VLASY SVĚTA. ČÁST 6: Vlasová Péče v Oceánském a Australském Stylu

VLASY SVĚTA. ČÁST 6: Vlasová Péče v Oceánském a Australském Stylu

Sníte o tom, že budete mít nádherné vlasy? Jeďte do Austrálie! To je přesně místo, kde najdete zcela přírodní a účinné kondicionační přísady – které nenajdete nikde jinde na světě. Austrálie a země Oceánie jsou specifické „rostlinné země“ s největším počtem endemitů na světě.

Ukazuje se, že nejmenší kontinent světa není jen takzvaným rájem pro surfaře, fanatiky do potápění v největším korálovém útesu a ... pštrosy... Australané si velmi váží i domácích produktů, které jsou z hlediska kvality jedny z nejlepších na světě. Jak vypadá australská vlasová péče ve světle těchto informací?

VLASY V RŮZNÝCH SVĚTOVÝCH KOUTECH ČÁST: 6 - OCEÁNIE A AUSTRÁLIE

Co se můžeme naučit od žen žijících v Oceánii a Austrálii?

AUSTRÁLIE – PÉČE O VLASY

Nejneobvyklejší a nejmenší kontinent světa překvapuje množstvím původních rostlin a originálních olejů, které nikde jinde nenajdete. Ženy v Austrálii se mohou pyšnit vášní pro péči o svou krásu. S takovou rozmanitostí úžasných komponentů na dosah ruky, nechtějí používat náhodné produkty, protože oceňují kvalitní a organické suroviny, nejlépe ty ze své země. Austrálie ohromuje širokou škálou přírodních kosmetických produktů díky místní flóře. Jejich rozmanitost je tak rozsáhlá, že popis všech rostlin, řas, olejů, jílů a mořských minerálů by se rovnal encyklopedii. Dnes si probereme nejoblíbenější specifika používaná v Austrálii z hlediska péče o vlasy.

  • Švestka Kakadu roste v severních oblastech Austrálie; je to ovoce, které obsahuje více vitamínu C než pomeranče z Floridy. Je záchranou pro pokožku poškozenou UV zářením, je výborným antioxidantem, který rozjasňuje a chrání pokožku a vlasy před znečištěním a škodlivými povětrnostními vlivy. Švestka kakadu ‚uzdravuje‘ pokožku hlavy a dokonale regeneruje vlasy. Také zabraňuje jejich stárnutí a zpomaluje šedivění vlasů.
  • Klokaní tlapka (anigozanthos) – odkud pochází tento název? Trubkovitá forma květu je pokryta sametovou „srstí“ a má špičaté laloky, které připomínají klokaní tlapku, odtud pochází její název. Naštěstí nevoní jako klokan - anigozanthos krásně voní a je skvělou přísadou do vlasových kondicionérů. Klokaní tlapka změkčuje vlasy a zlepšuje jejich vitalitu a pružnost.
  • Australské mořské řasy – protože obsahují sílu silně vyživujících a regeneračních živin, mohly by být nazývány „mořskou zeleninou“. Niacin, thiamin, riboflavin, proteiny, vitamín A, C, E, K, PP, železo, vápník, jód, měď, fluor, fosfor, zinek – to je celá galaxie všeho, co vlasy potřebují k udržení své neuvěřitelné zářivosti, zdraví a proti řídnutí. Mořské řasy jsou stálým prvkem péče nejen o vlasy, ale i o celé tělo. Jsou také ochotně zařazovány do jídelníčku a považovány za jednu ze superpotravin, které doplňují nedostatky vitamínů a minerálů. Vyplatí se jimi vlasy „nakrmit“ – jsou totiž tou vynikající kúrou, která vyživuje a dělá vlasy ohromujícími.
  • Kůra australské divoké třešně - nenahraditelná složka kondicionérů a šamponů. Dodává vlasům mimořádnou pružnost a sílu, dělá je lesklé a dobře vyživené a zároveň jim dodává řadu mikroživin a vitamínů (železo, měď, kobalt, zinek, hořčík, mangan a vitamíny C a E). Kůra australské divoké třešně nejen zlepšuje stav vlasů, ale také zanechává nádhernou, intenzivně květinovou vůni.
  • Australská divoká broskev - Domorodci označují divokou broskev jako "quandong", protože chtějí zdůraznit její jedinečnost a nenapodobitelnost pomocí této odlišné nomenklatury. Extrakt z divoké broskve je cenná látka, která hloubkově vyživuje a zvlhčuje vlasy, zlepšuje jejich lesk a zvýrazňuje barvu vlasů. Australská divoká broskev je často klíčovou složkou kondicionérů a šamponů určených pro barvené a nepoddajné vlasy.
  • Perlový prášek – Ženy v Austrálii jsou považovány za odbornice na perly: jejich země je po desetiletí největším světovým výrobcem a vývozcem lesklých mořských šperků. Perlový prášek je znám již více než 4000 let a dosud nebylo objeveno nic, co by poskytovalo tak jemnou záři a zároveň dokonale vylepšilo vzhled vlasů a pokožky. Perlový prášek obsahuje více než 20 aminokyselin, které jsou součástí našich tělesných buněk a navíc je cenným zdrojem látky zvané conchiolin - ekvivalentu lidského keratinu (klíčového stavebního materiálu tvořícího vlas). Dále perlový prášek stimuluje hladinu melaninu (oddaluje šedivění), vyrovnává sekreci kožního mazu, zabraňuje nadměrnému maštění pokožky hlavy, zklidňuje spáleniny, chrání před nepříznivými vlivy znečištění životního prostředí, regeneruje a hydratuje vlasy a dokonale je leští.
  • Australský jojobový olej – Australané mají zájem o olejové vlasové kúry. Přírodní a esenciální oleje jsou stálým prvkem jejich péče o vlasy. Dychtivě sahají po hotových produktech na bázi olejů a jojobový olej se zdá být nejoblíbenějším olejem používaným na tomto kontinentu. Jojobový olej získaný z přírodních křovin, rostoucích v čistém pouštním klimatu, je vynikající: lehký, rychle se vstřebává, nezatěžuje vlasy, obsahuje skvalen zodpovědný za regulaci práce mazových žláz, zlepšuje pevnost, pružnost a zářivost vlasů. [Jojobový olej] je jednou z nejúžasnějších pečujících látek. Dá se použít nejen v péči o vlasy, ale prospěje z něj celé tělo i obličej, protože revitalizuje pokožku a zklidňuje akné.
  • Olej z pili ořechů (canarium ovatum) – olej z oříšků pili lisovaný za studena je oceňován obyvateli kontinentu a je považován za hodnotnější a zdravější než olivový olej. Australané používají tento nerafinovaný olej především při vlasovém olejování. Oplývá omega mastnými kyselinami, řadou cenných minerálů (železo, hořčík, bílkoviny a vitamíny E, A a všech 8 esenciálních aminokyselin). Olej pili lze používat i samostatně, nebo v kombinaci s jinými přírodními oleji. Často se používá ve směsích s minerálními jíly a v této podobě dělá zázraky jako vlasová regenerační maska.
  • Australský chmel - po desetiletí ceněný nejen při výrobě piva, ale také jako vynikající přísada zlepšující vlasy. Australský chmel je vynikajícím prostředkem pro zpevnění vlasových cibulek, urychlení růstu vlasů, hydrataci a zlepšení struktury pramenů. Australský chmel také odstraňuje problém s lupy, má antibakteriální vlastnosti, reguluje seboreu a dokonale leští. Není divu, že Australané oceňují chmel v každodenní péči o vlasy. Můžete jej použít jako nálev z chmelových šišek, nebo se poohlédněte po vlasové péči, která obsahuje přírodní chmelový extrakt.
  • Australský ženšen – vysoce cenná složka pro tenké, oslabené vlasy, postrádající energii, vitalitu a pružnost. Ženšen je ceněn pro své omlazující vlastnosti, a proto se často vyskytuje v produktech pro péči o vlasy. Kromě toho je vynikající složkou různých vyživujících a regeneračních sér na konečky vlasů. Ženšen se také používá jako macerát k vytvoření jedinečného přírodního oleje. Nejčastěji se kořen australského ženšenu namáčí v kokosovém nebo jojobovém oleji. Olejování vlasů pomocí ženšenového macerátu stimuluje práci cibulek, zabraňuje vypadávání vlasů a stimuluje vlasy k růstu.

Austrálie je zemí, kde se vášnivě používají esenciální oleje – nejen pro účely aromaterapie. Často se přidávají do kosmetiky pro zvýšení jejich pečujících vlastností. Které australské esenciální oleje jsou nejoblíbenější v péči o vlasy?

  • Fragoniový olej (agonis fragrans) – je oblíbený esenciální olej, který lze přidávat do vlasových masek a kondicionérů. Je také kombinován s přírodními oleji pro posílení jejich antibakteriálních a dezinfekčních účinků. Zředěný vonný olej aplikovaný na pokožku hlavy reguluje hladinu sekrece kožního mazu, léčí lupy a záněty pokožky. Je častou součástí olejových směsí stimulujících růst vlasů, které také přinášejí úlevu pokožce hlavy.
  • Olej z australského santalového dřeva – jeden z nejstarších olejů na světě, který pochází z doby Kleopatry, se objevuje i ve starých indických lékařských knihách. Zvláštní odrůda santalového dřeva, zvaná santalum spicatum, roste na rozlehlých územích Austrálie. Jeho antimikrobiální vlastnosti jsou silnější než u světově oblíbeného čajovníkového oleje. Santalový olej se často přidává do čistících šamponů a šamponů regulujících tvorbu kožního mazu. Zklidňuje záněty pokožky a podporuje čištění vlasové pokožky.
  • Podobně funguje i domácí esencialní olej Niaouli získaný z listů a větviček stejnojmenné rostliny. Vykazuje silné antiseptické vlastnosti, zabíjí plísně a má protizánětlivé, tonizační a antibakteriální vlastnosti. Přidává se do šamponů a pleťových emulzí. Niaouli je známý jako olej, který dokonale posiluje imunitní systém a tiší příznaky alergie – je tedy „vděčným“ doplňkem k produktům pro péči o citlivé vlasy.
  • Dalším dezinfekčním, hojivým a záněty zklidňujícím olejem je ten, který se získává z eukalyptu. Eukalyptový olej podporuje čištění pokožky hlavy, bojuje proti lupům a akné, leští vlasy a zanechává je hebké a pružné.
  • Esenciální olej Ylang Ylang (olej ze stromu Ylang Ylang) – toto je další esenciální olej, který je mimořádně oblíbený po celém světě. Jeho aroma je skvělé afrodiziakum, ale má také silné zkrášlující a kondicionační vlastnosti. Ylang Ylang působí proti plešatosti, stimuluje růst vlasových folikulů, urychluje hojení ran a podráždění a reguluje seboreu vlasové pokožky. Australané přidávají pár kapek této vzácné látky do svých vlasových masek a kondicionérů nebo obohacují kosmetiku na bázi jílu a vlasových hydrolátů.
  • Anýzový myrtový esenciální olej – je jedním z nejoblíbenějších olejů v Austrálii. Ženy jej rády používají v péči o vlasy, protože podporuje jejich růst, dokonale čistí pokožku hlavy a posiluje podkožní krevní oběh. Stimuluje a posiluje cibulky, proto se často přidává do všech typů ampulí, které brání řídnutí vlasů a posilují vlasové folikuly. Anýzový myrtový olej má ještě jednu vlastnost, kterou si ženy velmi pochvalují: nanese-li se na kartáč nebo hřeben, usnadňuje rozcuchání a zkrocení nepoddajných pramenů.

OCEÁNIE – PÉČE O VLASY

Austrálie je obklopena dalšími 13 ostrovními zeměmi, které se mohou pochlubit tropickým klimatem a zcela čistým a neznečištěným ovzduším. Země Oceánie obsahují vzácné exotické druhy rostlin, které se často používají v kosmetice a medicíně.

Nejoblíbenější rostlina pěstovaná na tropických ostrovech je známá také v mnoha dalších teplých oblastech světa - kokosová palma. Kokosový olej je široce používán pro kulinářské účely a v kosmetice (kokosový olej je nejběžnější složkou šamponů, kondicionérů a vlasových masek). Existují však i rostliny, které jsou pro jiné kontinenty neobvyklé. Nový Zéland (stejně jako některé oblasti Austrálie) se může pochlubit mimořádným ovocem: tamarillo – jinak nazývaný rajský strom, ve skutečnosti není zelenina. Toto tropické australské ovoce je ceněno pro svou neobvyklou chuť a vlastnosti proti stárnutí. Tamarillo zpomaluje procesy stárnutí vlasů a pokožky, je cenným zdrojem vitamínu A – chrání před volnými radikály, zatímco vitamín C podporuje tvorbu kolagenu a posiluje strukturu cév. Tamarillo, stejně jako "původní" tradiční rajče, obsahuje vysokou koncentraci draslíku, který zabraňuje vypadávání vlasů a posiluje oslabené vlasové cibulky. Ovoce může být aplikováno na vlasy, obličej a pokožku hlavy ve formě husté kaše často napuštěné několika kapkami přírodních olejů.

Populární olej se zklidňujícími účinky a vlastnostmi proti stárnutí, doporučovaný pro péči o zralou pleť a vlasy, známý po celém světě a masivně pěstovaný na Novém Zélandu, se nazývá olej ze semen brutnáku lékařského. Je to silný antioxidant, doporučovaný také v péči o barvené a odbarvené vlasy.

Všechny ostrovní státy oceňují a využívají blahodárnou sílu mořských řas – v této oblasti světa se můžete setkat s desítkou různých odrůd, které jsou součástí jídelníčku a používají se jako kosmetika se silně regeneračními vlastnostmi cennými pro pokožku a vlasy.

Další oblíbenou kosmetikou z oblasti Nového Zélandu je extrakt z harakeke – často se přidává do šamponů nebo oplachů na vlasy, proslulý svými hojivými a tonizačními vlastnostmi. Jeho hlavním úkolem je přinést úlevu podrážděné nebo citlivé pokožce, zklidnit popáleniny a dokonale se postarat o těžké, husté a objemové vlasy.

Pro své zklidňující vlastnosti se macerát z olivového oleje a rostlin kawakawa používá také v šamponech doporučených pro citlivou pokožku hlavy. Má analgetické a protizánětlivé vlastnosti, chrání pokožku hlavy před silným sluncem a vysokými teplotami.

Téměř celá Oceánie a většina oblastí Austrálie jsou tvořeny tropickými pralesy a širokou škálou odrůd eukalyptů - jsou vysoce ceněnými kosmetickými a aromaterapeutickými prostředky. Zmíněný eukalyptový olej je jednou z nejoblíbenějších složek používaných v péči o těžké a mastné vlasy.

Další rostlinou charakteristickou pro oblast Nového Zélandu je len novozélandský (často nazývaný novozélandské konopí). Olej lisovaný ze semen této rostliny je zvláště ceněný v péči o vlasy. Říká se mu olej ze semen harakeke a je oblíbený kvůli vysoké koncentraci kyseliny linolové omega-6. Olej ze semen Harakeke je cenným zdrojem fytosterolů, které stimulují syntézu kolagenu, zabraňují vypadávání vlasů a posilují vlasy po celé délce od cibulek až po konečky.

Úžasné bohatství rostlin můžeme obdivovat i na Nové Kaledonii (ostrov je „domovem“ pro 2551 endemických rostlin). Zvláště pozoruhodné jsou neobvyklé a jedinečné jehličnaté stromy - mnoho druhů je zde chráněno. Ze semen se vyrábí esenciální oleje, které se často kombinují s oblíbeným kokosovým nebo jojobovým olejem.

Další oceňovanou látkou pro péči o vlasy je eben a výše zmíněné santalové dřevo. Pěstují se především v oblasti Šalamounových ostrovů. Eben se používá nejen k výrobě nábytku a sochařství. Ukazuje se, že extrakt z ebenu má vynikající vlastnosti proti celulitidě a také stimuluje podkožní krevní oběh. Kromě toho, pokud se systematicky používá ve formě vody na pokožku hlavy - přispívá k lepšímu růstu vlasů a chrání cibulky před vypadáváním. Má také účinky proti stárnutí a chrání před volnými radikály.

Samoa se může pochlubit pěstováním rostliny zvané colocasia esculenta, běžně nazývaná taro. Jeho různé části jsou široce používány v lékařství: taro je dokonalý lék na podrážděnou pokožku hlavy, všechny vředy a záněty pokožky. Jeho kosmetické vlastnosti jsou působivé: taro je bohaté na cukry, oligopeptidy a flavonoidy. Jeho aktivní složky silně stimulují buněčný metabolismus, proto se výtažky z rostliny používají k řešení problémů spojených s oslabenými a řídnoucími vlasy. Taro je také vynikající jako přísada do regeneračních krémů a pleťových masek.

Exotické ovoce z oblastí Oceánie je kromě své úžasné chuti často ceněno pro bohatství vitamínů, minerálů a aminokyselin. Stávají se složkami přírodních masek a jsou kombinovány s přírodními oleji pro výživu vlasů a pokožky. Jedním z nejčastěji pěstovaných druhů ovoce na Kiribati jsou banány, jackfruit a melouny. Jsou to nejen výživné potraviny, ale i přírodní kosmetika prospěšná pro tělo i vlasy.

Tropické a exotické ingredience pro péči o vlasy? Pokud hledáte inovaci a chcete vyzkoušet něco nového – sáhněte po nativních, přírodních olejích z Austrálie a jejích jedinečných rostlinných výtažcích – jejich působení vás pozitivně překvapí. Vzhledem k tomu, že olejování vlasů je oblíbeným rituálem po celém světě - takové množství žen se nemůže mýlit: přírodní oleje jsou to nejlepší, co můžete svým vlasům dopřát!

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů