Výhody bylinných destilátů odhaleny. Který bylinný destilát si zvolit pro zlepšení pleti?

Výhody bylinných destilátů odhaleny. Který bylinný destilát si zvolit pro zlepšení pleti?

Zklidňují podráždění, pomáhají pokožce regenerovat a správně vykonávat procesy sebeobnovy - tak fungují bylinné destiláty. Jsou však dostatečně účinné, aby nahradily pleťová tonika a pleťové vody? V čem spočívá účinnost bylinných destilátů při použití v péči o pleť? Dnes odhalíme tajemství bylinných destilátů. Seznámíme vás s nejoblíbenějšími bylinnými destiláty a jejich přínosy.

Není to tak dávno, co o jejich existenci slyšel jen málokdo, přesto dnes pro mnoho lidí představují bylinné destiláty (např. hydratační) nedílnou součást každodenní péče o pleť. Přestože bylinné destiláty vzaly kosmetický průmysl útokem, stále existují lidé, kteří nevědí, co to vlastně bylinná voda je a jak takové výrobky správně používat. Je nejvyšší čas to změnit a objevit všechny výhody, které bylinné destiláty nabízejí.

Co je to bylinný destilát?

Co jsou bylinné destiláty? Je to totéž co: květová voda, bylinná voda, hydroláty/hydrosoly, esenciální vody - existuje několik názvů pro tento jeden zcela přírodní kosmetický přípravek.

Za přirozenost bylinných destilátů vděčíme právě způsobu jejich získávání. Nejsnáze lze přiblížit, co je to bylinný destilát, objasněním jeho původu. Bylinný destilát je vedlejším produktem při výrobě esenciálních olejů - tedy při procesu extrakce bylin metodou parní destilace. Kdysi byly považovány za bezcenné, dnes jsou jejich výjimečné schopnosti pro zlepšování pleti a vlasů vysoce ceněny po celém světě.

Zábavný fakt!

Slovo hydrolát má původ ve francouzštině, kde hydro znamená voda a lait mléko.

Bylinný destilát pro péči o pleť

Přírodní bylinné destiláty, které se používají pro potřeby péče o pleť, se příliš neliší od destilátů používaných ke zlepšení stavu vlasů, které jsou ve skutečnosti známy spíše jako vlasové hydrosoly.

Jsou vodovité a mají opravdu jemnou vůni. Je zřejmé, že rostlina, ze které se konkrétní bylinný destilát získává, určuje i jeho vůni. Přestože jsou bezbarvé, existují hydrosoly, které lze rozpoznat podle jejich charakteristického odstínu, a to se týká například rozmarýnové vody, šalvějové vody nebo skořicové vody.

Přesto je třeba si uvědomit, že dobrý bylinný destilát - ten, kterým chcete ošetřovat svou pleť - musí zůstat bez přidaných látek: bez barviv, syntetických aromat, konzervačních látek. Čím je složení jednodušší, tím je pro naši pleť obličeje lepší.

Bylinný destilát vs. pleťový olej

Bylinný destilát nebo pleťový olej? Místo přemýšlení, který přírodní produkt se pro vaši pleť hodí lépe a který přináší lepší výsledky při každodenní péči o pleť, byste měli raději používat oba!

Hydrosoly jsou lehčí, rychleji pronikají do pokožky a tím přináší hydrataci i do těch nejhlubších vrstev pokožky. Na druhou stranu jsou jejich účinky méně znatelné. Přírodní oleje jsou zase nasyceny esenciálními mastnými kyselinami a dokáží zabránit ztrátě vody. Jejich dodávané účinky jsou rozhodně markantnější. Společně tvoří duo, které si poradí i se zvláště náročnými úkoly!

Oleje, které lze kombinovat s bylinnými destiláty, by měly být zcela přírodní, lisované za studena a nerafinované. Arganový, mandlový a jojobový olej jsou tou nejlepší volbou, ale samozřejmě to nejsou jediné oleje, po kterých můžete sáhnout.

Jak správně používat duo bylinného destilátu a kosmetického oleje?

Ačkoli se kombinace obou látek může zdát pro některé lidi poměrně problematická, aplikace bylinných destilátů a olejů na pleť je uskutečnitelná. Existuje několik možností, které je dobré vyzkoušet.

  1. Hydrosol před aplikací oleje - nejprve obličej vyčistěte, použijte bylinný destilát a poté nanesením kosmetického oleje na obličej předejděte dehydrataci pleti.
  2. Hydrosol s olejem - do dlaně si nalijte kapku oleje a bylinného destilátu, oba produkty smíchejte a směs krátce vmasírujte do pokožky obličeje.
  3. Dvoufázová pleťová voda domácí výroby - smíchejte olej s bylinným destilátem (2:1) a směs nalijte do lahvičky; před každým použitím protřepejte, naneste na vatový tampon a otřete si jím obličej.
  4. Domácí pleťová maska - vybraný olej a bylinný destilát použijte jako základ pro vytvoření pleťové masky (nebo peelingu za předpokladu, že přidáte nějaké abrazivní částečky) s medem, aloe, jogurtem, avokádovou dužinou atd.

Jaké jsou výhody aplikace bylinného destilátu na obličej?

Bylinné destiláty jsou bezpochyby kosmetickými produkty, které nám nadělila sama matka příroda. V poslední době jsme si těchto darů začali vážit více, protože si uvědomujeme výhody, které přírodní péče o pleť nabízí.

Rozhodně největší předností bylinných destilátů je jejich neutrální pH, proto tak dobře ladí s naší pletí a navrací jí rovnováhu. Nedráždí ani nezpůsobují alergické reakce. Místo toho přinášejí jen úlevu. Přesto to nejsou jediné výhody používání bylinných destilátů v péči o pleť. Jaké jsou další pozitivní vlastnosti hydrosolů?

Přírodní bylinné destiláty na obličej:

  • vykazují schopnosti zklidnit pleť
  • působí proti zánětům
  • snižují zarudnutí a skvrny na pokožce
  • tonizují a obnovují přirozené pH pleti
  • působí proti znečištění a mají antioxidační účinek
  • čistí pleť a bojují proti bakteriím
  • zanechávají pleť svěží a zlepšují její hydrataci

Je zřejmé, že většina výše uvedených vlastností je úzce spjata s výhodami, které nabízí daná rostlina/bylina, z níž je hydrosol získáván. Proto můžete dosáhnout různých účinků při použití různých květových vod a bylinných vod.

Běžné hydrosoly a jejich vlastnosti

Níže najdete 10 nejoblíbenějších bylinných destilátů a jejich účinků na pokožku.

  1. Růžová voda - jemně hydratuje pokožku, vyhlazuje ji a zlepšuje její pružnost. Kromě toho růžová voda podporuje hojení ran, posiluje cévy, snižuje zarudnutí a záněty (nejkvalitnější růžová voda se získává z růže damašské).
  2. Cistová voda - vykazuje čisticí vlastnosti, zanechává pleť svěží, stahuje póry, zesvětluje stopy po akné, normalizuje pleť a také zlepšuje její pružnost a působí omlazujícím dojmem.
  3. Levandulová voda - účinkuje antisepticky, zklidňuje podráždění, snižuje otoky (např. otoky očí), vyživuje pleť a dodává jí zdravý tón. Levandulová voda je navíc antioxidant a dokáže usnadnit přirozené procesy sebeobnovy epidermis.
  4. Vilínová voda - (běžně známá jako hamamelisová voda) si poradí s běžnými kožními problémy, jako je akné, černé tečky a zarudnutí. Kromě toho je antibakteriální, zmenšuje kapiláry, napomáhá regeneraci pokožky a má antiseptické účinky.
  5. Voda ze zeleného čaje - obsahuje třísloviny, což jsou sloučeniny s antibakteriálními účinky a antioxidační polyfenoly. Nicméně voda ze zeleného čaje je známa především svými zklidňujícími schopnostmi, pomáhá při ošetření popálenin od slunce a redukuje popraskané kapiláry.
  6. Voda z aloe - je vysoce účinný hydratační přípravek, který zároveň omlazuje pleť díky podpoře syntézy kolagenu a elastinu, což jsou dva proteiny zodpovědné za udržení pružnosti a pevnosti pleti.
  7. Malinová voda - je uznávaná pro své skvělé omlazující schopnosti. Vyhlazuje pleť, doplňuje jí vodu a tonizuje ji, čímž jí pomáhá zachovat mladistvý vzhled. Navíc malinová voda usnadňuje regeneraci pleti a odstraňuje záněty. Po jejím použití zanechává tvář chráněnou.
  8. Rozmarýnová voda - přináší pleti tyto příznivé účinky: působí proti oxidaci, proti stárnutí (celkově omlazuje), je antibakteriální, antiseptická, protizánětlivá. Rozmarýnová voda navíc dokáže rozproudit krevní oběh v pleti, vyživuje pleť a zlepšuje její celkový tón.
  9. Heřmánková voda - nejenže v létě voní jako rozkvetlá louka, ale také si poradí s podrážděním, uvolňuje, zklidňuje, zanechává pleť jemnou, hydratovanou a čistou.
  10. Opunciová voda - je neuvěřitelně bohatá na vitamín C, vitamín E a provitamín A, tudíž napomáhá regeneraci pleti, omlazuje, brzdí oxidaci, hloubkově vyživuje a působí proti předčasnému stárnutí pleti. V neposlední řadě dokáže opunciová voda také zesvětlit pleť.

Jaký bylinný destilát zvolit?

Který bylinný destilát je nejlepší pro zlepšení pleti? Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď. Jednoduše si musíte vybrat hydrosol, který odpovídá potřebám vaší pleti. Níže najdete tipy, které vám pomohou vybrat ideální bylinný destilát pro váš obličej.

Nejlepší bylinný destilát na suchou pleť

Musí být jemný, což znamená, že by neměl vykazovat adstringentní vlastnosti, ale naopak dodávat potřebnou hydrataci. Nejlepší bylinné destiláty pro suchou pleť jsou: růžová voda, citronová voda, jasmínová voda, voda z neroli a lotosového květu.

Nejlepší bylinný destilát pro citlivou pleť

Má za úkol zklidňovat podráždění a poskytovat dobrou ochranu pokožky. Nejlepší bylinné destiláty pro citlivou pleť jsou: opět růžová voda, malinová voda a voda z aloe, jasmínová voda a také levandulová a heřmánková voda.

Nejlepší bylinný destilát pro mastnou/aknózní pleť

Takový produkt péče o pleť by měl pomáhat správné funkci mazových žláz (vypořádat se s hyperaktivitou), čistit, být antibakteriální a vyrovnávat pH pleti. Nejlepší bylinné destiláty pro mastnou a aknózní pleť jsou: vilínová voda, cistusová voda, rozmarýnová voda, jahodová voda a chrpová voda.

Nejlepší bylinný destilát pro kuperózní pleť

Namísto zvýšení průtoku krve by měl zklidnit podráždění, přinést úlevu pleti a posílit kapiláry. Nejlepší bylinné destiláty na kuperózní pleť jsou: růžová voda, voda ze zeleného čaje, voda z opuncie, lipová voda a voda z Helichrysum italicum.

Nejlepší bylinný destilát pro zralou pleť

Musí mít samozřejmě anti-age účinek, hydratovat, regenerovat, zlepšovat pružnost pleti a chránit. Nejlepší bylinné destiláty pro zralou pleť jsou: Damašská růžová voda, pomerančová květová voda, vilínová voda a opunciová voda.

Jak se používá bylinný destilát na obličej?

Nejjednodušší metodou, jak používat bylinný destilát v péči o pleť, je brát ho jako alternativu k pleťovému toniku (zejména pokud je tonikum, které používáte, těžké, obsahuje alkohol a vysušuje pleť!).

Jak na to? Nejjednodušší způsob aplikace bylinného destilátu na obličej spočívá v jeho vklepání do pleti po večerním čištění obličeje. Jen opravdu malé množství hydrosolu vám pomůže hydratovat pleť a zklidnit podráždění. Pokud po krátké době zjistíte, že bylinný destilát do pokožky plně nepronikl - tedy když jej pokožka nevstřebala celý - můžete přebytek setřít vatovým tamponem. Poslední krok procedury založené na přírodní péči o pleť spočívá v běžném použití pleťového krému.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů