Cesta k zachování mládí. Jak provádět masáž obličeje?

Cesta k zachování mládí. Jak provádět masáž obličeje?

Pravidelná masáž obličeje představuje alternativu k botoxu - zpevňuje povadlou pleť, omlazuje a usnadňuje vstřebávání výživných látek dodávaných například s pleťovým sérem. Jaké jsou výhody masáže obličeje, jak ji správně provádět a jak často byste měli tyto "mikrocvičení" dělat?

Přestože není možné zůstat navždy mladý, lidé dodržují různé kosmetické procedury v naději, že se jim podaří oddálit procesy stárnutí pleti - jednou z nich je pravidelná masáž pleti obličeje.

Tento typ alternativní terapie si oblíbily zejména asijské ženy, které nefritové válečky vnímají jako nepostradatelnou součást svého každodenního omlazovacího rituálu. To však neznamená, že používání tohoto nástroje je jediným účinným způsobem provádění obličejových masáží. Stejně oblíbenými a spolehlivými metodami, které umožňují dosáhnout požadovaných výsledků, je i štípání určitých partií obličeje a použití buď derma válečku, nebo přísavek.

Je načase nahlédnout do tajů účinné masáže obličeje!

Masáž obličeje, která spočívá v "mikrocvičení".

Přírodní zkrášlující procedury bezpochyby získávají na popularitě. Invazivní ošetření v salonech jsou postupně nahrazována těmi, která lze provádět doma. Masáž obličeje proto představuje vysoce účinnou alternativu k botoxu. Nejenže vám pomůže uvolnit se, ale také zanechá pleť viditelně omlazenou. Jak je to možné?

Dobře provedená masáž obličeje není ničím jiným než procvičováním svalů, které jsou zodpovědné za pružnost vaší pleti. Kýžené výsledky přináší pouze při pravidelném provádění - pokud na cvičení (masáž obličeje) zapomenete, vaše pleť ztratí svou pevnost. Jedná se o svaly, které vytvářejí jakési lešení pro pokožku, a ta samotná se skládá ze 43 - 57 jednotlivých obličejových svalů. To je docela dost, že? Nejenže jsou odpovědné za vytváření mimiky, ale také za modelování oválu obličeje; tyto svaly také pomáhají udržovat pokožku napjatou. Pokud jsou obličejové svaly silné, nedochází k tvorbě vrásek na obličeji.

Stojí za to si uvědomit, že od 25 let věku se zpomaluje tvorba kolagenu a elastinu - tyto dva typy bílkovin jsou důležité pro udržení pružnosti pokožky. Masáž obličeje se také jeví jako dobrý trénink pro kožní buňky (které produkují tyto dva proteiny), jelikož zlepšuje mikrocirkulaci v pokožce, usnadňuje vstřebávání výživných látek a stimuluje procesy sebeobnovování pokožky.

K čemu je masáž obličeje prospěšná?

Co získáte masáží obličeje? Tato procedura vám většinou pomůže uvolnit se a zklidnit třeba po náročném dni. Největší předností masáže obličeje je bezpochyby její relaxační účinek. Nicméně tato masáž v sobě skrývá i něco navíc - zvyšuje rychlost vstřebávání pokožky, což znamená, že dermis přijímá více živin z pečující kosmetiky (krému nebo séra s vitaminem C a retinolem). A právě to jsou hlavní důvody, proč se masáž obličeje vyplatí provádět.

Doporučení k masáži obličeje jsou jednoduchá - toto cvičení by měl dělat každý, kdo na něj má čas a chuť. A je dobré si na masáž obličeje najít nějaký čas, jelikož pokud je prováděna pravidelně (bez ohledu na metodu), tak:

  • pomáhá zásobovat pleť kyslíkem a vyživovat ji.
  • podporuje odvod lymfatických tekutin a zvyšuje prokrvení pokožky.
  • dodává pleti pevnost a pružnost, zjemňuje vrásky.
  • zabraňuje ochabující pleti a zpomaluje procesy stárnutí.
  • podílí se na odstraňování toxinů.
  • urychluje odlupování odumřelých kožních buněk a vyhlazuje pokožku.
  • dodává pleti energii, zvýrazňuje ji a rozzařuje.

Správný způsob masáže obličeje krok za krokem

Existují různé způsoby provádění masáže obličeje, každý z nich má své výhody a nevýhody. Proto je dobré přizpůsobit techniku masírování míře volného času, který máme k dispozici, a samozřejmě potřebám, které chceme uspokojit. Pokud jste začátečníci, kteří přemýšlejí, jak provádět masáž tváře, krku a obličejových partií správným způsobem, seznamte se s několika jednoduchými zásadami.

Jak často byste měli provádět masáž obličeje?

Nejzásadnější otázkou, kterou je třeba si zapamatovat, je masírovat obličej každý den. Nejlépe, pokud se masáži věnujete dvakrát denně: ráno a večer. Čas věnovaný této zkrášlující proceduře se pohybuje okolo 5 minut pro každou proceduru. Pokud se během těchto 5 minut nechcete unudit k smrti, můžete "spojit příjemné s užitečným": vezměte si sérum na obličej, pusťte si oblíbený televizní pořad a během jeho sledování si masírujte obličej.

Jaké produkty používat v péči o pleť?

Doporučujeme kombinovat masáž obličeje s aplikací pečujících produktů. Je to velmi prospěšné, protože masáž posiluje účinky vytvořené těmito výrobky - usnadňuje pronikání vyživujících látek a dopravuje je do nejhlubších vrstev pokožky. Rovněž při nanášení na obličej tyto přípravky masírování značně usnadňují, protože nejenže pomáhají prstům snadno klouzat po pokožce, ale také zabraňují podráždění pleti.

Nejvhodnější produkty péče o pleť používané při masáži obličeje:

  • Přírodní kosmetické oleje - nejedná se o esenciální oleje, ale pouze o za studena lisované, nerafinované a 100% organické oleje, jako je arganový olej, mandlový olej, jojobový olej.
  • Pleťové sérum - nejlépe s obsahem vitaminu C, retinolu, vitaminu mládí (E) a hydratační kyseliny hyaluronové.
  • Pleťový krém - ne příliš těžký, nýbrž lehké konzistence, na bázi organických olejů, bohatý na přírodní látky.
  • Obličejový peeling - může to být jak výrobek zakoupený v obchodě s jemnými abrazivními částečkami, tak i podomácku vyrobený kosmetický přípravek (např. směs přírodního oleje a cukru).

Jak masírovat tvář, krk a obličejové partie?

Jako každý správný trénink musí i mikrotrénink (tj. masáž obličeje) být zahájen zahřátím. Na začátku postačí jen několik jemných masážních pohybů: začněte pohybovat prsty od krku směrem nahoru, od linie čelisti k tvářím a pak od jednoho spánku přes čelo až k druhému spánku. Tento postup postačí ke stimulaci krevního oběhu v pokožce obličeje.

Dalším krokem je správná masáž obličeje, která se zaměřuje na stlačování příslušných částí obličeje. Začněte od hřebenů obočí a dále směrem ke spánkům, které je třeba masírovat krouživými pohyby. Poté přejděte k oblasti kolem očí, kde by vaše pohyby měly být mírné a připomínat opravdu jemné pumpování pokožky (konečky prstů). Poté přejděte na bradu, tváře, čelo atd.

Poslední etapou je relaxační fáze, jejímž výsledkem je zklidnění, relaxace a ukončení celého procesu masáže. Tato fáze spočívá v jemném hlazení a poklepávání pokožky obličeje a krku. Začněte od spodní části krku a postupujte směrem nahoru až k čelu.

Čím masírovat obličej?

Nejjednodušší je samozřejmě masáž holýma rukama - nevyžaduje použití žádných dalších pomůcek, a proto ji můžete provádět téměř kdykoli. A co je podstatné, při masáži vlastníma rukama můžete snáze kontrolovat sílu tlaku, který na pokožku vyvíjíte, a způsob, jakým masírujete vybrané části obličeje.

Pokud přesto máte chuť dopřát si masáž obličeje s pomocí speciálních masážních pomůcek, zde je přehled těch nejběžnějších.

1. JADE ROLLER (Nefritový váleček)

Nefritový váleček je bezpochyby skutečným hitem posledních měsíců. Je masáž obličeje prováděná nefritovým válečkem tak účinná, jak se o ní říká? Hodně záleží na pravidelné aplikaci - čím častěji budete nefritový váleček při masáži obličeje používat, tím lépe.

Takový nástroj může být vyroben z jadeitu, nefritu nebo křemene, což jsou tzv. nefritové kameny, které jsou v Asii uznávány jako kameny mládí. Jejich blahodárné působení se odvíjí od jejich vychlazení (doporučuje se kameny před ošetřením vložit do lednice) - díky tomu dochází ke stažení kožních pórů, rozproudíte krevní oběh a odvedete lymfatické tekutiny. Nefritové kameny navíc působí proti stárnutí pleti, redukují tmavé kruhy a ochablost pod očima. Navíc se nefritový váleček pohodlně používá a při přejíždění po pleti přináší opravdu příjemný uklidňující pocit.

Nejenže je nefritový váleček levný, ale také by s jeho používáním neměl mít nikdo žádné problémy. V podstatě se jedná o masážní nástroj, který - kromě toho, že hezky vypadá - uvolňuje, rozjasňuje a omlazuje obličej.

2. PŘÍSAVKY (Baňky)

Dalším způsobem, jak provádět omlazující masáž obličeje, je sáhnout po přísavkách. Tato metoda má svůj alternativní název - baňkování obličeje. Možná to zní divně, ale... funguje to! Jaké jsou výhody baňkování obličeje a jak přísavky správně používat?

Tato asijská masáž obličeje využívá pozitivních vlastností podtlaku. K proceduře potřebujete buď silikonové, nebo skleněné baňky, které připomínají zkumavky různých velikostí a tlouštěk. Je zřejmé, že pokud chcete provádět masáž obličeje pomocí přísavek (tj. baňkování obličeje), vybíráte si ty nejmenší. Takový nevýrazný kalíšek podporuje lokální vakuové sání pokožky. Posouváním kalíšku po obličeji se stimuluje proudění krve a lymfy, zmírňují se záněty, vyhlazuje se pokožka a snižuje se napětí ve svalech. Další výhodou baňkování obličeje je skutečnost, že tato alternativní terapie uvolňuje kožní póry.

3. GUA SHA

Někteří lidé říkají, že Gua Sha je pouze jinou verzí nefritových válečků. Tyto dva doplňky spojuje to, že jsou oba vyrobeny z nefritového kamene (ve většině případů je to jadeit). Podobné jsou i blahodárné účinky dosahované oběma těmito masážními nástroji, nicméně se předpokládá, že Gua Sha má silnější efekt.

Jaké jsou rozdíly mezi Gua Sha a nefritovým válečkem? Použití nefritového válečku v podstatě spočívá ve válení, zatímco plochá kamenná destička vyžaduje větší tlak na obličej; v podstatě se podobá jemnému škrábání. To naznačuje i název podložky: "Gua" znamená tření a "Sha" znamená červenou vyrážku (účinek léčebné masáže nefritovým válečkem). Přestože je masáž obličeje prováděná pomocí Gua Sha snadná, vyžaduje trpělivost. Zajímavé je, že tento typ masáže byl znám již ve starověku a je oblíbený především mezi čínskými ženami.

Jaké jsou výhody podrobení pokožky obličeje masáži Gua Sha? Většinou se jedná o uvolnění svalů a zmírnění zánětů a to díky vnitřnímu teplu, které při tření vzniká. V neposlední řadě se Gua Sha běžně používá ke zmírnění bolesti.

4. VÁLEČEK A DERMA VÁLEČEK

Masáž obličeje lze provádět doma i pomocí válečků a derma válečků. Jaký je rozdíl mezi oběma nástroji? Pouze derma válečky jsou pokryty drobnými jehličkami, které přinášejí srovnatelné účinky jako při ošetření mikrodermabrazí - derma váleček stimuluje prokrvení pokožky a díky stovkám mikro vpichů, které způsobuje, podporuje procesy sebeobnovy pokožky. Klasické válečky jsou naproti tomu méně invazivní, nicméně jejich účinky jsou slabší, pokud však nepoužíváte váleček z chladivého nefritového kamene (viz bod 1).

5. NÁSTROJE PRO MASÁŽ OBLIČEJE

Celá tato samostatná kategorie zahrnuje všechny zbývající masážní pomůcky na obličej. Existuje jich spousta a každý z nich vyvolává trochu jiné účinky. Přesto se všechny zaměřují na jednu věc, kterou je stimulace toku krve a lymfy. Také podporují procesy sebeobnovy buněk a vypínají pleť za předpokladu, že jsou používány systematicky. Na výběr máte ze tří typů masážních pomůcek na obličej:

  • masážní váleček na obličej - je praktický a kuličky umístěné na jeho hlavici (ve většině případů jsou vyrobeny z chladného kovu) usnadňují klouzání po obličeji.
  • vibrační tyčový masér - jeho hlavice má tvar písmene T (některé jsou zdobené 24karátovým zlatem) a využívá vibrací, které plní dva úkoly: zlepšují krevní oběh v pokožce a stimulují procesy obnovy pleti.
  • ultrazvukový masážní přístroj na obličej - zjednodušeně řečeno se jedná o nástroj, který poskytuje mikromasáž pokožky díky ultrazvuku (vlny o frekvenci 1 MHz). Tento nástroj kombinuje účinky dvou ošetření: kavitace obličeje, která působí na povrchové vrstvy pokožky, a sonoforézy, která má vliv na hloubkové vrstvy pokožky.

6. SONICKÝ KARTÁČEK NA OBLIČEJ

Přestože hlavním principem sonického kartáče je vyčištění obličeje bez použití jakýchkoli produktů péče o pleť, lze jej použít i v roli obličejového maséra. Tento úkol ostatně dobře plní i starší verze tohoto nástroje, kterou je elektrický čisticí kartáček. Systematické čištění obličeje pomocí těchto kartáčů je způsob, jak docílit hladké pokožky, jež následně dokáže vstřebávat více výživných látek, a stimuluje procesy sebeobnovy buněk. Na druhou stranu jsou takové nástroje poměrně drahé a obtížněji se používají ve srovnání s běžným válečkem na obličej.

Zábavný fakt

Virální klipy zvyšují popularitu používání běžných zubních kartáčků k masážím obličeje. Spočívá v masírování obličeje čistým a suchým zubním kartáčkem - to má za úkol zlepšit prokrvení pokožky a pomoci odstranit odumřelé epidermální buňky. Je masáž obličeje prováděná zubním kartáčkem účinná? Možná ano, nicméně využití speciálního masážního přístroje na obličej nebo... pouhých prstů se zdá být mnohem jednodušším a bezpečnějším řešením.

Masáž obličeje. Měli byste se s ní vůbec obtěžovat?

Pravidelně prováděná masáž obličeje je kosmetickým ošetřením, které by měla vyzkoušet každá žena. Místo toho abyste snily o nádherné a mladistvě vypadající pleti, je lepší vzít tuto záležitost do vlastních rukou. Sáhněte po masážních přístrojích na obličej, díky nimž si dopřejete trochu relaxace a obrovskou porci čistého potěšení; tuto alternativní proceduru můžete také považovat za svou novou strategii proti stárnutí. Největší předností masáže obličeje je skutečnost, že je zcela přirozená a téměř zdarma.

Než se však vrhnete na nefritový váleček nebo derma váleček, seznamte se s podmínkami, za kterých je používání masážních nástrojů na obličej nevhodné. Obecně platí, že provádět masáž obličeje není nejlepší nápad, pokud trpíte:

  • těžkým, chronickým, flegmonózním akné.
  • zvětšenými lymfatickými uzlinami nebo mandlemi.
  • otevřenými ranami nebo oparem.
  • porušenými kapilárami.
  • zánětem dutiny ústní, např. zánětem dásní.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů