Kuperózní pleť: symptomy, ošetření, zkrášlující produkty

Kuperózní pleť: symptomy, ošetření, zkrášlující produkty

Jsou zarudlé tváře znamením dobrého zdraví? Ukazuje se, že ne vždy, protože zarudnutí obličeje je jedním z výrazných příznaků pokožky náchylné ke kuperóze, která je ve skutečnosti nejnáročnějším typem pleti. Přirozeně může i hyperreaktivní pleť vypadat bezchybně, pokud jsou naplněny všechny její potřeby. Pokračujte ve čtení, abyste se dozvěděli nejlepší tipy na péči o pleť náchylnou ke kuperóze a věci, které tento nejcitlivější typ pleti nesnáší.

Charakteristika pleti náchylné k kuperóze

Rozpoznání pleti náchylné k kuperóze oproti jiným typům pleti je poměrně snadné. Je zřetelně zarudlá a často postižena růžovkou a takzvanými „pavoučími žilkami“, což jsou rozbité kapiláry, které jsou viditelné pod tenkou pokožkou a vytvářejí síť nevzhledných žilek.

Skutečně je pleť náchylná ke kuperóze tak tenká, že cévy jsou snadno vidět skrz ni. Existuje také několik zdánlivě neškodných faktorů, které přispívají k vaskulárním skvrnám. Konzumace horkých nápojů, pikantního jídla a nepříznivé klimatické podmínky mají přímý vliv na cévy a způsobují rychlou reakci, což vede k zarudnutí obličeje. Proto by péče o pleť náchylnou ke kuperóze měla směřovat k posílení oslabených kapilár, ochraně a uklidnění pleti, která je zřetelně hyperreaktivní.

Věděli jste, že...

... pleť náchylná ke kuperóze je často způsobena dědičnými faktory? Je to také jeden z charakteristických rysů lidí s bledým tělem a blond vlasy. Pavoučí žilky jsou způsobeny zvýšenými hladinami estrogenu a narušenou syntézou kolagenu, která je s věkem stále méně efektivní. Bez kolagenu ztrácejí kapiláry svou pružnost, a proto dochází k jejich prasknutí.

Příčiny pleti náchylné k kuperóze

Jak bylo zmíněno výše, pleť náchylná k kuperóze musí bojovat s několika spouštěči, kteří ji narušují více než ostatní typy pleti. Neovladatelné zarudnutí obličeje a pavoučí žilky jsou často způsobeny:

  • nadměrnou fyzickou námahou
  • nepříznivými klimatickými podmínkami (silný vítr, pálící slunce, mrazivé teploty)
  • náhlými změnami teploty (sauna, solárium)
  • silným a chronickým stresem, silnými emocemi
  • dlouhými a horkými koupelemi
  • alkoholem, cigaretami, horkými nápoji, pikantním jídlem
  • nesprávnými ošetřeními pleti (používání kosmetiky, která neodpovídá typu pleti)
  • těhotenstvím a hormonální antikoncepcí
  • menopauzou

Tipy na péči o pleť náchylnou k kuperóze

  1. Základním aspektem péče o pleť náchylnou k kuperóze je prevence, která se působí proti změnám pokožky a předchází jim, a zároveň se snaží zabývat existujícími nedokonalostmi. Vypořádání se s křehkosti kapilár a v neposlední řadě i vyhýbání se spouštěčům, které způsobují zhoršení zdraví pokožky a způsobují hypercitlivost, jsou záležitosti mimořádně důležité. Abyste se vyhnuli nedokonalostem typickým pro pleť náchylnou k kuperóze, sáhněte po k tomu určeným pleťových sérech.
  2. Tento typ pokožky nesnáší tvrdou a chlorovanou vodu. Pokud tedy voda z vodovodu není měkká, doporučuje se ji před použitím na mytí obličeje převařit a ochladit.
  3. Pokud mluvíme o mytí, pleť náchylná ke kuperóze by měla být čištěna pouze šetrnými čistícími produkty. Sáhněte pouze po produktech určených pro citlivou pleť a o pleť náchylnou ke kuperóze. Při čištění buďte k obličeji jemní. Netřete ho přiliš silně, abyste zabránili praskání cév.
  4. Jednou týdně nanášejte uklidňující a chladící obličejové masky. Takové produkty pomáhají ošetřovat tento náročný a hyperreaktivní typ pokožky a přinášejí úlevu.
  5. Zapomeňte na silné exfolianty. Odložte všechny mechanické peelingy a pečlivě si vyberte enzymatické peelingy - doporučuje se konzultace s kosmetičkou před výběrem exfoliantu. Můžete také využít gelových produktů s mírnými kyselinami (např. kyselina laktobionová). Takové produkty nedráždí hyperreaktivní pleť, ale dokonale rozpouštějí odumřelé buňky.
  6. Chraňte pleť náchylnou ke kuperóze před slunečním zářením! Tak citlivá pokožka potřebuje být chráněna před slunečními paprsky nejen během letní sezóny. Stojí za to zdůraznit, že UV záření proniká skrz mraky, takže dosahuje a ovlivňuje pokožku i na podzim. Z tohoto důvodu udržujte svou pleť chráněnou po celý rok pomocí krémů s SPF 15 během zimy a krémů s SPF 30 během léta.
  7. Chcete, aby byly pavoučí žilky méně viditelné? Zkuste použít make-up určený k zakrytí nedokonalostí typických pro kuperózní pleť. Tento typ produktu obsahuje žlutý pigment, který snižuje zarudnutí obličeje.
  8. Vyhněte se horkým koupelím, návštěvám saun a solárií. Také se doporučuje omezit vystavování pokožky slunci během léta, protože nadměrné opalování není pro pleť náchylnou k kuperóze prospěšné. V zimě nezapomeňte používat hydratační krém. Při mrazivém počasí a suchém vzduchu také chráňte pokožku před mrazem.
  9. Omezte konzumaci alkoholu, pikantního jídla a silné kávy. Také by bylo prospěšné přestat kouřit. Všechny druhy stimulantů mají negativní vliv na všechny typy pleti.
  10. Vyvarujte se syntetickým kosmetickým složkám, jako jsou umělá aromata nebo parabeny, které jsou známy tím, že způsobují podráždění. Vyvarujte se následujícím složkám: alkohol, mentol, mátový olej, eukalyptový esenciální olej, stejně jako silné kyseliny jako AHA a BHA.

 

Zkrášlující produkty pro pleť náchylnou ke kuperóze

Správná kosmetika je klíčem k hezké a klidné pokožce. Vybírejte si ji pečlivě a vždy zkontrolujte složení. Ačkoli existuje mnoho kosmetických složek, které se osvědčily pro pleť náchylnou ke kuperóze, existuje pouze jedna formule, která přináší nejlepší účinky - pleťové sérum. Tento produkt dosahuje úžasných výsledků, protože proniká hluboko a dodává živiny do všech vrstev pokožky. Kvalitní sérum pro pleť náchylnou ke kuperóze je vyvinuto tak, aby bojovalo a zabývalo se všemi problémy pokožky. A přesně tak funguje Nanoil Anti-Redness pleťové sérum. Uklidňuje pleť, redukuje růžovku, zjasňuje zarudnutí obličeje a odstraňuje pavoučí žilky. Pečlivě vybrané regenerační složky smršťují rozšířené kapiláry, poskytují úlevu podrážděné pokožce a chrání ji před nepříznivými povětrnostními podmínkami.

Kromě pleťového séra, které je základní pro správnou péči o pleť náchylnou ke kuperóze, existuje také několik dalších produktů na pleť, které stojí za zahrnutí do každodenního rituálu krásy, a to včetně šetrné rostlinné kosmetiky. Sáhněte po neinvazivních čisticích prostředcích a odličovačích, raději ale rezignujte na mechanické peelingy. Když si myjete obličej, dělejte to jemně - silné tření často přispívá k vaskulárním skvrnám. Hyperreaktivní a náchylnou pokožku může také uklidnit bylinková voda jako například voda z vilínu, která navíc podporuje lymfatický oběh a je silným protizánětlivým činidlem.

Bezpečné ošetření pro pleť náchylnou ke kuperóze

Existuje několik bezpečných ošetření perfektních pro pleť náchylnou ke kuperóze. Nejběžnější jsou:

  • LASEROVÉ OŠETŘENÍ
    Jedno z nejpopulárnějších ošetření pleti náchylné ke kuperóze, které spočívá v namíření paprsku světla na rozbité kapiláry, aby se opravily. Tím dochází ke zlepšení vzhledu pokožky a výraznému snížení vaskulárních skvrn. Všechny důležité parametry laseru jsou vždy zvažovány a pečlivě nastaveny, aby se zabránilo poškození okolních buněk.
  • IONTOVÁ TERAPIE
    Toto ošetření má za cíl posílit oslabené kapiláry, aby byly odolné vůči vnějším vlivům. Během iontové terapie jsou živiny transportovány hlouběji pod epidermis, aby se uklidnilo podráždění, redukovala růžovka a pavoučí žilky. Jaro je nejlepším časem pro použití tohoto ošetření, aby se pleť připravila na nepříznivé povětrnostní podmínky typické pro léto a zimu.
  • KALIBROVANÉ PULSNÍ SVĚTLO, tzn. CPL OŠETŘENÍ
    Růžovka a hyperpigmentace jsou dvě nedokonalosti, které jsou úzce spojeny s pletí náchylnou ke kuperóze, a profesionální ošetření, které se snaží rozjasnit tyto nedokonalosti pokožky, je kalibrované pulsní světlo. Jednoduše řečeno, paprsek světla je namířen na zbarvení, aby se z obličeje úplně odstranilo. Největší výhodou CPL jsou okamžité účinky, které se projevují rovnoměrným tónem pokožky.
  • HYDRO MIKRODERMABRAZE
    Jedná se o jemné ošetření exfoliací, které se používá k doplnění vody do pokožky. Zajišťuje hloubkové čištění a velmi účinné odstranění odumřelých buněk kůže. Navíc je hydro mikrodermabráze známá také bojem proti růžovce a zbarvení. Toto neinvazivní ošetření je perfektní pro pleť náchylnou ke kuperóze.
  • DOMÁCÍ PROSTŘEDKY PRO PLEŤ NÁCHYLNÉ K KUPÉROZE
    Pamatujte si, že i ty nejmodernější estetické ošetření nemusí přinést pozitivní výsledky, pokud nedodržujete základní pravidla správného režimu péče o pleť náchylnou ke kuperóze. Jemné produkty péče o pleť a obličejové sérum jsou nezbytné. Kromě toho je používání domácích obličejových masek k řešení pavoučích žilek také důležitým prvkem péče o pleť náchylnou ke kuperóze. Tyto produkty jsou šetrné k pokožce a můžete je aplikovat dokonce dvakrát týdně. Doporučuje se také otírat citlivou pokožku okurkovou šťávou a heřmánkovým odvarem.

 

Potraviny dobré pro pleť náchylnou ke kuperóze

Překvapivě postačuje dodržování základních principů zdravé stravy, aby se pleť náchylná ke kuperóze zklidnila. Chcete-li předcházet vaskulárním skvrnám a růžovce, stačí do své stravy zařadit více zeleniny a ovoce, zejména těch bohatých na vitamíny a minerály nezbytné pro pokožku. Navíc jak vitamín C, tak i rutin mají pozitivní vliv na pleť, proto je doporučeno tělu dodávat značné množství těchto živin. Další dobrý nápad jsou potravinové doplňky. Obecně platí, že vitamíny jsou pro cévy prospěšné, ale pikantní jídlo, alkohol, káva, silně zpracované potraviny a horké nápoje by měly být omezeny. Nejsou doporučeny ani energetické nápoje.

Pamatujte si, že pleť náchylná ke kuperóze může být také bezchybná - vyžaduje však více pozornosti a vhodných produktů na péči. Buďte ohleduplní k své pokožce a vystavujte ji ošetřením, které si zaslouží.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů