Vlasy s nízkou porézností. Věci, které byste měli vědět

Vlasy s nízkou porézností. Věci, které byste měli vědět

Je zde mýtus, který je třeba vyvrátit: těsně překrývající se kutikuly vlasů nejsou vždycky známkou zdravých vlasů. Nepravdivé je také přesvědčení, že vlasy s nízkou porézností nepotřebují správnou péči, která by uspokojila jejich potřeby. Samozřejmě, každý typ poréznosti vlasů má své "démony", které jsou charakteristickými rysy, které činí konkrétní typ vlasů odlišným od jiného. Kromě toho je třeba si konečně uvědomit, že nevhodná péče zhoršuje stav vlasů bez ohledu na jejich typ. Jak poznáte, že mají vaše vlasy nízkou poréznost? Jak se správně starat o vlasy s nízkou porézností? Díky tomuto článku se dozvíte vše, co byste měli vědět o nízkoporézních vlasech.

Vlasy s nízkou porézností: Profil

Struktura vašich vlasů je kompaktní, protože jejich kutikuly se velmi těsně překrývají a těsně obklopují vlasové vlákno. Nesprávná péče nebo úplný nedostatek může narušit tuto hydro-lipidovou rovnováhu během okamžiku a výrazně oslabit vlasy. Dalším charakteristickým rysem vlasů s nízkou porézností je odolnost vůči úpravám, což se projevuje v jejich vysoké nepoddajnosti. Je obtížné správně pečovat o takové vlasy, protože všechny živiny, které se pokoušíte dodat vašim vlasům aplikací kosmetiky, nemají dostatečnou sílu proniknout tak kompaktními strukturami vlasů. Naopak se hromadí na povrchu vlasů. To má za následek přetížené vlasy a nadměrnou produkci mazu.

Navíc jsou nízkoporézní vlasy těžké a ploché, protože většina vlasových přípravků spolu s nadměrným množstvím mazu (mastné vlasy) zatěžuje vlasy. Navíc tento typ vlasů často trpí na lupy. Pokožka hlavy je často ošetřována silnými a agresivně čistícími látkami, což zesiluje seboreou, zatímco konečky vlasů - ošetřené stejným šamponem - začínají být stále více dehydratované. Stejně jako jakýkoli jiný typ, i vlasy s nízkou porézností potřebují ochranu před škodlivým působením vnějších agresorů a také před nadměrnou ztrátou vody, která se odpařuje z vnitřních struktur vlasů.

Vzhledem k tomu, že jsou husté, pevné a spíše tuhé, je těžké vlasy s nízkou porézností upravovat. Stručně řečeno, mají tendenci se rychle vrátit do své přirozené podoby. Navíc trvá dlouho, než se vlhké vlasy s nízkou porézností vysuší po mytí. To je způsobeno schopností vlasů absorbovat více vody, která poté zůstává skryta za uzavřenou vrstvou kutikul, což je, jak bylo řečeno výše, typické pro tento typ poréznosti vlasů. To však neznamená, že vlasy nemohou být dehydratované - a tento problém se zejména vztahuje na konečky vlasů. Vlasům s nízkou pórézností často chybí objem, protože je snadné je přetížit. Také nadměrné množství mazu způsobuje jejich zmaštění následující den (nebo dokonce ten samý den) po mytí. A konečně, tento typ vlasů je častěji postižen lupy než jiné typy vlasů.

Péče o vlasy s nízkou porézností

Naštěstí vlasy s nízkou porézností mají také své dobré stránky. Bezpochyby jsou překvapivě odolné proti poškození, takže různé účesy nezničí vlasy tak rychle jako u jiných typů vlasů. Navíc jsou vlasy s nízkou porézností zdravé, silné, hladké, husté a lesklé přirozeně. Tyto vlasy nepotřebují intenzivní péči jako například vlasy s vysokou porézností. V tomto případě neznamená množství použitých vlasových přípravků kvalitu vlasů. S ohledem na to se pojďme podívat, jakými způsoby a jak se má pečovat o vlasy s nízkou porézností.

Šampon pro vlasy s nízkou porézností

Šampon použitý k mytí vlasů s nízkou porézností by měl zejména řešit nadměrné množství mazu a nečistot, které se rychle hromadí na tomto typu vlasů. Pamatujte však, že i když jsou silné a odolné, není dobrý nápad sáhnout po intenzivně čistícím šamponu obsahujícím SLS a parabeny pro mytí vlasů s nízkou porézností. Nakonec takový produkt dráždí pokožku hlavy, způsobuje alergické reakce a vede k dehydrataci, což následně vede k problému nadměrné produkce mazu.

Pro mytí vlasů s nízkou porézností sáhněte po šamponu, který je složen z přírodních látek, které současně pomáhají regulovat činnost mazových žláz a zanechávají vlasy jak silné, tak zvednuté u kořínků. Navíc by takový produkt neměl obsahovat pouze čistící látky, ale také hydratační látky. Proto hledejte šampony obsahující následující složky: pantenol, mléčnou kyselinu nebo kyselinu hyaluronovou. Správný šampon poskytne nepoddajným vlasům pružnost, hladkost a jemnost.

Kondicionér pro vlasy s nízkou porézností

Skutečně, vyživování vlasů s nízkou porézností je výzvou. Většina balzámů dostupných v drogeriích má tendenci vlasy tohoto typu přetěžovat. Ve skutečnosti, pokud jde o péči o vlasy s nízkou porézností, můžete se vzdát aplikace kondicionérů a masek a místo toho se zaměřit na olejování vlasů spojené s bylinnou péčí. Je třeba si uvědomit, že vlasy s nízkou porézností nepříznivě reagují na nadbytek proteinů - způsobuje, že vlasy ztrácí lesk a jsou tvrdé, což ztěžuje další úpravu. Tento typ vlasů také nesnáší nadbytek emolientů, zejména těch, které mohou zanechávat zbytky na povrchu vlasů a přetěžovat je (poznámka: emolienty jsou přidávány do kondicionérů s oleji, které jsou určeny pro vlasy se střední a vysokou porézností). Lanolin a glycerin nejsou pro péči o vlasy s nízkou porézností doporučeny.

Vlasy s nízkou porézností preferují minimalistická řešení, ale také potřebují hydratační podporu a detoxikaci. Proto byste měli využít výkonných masek od Nanoil. Jednou týdně očistěte vlasy od nahromaděných produktů a mazu pomocí masky s aktivním uhlím a bílým jílem nebo je hydratujte intenzivně zvlhčující maskou s mořskými řasami.

Oleje pro vlasy s nízkou porézností

Vlasy s nízkou porézností si poradí s oleji a másly, které patří do takzvané nevysoušející skupiny, což znamená, že jejich molekuly jsou poměrně malé a složené z nasycených mastných kyselin. Velké molekuly nejsou schopny proniknout touto těsně se překrývající ochrannou vrstvou kutikul vlasů s nízkou porézností, takže nedokážou nic víc než vlasy přetížit. Lehké oleje nejen vyváží produkci mazu a zanechávají pokožku hlavy čistou, ale také zlepšují lehkost vlasů, takže jsou snadno zvedány u kořínků. Výsledek? Lesk a lehkost vlasů, čistá pokožka hlavy bez stopy lupů nebo seborei.

Oleje a kosmetická másla doporučená pro vlasy s nízkou porézností

  • Kokosový olej - jeho molekuly jsou malé, takže nezatěžuje vlasy s nízkou porézností. Olej zvyšuje pružnost, živí a vyhlazuje vlasy. Struktura kokosového oleje je podobná proteinům, ze kterých je lidské tělo postaveno. Tato látka živí a chrání vlasové vlákno, dodává mu vitalitu, pružnost a lesk. Navíc tento olej obsahuje přirozené sluneční filtry - SPF 10. Macerát vyrobený z kokosového oleje a květů tahitského gardenie se nazývá Monoi - směs, která je známá svou schopností doplňovat vlasy vodou a zanechávat je elastické a jemné.
  • Babassu olej - lehký olej z nevysoušecí skupiny, který se k vlasům s nízkou porézností hodí dokonale. Zvyšuje pružnost vlasů, zanechává prameny hebké a lesklé. Snadno dosáhne vnitřních struktur vlasů, kde regeneruje a chrání vlákna. Babassu vyhlazuje vlasy, usnadňuje rozčesávání a úpravu účesu bez přetížení. Nakonec tento olej bojuje proti roztřepeným konečkům.
  • Arganový olej - jeden z vysoce ceněných olejů na celém světě. Díky svému výjimečnému složení slouží všem typům poréznosti vlasů. Arganový olej je uznáván jako účinný prostředek pro olejování vlasů, protože chrání vlasy před mechanickým a tepelným poškozením. Má také antioxidační vlastnosti, které zvyšují vitalitu a lesk vlasů.
  • Ricinový olej - jeden z běžně používaných zkrášlujících olejů. Extrahovaný z bobů Ricinus communis, velmi dobře poslouží vlasy s nízkou porézností. Tento olej má neobvyklé vlastnosti: stimuluje růst vlasů, předchází vypadávání vlasů a regeneruje vlasové kořínky. Ricinový olej zanechává vlasy lesklé a pomáhá udržet přirozenou barvu vlasů po dlouhou dobu.
  • Bambucké máslo - lisované z ořechů afrického stromu shea. Má vysokoživinové vlastnosti. Shea máslo vytváří ochranný plášť podél délky vlasů a bojuje proti problému ztráty hydratace. Stejným způsobem chrání vlasy před nečistotami, smogem, kouřem a městským znečištěním. Bambucké máslo zanechává vlasy lesklé, elastické a vyhlazené. A konečně, tato přírodní látka je známá svou silnou antioxidační schopností.
  • Capuacu máslo - získané ze semen amazonského stromu, dokáže dlouhodobě udržovat vlasy hydratované. Navíc Capuacu máslo uklidňuje podrážděnou pokožku hlavy a zanechává vlasy oživené a elastické. Nakonec toto máslo zanechává vlasy lesklé a zabrání krepatění.

Jaké další věci, mají vlasy s nízkou porézností rády?

Kromě vhodných olejů, které by v tomto případě měly být vnímány jako jedna z hlavních látek používaných k péči o vlasy, je vhodné sáhnout po ošetření pokožky hlavy, bylinných destilátech a kondicionérech pro pokožku hlavy. Tyto produkty obsahují širokou škálu látek původem z rostlin, které se zabývají nadměrným vylučováním mazu. Navíc samotné přírodní látky poskytují vhodnou péči o těžké a ploché vlasy s nízkou porézností. Jak tedy využít byliny a nabídnout vhodnou péči vlasům s nízkou porézností?

  • Přeslička - nepostradatelný zdroj rostlinných sterolů, organických kyselin, minerálních sloučenin a křemíku. Snižuje lámavost vlasů, působí proti lupům, zvyšuje odolnost vlasů a chrání před infekcemi a mykózami pokožky hlavy. Přeslička také brání vzniku seborei.
  • Kopřiva - je známá pro výrazné zlepšování stavu vlasů. Jako zdroj mnoha cenných minerálů zpomaluje vypadávání vlasů a urychluje jejich růst. Kopřiva také minimalizuje problém s mastnými vlasy a účinně odstraňuje lupy.
  • Sibiřská borovice - čistí pokožku hlavy, zbavuje ji odumřelých buněk kůže a nahromaděných vlasových přípravků. Navíc brání nadměrnému nahromadění keratinu v kořínkách vlasů, takže bojuje proti lámavosti vlasů. Vyznačuje se vysokou koncentrací proteinů, vitaminů skupiny B (posilují vlasové vlákno) a vitamínu E (silný antioxidant).
  • Rozmarýn - zvyšuje lesk vlasů, vyhlazuje prameny, zlepšuje průtok krve v pokožce hlavy a výrazně urychluje růst vlasů. Kromě toho chrání pokožku hlavy před mikroorganismy způsobujícími onemocnění, které jsou zodpovědné za vznik lupů.
  • Eukalyptus - bojuje proti lupům, ulevuje od svědění pokožky hlavy, vyrovnává produkci mazu a urychluje procesy obnovy pokožky hlavy. Další výhody této rostliny zahrnují boj proti virům, zvýšení průtoku krve v pokožce hlavy, stimulaci vlasových folikulů a zanechání vlasových kořínků svěžích.
  • Lopuch - má neocenitelnou hodnotu v péči o vlasy. Jako jedna z mála rostlin obsahuje tak vysokou koncentraci síry, což je jedna z hlavních složek vlasů. Lopuch zlepšuje vzhled a stav vlasů, živí je, bojuje proti lupům, čistí pokožku hlavy a omezuje řídnutí vlasů.
  • Bříza - posiluje vlasy. Má antiseptické účinky, reguluje mazové žlázy tím, že omezuje vylučování mazu, bojuje proti lupům, zpomaluje vypadávání vlasů a uklidňuje záněty pokožky hlavy.
  • Šalvěj - je důležitou součástí kondicionérů pro pokožku hlavy. Tato bylina se doporučuje pro boj proti nadměrnému vypadávání vlasů. Zvyšuje průtok krve v pokožce hlavy a aktivně se podílí na tvorbě kolagenu, který ovlivňuje pružnost a zdraví vlasů. Šalvěj stimuluje dělení buněk a zároveň uzavírá krevní cévy. Kromě toho řeší ztuhlost vlasů tím, že je prameny zjemňuje.
  • Máta - úžasný lék na ploché a těžké vlasy, které se rychle začnou mastit. Díky mátě se vlasy stávají lépe poddajnými a zůstávají svěží déle. Tato bylina usnadňuje absorpci živin pokožkou a má antibakteriální vlastnosti.

Důležitou informací k péči o vlasy s nízkou porézností je přesné čištění pokožky hlavy, která často bývá mastná. Z tohoto důvodu byste jednou až dvakrát týdně měli sáhnout po ošetření pokožky hlavy nebo speciálním šamponu s exfoliačními látkami. Tyto druhy produktů obsahují mletá semena (hlavně mandle), čistící enzymy, které regulují pokožku hlavy, sopečné jíly a/nebo detoxikační uhlí. Produkty určené k důkladnému čištění obsahují také kondicionační látky, jako je například močovina, která hydratuje pokožku hlavy, a další složky, které předcházejí seborei a uklidňují svědivou pokožku hlavy.

Dalším problémem spojeným s vlasy s nízkou porézností je jejich nekontrolovaná ztráta. Mohlo by překvapit, že tak silné vlasy, které se zdají být dobře zakotveny v folikulech, tak nadměrně vypadávají, zejména když jsou ovlivněny seboreou. Tato situace se zhoršuje, když jsou vlasy neustále uzavřeny před přístupem k čerstvému vzduchu v důsledku používání těžké kosmetiky. Tato komedogenní vlastnost vlasových přípravků zhoršuje stav vlasových folikulů, což má za následek jejich odumírání. Proto je tak důležité pravidelně čistit pokožku hlavy a podporovat průtok krve v pokožce hlavy.

Vlasy s nízkou porézností - Čemu se vyhnout

Především se vyvarujte používání extrémně silných výrobků na úpravu vlasů, které by mohly vlasy zatížit (gely, vosky a pasty na úpravu vlasů), olejů, jejichž molekuly jsou poměrně velké, a těch, které obsahují omega-3 a -6 mastné kyseliny - ty jsou doporučeny v péči o vysokou poréznost vlasů. Navíc vlasy s nízkou porézností nesnášejí těžké kondicionéry plné proteinů, protože takové produkty by mohly vlasy ještě více zhutnit. Nadbytek emolientů není pro vlasy s nedostatečným objemem prospěšný, a proto byste se měli vyhnout lanolinu a glycerinu. Z tohoto důvodu také není dobrý nápad ošetřovat vlasy s nízkou porézností těžkými silikonovými látkami, které na vlasech zůstávají a zbavují je hebkosti.

Poréznost vlasů má své charakteristické rysy, které hodně napovídají o stavu vlasů a definují typ péče, kterou by měly dostávat. Proto, pokud chcete mít krásné a zdravé vlasy, zjistěte, jaký typ poréznosti jsou vaše vlasy, a postupujte podle toho. Když se vám podaří zodpovědět všechny potřeby vašeho typu vlasů, brzy si všimnete pozoruhodného zlepšení vzhledu vlasů. Budete se brzy těšit, jak jsou vaše vlasy zdravé a úžasné.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů