů a EFA.
  • lze užívat na obličej, tělo a vlasy
  • hydratuje, regeneruje a eliminuje zánět
  • zabraňuje lámání vlasů, posiluje jejich lesk
  • reguluje tvorbu a vylučování mazu a zabraňuje jeho nadprodukci

Jak jojobový olej funguje

  • má antibakteriální účinek a kdykoliv jej přidáme k další kosmetice, tak tím prodloužíme její životnost. Jojobový olej je efektivní produkt, který nalezneme např. v: 
  • produktech proti akné
  • krémech proti vráskám
  • očních krémech a sérech
  • peelingu na obličej, tělo, ruce a nohy
  • přípravcích proti celulitidě a striím
  • vlasových přípravcích a kondicionérech
  • přípravcích pro péči o nehty a změkčovačích nehtové kůžičky
  • ochranných balzámech na rty
  • přípravcích pro péči o ruce a nohy 

Jojobový olej - účinky na pleť a pokožku

Při pravidelném užívání zajišťuje jojobový olej pokožce vlhkost, jemnost a pružnost. Jedná se o skvělý prostředek, který se hodí ke všem typům pleti a pokožky. Jojobový olej zabraňuje vysušování pokožky, udržuje stabilní pH a hydratuje suchou pokožku. Redukuje transepidermální ztrátu hydratace. Na druhou stranu dokáže čistit pokožku a zabraňovat přebytečné tvorbě mazu. Jojobový olej také zklidňuje zánět a je tak doporučován pro ekzematiky a psoriatiky. Funguje také jako přírodní UV filtr.

Jojobový olej - účinky na vlasy 

Vyživující vlastnosti jojobového oleje se často užívají i v péči o vlasy. Jaký je tedy dopad oleje na naše vlasy? Posiluje vlasové kořínky a cibulky, usnadňuje jejich rozčesávání, zabraňuje tvorbě statické elektřiny a také vlas chrání před působením vnějšího prostředí, kdy je vyživuje a udržuje optimální vlhkost. Chrání vlasy před lámáním a dodává jim lesk. Jojobový olej se hodí pro vmasírování do pokožky hlavy, jelikož tak efektivně působí v oblasti vlasových folikulů. Navíc chrání vlasy před lupy, zklidňuje pokožku hlavy a zabraňuje přebytečnému maštění vlasů. Je opravdu efektivní a pomáhá jak suchým, tak mastným vlasům. Jojobový olej uzavírá hydrataci ve struktuře vlasů a kontroluje činnost mazových žláz, čímž kontroluje nadměrné vylučování mazu u uživatelů s mastnými vlasy.

Pro jaký typ vlasů se jojobový olej hodí nejvíce?

Pokud si myslíte, že díky jojobovému oleji budou vaše vlasy vysoké porozity opět ve skvělém stavu, tak se nemýlíte. Funguje skvěle i u vlasů s nízkou a střední porozitou. Jak je to možné? Jojobový olej má opravdu skvělé a blahodárné vlastnosti, které mu zajišťují jeho efektivitu. Zabraňuje přespřílišné tvorbě mazu a funguje jak u poškozených a dehydratovaných vlasů, tak také u těch suchých, které jsou při stylingu nepoddajné.

Vlasové olejování jojobovým olejem

Jojobový olej můžeme užívat jak v čisté podobě, tak jako přídavek do vyživujících produktů. Pamatujte, že olej musí být přírodní, bez silikonů a dalších škodlivin a také bez aromatických látek a barviv. Jojobový olej je ještě efektivnější, když jej smícháte s další podobně vyživující látkou, jakou může být arganový, makadamiový či kokosový olej. Poté se můžete o vlasy starat ještě efektivněji. 

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Ochranný sprej na vlasy
Jojobový olej
Arganový olej
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů