Vlasy Světa. Část 5: Vlasová Péče v Severoamerickém Stylu

Vlasy Světa. Část 5: Vlasová Péče v Severoamerickém Stylu

Antropologická cesta za krásou a originálními způsoby péče o vlasy nás zavedla do Severní Ameriky – tam mají vlasy... opravdu svůj hlas! Tento charakteristický kontinent je plný rozmanitosti a nádherných rostlin, které nemají obdoby. Kromě moderních produktů kralují starodávné receptury, zatímco kadeřník je vybírán podle typu vlasů a ... jejich etnických kořenů.

Mnoho lidí tvrdí, že Severní Amerika je... celý svět uzamčen v kostce. Rozmanitost kultur, starověkých civilizací, národů a různých přesvědčení se projevuje nevyčerpatelnou kreativitou v oblasti péče o krásu. Od krajů Kanady plných harmonie, přes nádheru a rozmanitost Spojených Států Amerických až po pestré, tajné směsi Mexika a celou noc tančící rozpálenou Kubu – v Severní Americe mají vlasy neuvěřitelnou možnost potěšit jejich krásou.

PÉČE O VLASY V RŮZNÝCH SVĚTOVÝCH KOUTECH 5. ČÁST – SEVERNÍ AMERIKA

Co se můžeme naučit od žen z Mexika, Kanady a USA?

PÉČE O VLASY - SEVERNÍ AMERIKA: KUBA

Kuba je země proslulá tancem a zpěvem, kde je vidět vášnivá láska nejen k hudbě. Ohromující vlasy kubánských žen jsou zásluhou speciální péče, při které se používají výtažky ze stromů a keřů endemické přírody (to znamená, že se nikde mimo Kubu nevyskytují). Ukázalo se, že tento ostrov je pokladnicí Mikrocykasu krásného a jaguey - strom čeledi Laurel, který má působivě vzdušné kořeny a různé zkrášlující a kondicionační vlastnosti. Další pozoruhodnou rostlinou je fíkus z čeledi Moraceae - produkuje mléčnou šťávu, která se používá při výrobě léčivých a kosmetických produktů - zejména těch, které jsou určeny pro péči o vlasy a styling. Obsahuje velké množství tříslovin, pryskyřice, vosky, protein a těkavé oleje, takže o vlasy v horkém, vlasům nepříznivém klimatu skvěle pečuje.

Kubánci zbožňují olejové vlasové kúry – často používají svůj „domácí“ olej získaný z palmy Roystonea regia, která je známá jako kubánská královská palma. Olej je považován za silnou zbraň proti nepříznivým povětrnostním podmínkám, protože chrání vlasy a pokožku hlavy před spalujícím sluncem a UV zářením. Olejování vlasů se provádí mnohem častěji než v Evropě, protože vysoké teploty zvyšují potřebu intenzivnější péče o vlasy.

  • korálový extrakt (extrakt z mořského korálu Leptogorgia virgulata) je neocenitelný v péči o krásu - Kuba se jako jedna z mála oblastí světa může pochlubit tak velkým množstvím korálů. Jeho výtažky jsou cenné v kosmetice a často se stávají součástí krémů proti stárnutí, masek a šamponů určených pro péči o vlasy. Korál je zdrojem pseudopterosinu – jedné z nejúčinnějších složek zodpovědných za hydrataci a omlazení pokožky i vlasů. Korálový extrakt má také silné protizánětlivé vlastnosti, a proto je ideální pro péči o pokožku hlavy.
  • pouteria sapota (mamey zapote) – velký, oválný plod ručně sbíraný ze stále zeleného stromu s oranžovou dužinou a velkou, černou peckou. Kubánci ho rádi jedí k snídani, protože je stejně výživný jako banán. Chutná jako avokádo, banán a dýně a je populární po celé Střední Americe.

Ženy na Kubě si jeho úžasné účinky zamilovaly a tak si ho ochotně aplikují do vlasů (ve formě masky, kondicionéru nebo i šamponu). Pouteria je bohatá na antioxidanty, včetně beta-karotenu, a je zdrojem řady vitamínů: C, A a B, stejně jako minerálů: mědi draslíku, vápníku, hořčíku a železa.

PÉČE O VLASY - SEVERNÍ AMERIKA: Kanada

Kanada je známá svou krásnou, neposkvrněnou, nedotčenou, dokonalou a rozmanitou přírodou. Vlajku zdobí javorový list ne nadarmo – javorový sirup je chloubou Kanady. Je to země s druhou největší geografickou rozlohou. Oblasti Kanady pokryté lesy dosahují až 310 milionů akrů. Může tento výsledek vypovídat o lásce Kanady k přírodě a přírodní péči? Co používají ke správné péči o svou krásu, vlasy a pokožku hlavy? Ukazuje se, že se mají čím chlubit.

  • arónie (Aronia) – tato rostlina je již známá po celém světě, ale její nejvýznamnější odrůdy rostou v panenských oblastech Kanady – odkud se dostala do Evropy. Ukázalo se, že je to velmi silná rostlina. Plody aronie a její extrahovaná šťáva jsou považovány za nejsilnější zdroj antioxidantů. Jedná se o jednu z nejvíce omlazujících látek - má protivráskové, zpevňující a regenerační vlastnosti. Arónie je často součástí pleťových krémů a specializované kosmetiky určené pro péči o vlasy. Obsahuje sílu různých minerálů a mikroživin, přičemž vysoká koncentrace antioxidantů se doporučuje nejen v kosmetologii, ale i v protirakovinné profylaxi. Velké množství vitamínu P (Bialflonoidy) chrání pokožku hlavy před bakteriemi, plísněmi a kvasinkami a chrání vlasy před toxiny z prostředí. Tím bohatství cenných látek obsažených v arónii nekončí. Je ceněna také kvůli vysokým koncentracím všech vitamínů B, stejně jako vitamínů K, C a E. Vyrovnává procesy v buňkách těla a zlepšuje vzhled a stav pramenů. Arónie se může pochlubit také neuvěřitelným množstvím minerálů: železa, vápníku, mědi, bóru, manganu a jódu, fosforu, draslíku a zinku. Arónie je skutečnou multivitaminovou posilou jak pro vlasy, tak pro pokožku hlavy.
  • řepkový olej – je další chloubou Kanady. Řepkový olej patří do rodiny, která zahrnuje rafinované oleje ideální do kuchyně a i ty lisované za studena. Je přírodní se zkrášlujícími a zdraví prospěšnými vlastnostmi. Řepkový olej je ideální pro vlasy, které jsou označovány jako středně a vysoce pórovité – hydratuje a regeneruje je, činí je elastickými a působí proti přesušení vlasové pokožky. Navíc je vhodný i pro aplikaci na obličej - dobře se vstřebává a nedělá potíže při smývání. Vyhlazuje vlasovou kutikulu a (což je pro Kanaďany velmi důležité) chrání před nepříznivými vlivy vnějších faktorů i vysokými a nízkými teplotami.
  • Přeslička kanadská (erigeron canadensis) - je jednoletá rostlina, která roste i v Evropě, ale nesklízí se ani nepěstuje, protože je to podle většiny... plevel. Přitom extrakt získaný z drobné rostlinky s extrémně jemnými květy je ideální přísadou do šamponů a kondicionérů pro mastnou pokožku hlavy. Má protizánětlivé vlastnosti, inhibuje seboreu, hojí rány a má tonizující účinek na pokožku.

PÉČE O VLASY - SEVERNÍ AMERIKA: Mexiko

Mexické ženy jsou považovány za velmi šťastné – Aztékové a Mayové si předávali znalosti o prastarých bylinách, rostlinách a ovoci, které mají mimořádně silné léčivé a zkrášlující vlastnosti. Tato dlouholetá tradice je stále přítomna v dnešních životech Mexičanů. Ženy mají z čeho vybírat – mnoho rostlin a bylinek s velkou mocí každodenně podporuje jejich vlasovou péči. Zde jsou ty nejcennější:

  • kaktus – v Mexiku o něj není nouze, to je jisté. Obří rostliny nepříznivého vzhledu nabízejí zkrášlující, zdraví prospěšné a regenerační vlastnosti. Kaktus stimuluje růst vlasů a zabraňuje jejich vypadávání, dokonale vyživuje a revitalizuje, regeneruje vlasovou pokožku a udržuje přiměřenou úroveň hydratace vlasů a zvyšuje jejich pružnost. Mexičané rádi rozmazlují své vlasy šťávou z kaktusu, protože vylepšuje jejich vzhled tím, že dokonale čistí pokožku hlavy, zvedá vlasy od kořínků, posiluje jejich strukturu a zvyšuje zářivost.
  • avokádo – není bezdůvodně považováno za superpotravinu – avokádo je bohaté na vitamíny a cenné mastné kyseliny. Je to jeden z nejdůležitějších potravinářských produktů v Mexiku. Hojně se využívá v kuchyni pro kulinářské účely, ale obyvatelé Střední Ameriky si ho cení nejen v podobě guacamole. Esenciální olej extrahovaný ze zeleného avokáda je dokonalým prostředkem pro poškozené vlasy, které potřebují regeneraci a obnovu. Avokádový olej je lehký, dobře vstřebatelný, který je skutečnou vitamínovou bombou pro vlasy (má až sedm vitamínů nezbytných pro správnou péči o vlasy a pokožku). Může být použit na vlasy se střední i vysokou pórovitostí, protože má silné regenerační a antioxidační vlastnosti vlasů.
  • kandelilový vosk - (euphorbia cerifera) - je jedním z nejhustších olejů běžně používaných v kosmetice. Mexičané ho používají jako mast na vysušené a popraskané části těla a jako pomocníka na konečky vlasů – získávají tak maximální ochranu před poškozením. Kandelilový vosk dokonale vyživuje vlasy a je velmi účinným změkčovadlem, obsahuje řadu uhlovodíků, pryskyřice, mastné kyseliny a estery. Po nanesení do vlasů je okamžitě vyhladí a zkrotí nepoddajné pramínky. Měl by se však používat s mírou, protože kandelilový vosk je extrémně obtížné smýt.
  • pitaya - známá také jako dračí ovoce má nepravidelný tvar a poměrně neobvyklé složení. Pro obyvatele Mexika je to sladká a lahodná pochoutka se zdravými a posilujícími vlastnostmi. Dlouhodobě se používá také v kosmetice – má silné antioxidační vlastnosti, což znamená, že zpomaluje proces stárnutí a chrání před oxidativním stresem. Za své neocenitelné, silně omlazující vlastnosti vděčí Pitaya betalainům - mikroskopickým sloučeninám, které kromě kosmetických vlastností působí jako podpora v boji proti cukrovce a rakovině. Pitaja, tedy dračí ovoce, také oplývá vitamíny, včetně vitamínu C, riboflavinu, vitamínu B (nezbytného pro správný růst vlasů), niacinu a thiaminu. Má také řadu minerálních látek (vápník, železo, fosfor). Jeho přítomnost ve výrobcích vlasové péče zvyšuje jejich prestiž a zajišťuje intenzivnější regeneraci.
  • papája – v Mexiku je známá po staletí, tedy od doby Mayů. Hojně se používala při léčbě ran a vředů, protože dokonale regeneruje pokožku. Dnes se používá nejen jako léčivo, ale také jako spolehlivý kosmetický prostředek. Papája dokonale čistí pokožku, je složkou enzymových peelingů (včetně těch na pokožku hlavy) a vlasovou okouzlující složkou šamponů a kondicionérů. Papája Posiluje a hydratuje vlasy, obnovuje a ukládá kolagen, a tím pozitivně ovlivňuje strukturu vlasů a pokožky. Mexičané oceňují dužinu papáji pro její silné omlazující a regenerační vlastnosti: obsahuje spoustu vitamínů: C, A, K, E a řadu vitamínů B, které hrají důležitou roli pro správný růst a vzhled vlasů. Navíc železo, fosfor, draslík, sodík, zinek, vápník a hořčík jsou celou řadou minerálů, které jsou důležité pro vlasy a pokožku a které se v ní nacházejí.
  • opuncie (Opuntia ficus-indica) - je neobvyklá odrůda kaktusu se zploštělými listy a exotickými oranžovými květy. Šťáva získaná z opuncie obsahuje bohaté složení, které oplývá vitamíny a minerály, flavonoidy, organickými kyselinami a betalainy. Mexičané ji ochotně používají jako přísadu do vlasových masek. Opuncie je také vítána v šamponech a konzumována ve formě potravinových doplňků, protože se prokázala... její vlastností na hubnutí.
    Opuncie není jen dužina a šťáva – z jejích listů se získává i sliz, který je silnou složkou vlasových a pleťových masek (Mexičané často používají stejný, čerstvě nasbíraný sliz z opuncie a nanášejí ho na vlasy a pokožku). Dalším skvělým produktem extrahovaným z tohoto neobvyklého kaktusu je olej, který má silné, bioaktivní omlazující a regenerační vlastnosti. Často se používá ve formě pleťového séra a jako olej na promaštění vlasů.
  • chilli paprička – tato základní surovina mexické kuchyně má nekonečně neocenitelné kosmetické vlastnosti. Ukazuje se, že chilli znali již Aztékové a Mayové – v kombinaci s kakaem se o něm mluvilo jako o „nápoji bohů“, který zpomaloval stárnutí, dodal vitalitu, zvýšil krevní oběh, zlepšil náladu a myšlenkové procesy a fungoval jako detoxikační prostředek. Pro Mexičany je chilli paprička tajnou složkou, která urychluje růst vlasů a stimuluje vlasové cibulky k práci. Chilli v kombinaci s oleji vetřené do pokožky hlavy zlepšuje mikrocirkulaci, okysličuje pokožku a posiluje buněčný metabolismus. Díky této vlastnosti budou vlasy silnější, přestanou vypadávat a rychleji porostou.
  • kvajáva – kyselá jako jahoda, krémová jako banán, šťavnatá jako jablko s jemně nasládlou chutí, která připomíná datle – v Mexiku je považována za chutný a silný antioxidant s regeneračními vlastnostmi. Teenageři používají šťávu z guavy ke zmírnění projevů akné, dokonale vyživuje také mastné vlasy a přináší úlevu podráždění pokožky hlavy. Kvajáva nejen reguluje hladinu kožního mazu, ale také zajišťuje přiměřenou míru hydratace vlasů a vlasové pokožky, brzdí jejich stárnutí a zároveň zabraňuje ztrátě vitality.

PÉČE O VLASY - SEVERNÍ AMERIKA: USA

Spojené Státy Americké – země, kde si lidé plní své sny o rovnosti, svobodě, bohatství, slávě. Znamená to, že sny o úžasných vlasech mají také šanci se splnit? Ukazuje se, že etnicky bohatá země přistupuje k péči o vlasy mimořádně profesionálně: Afro vlasy mají své specialisty a správně orientovaná kadeřnictví, zatímco speciální péči dostávají i husté, nízko pórovité vlasy asijských obyvatel. Přesněji řečeno: každý vlas si zde najde své místo.

Američané mají také slabé místo: jde o evropskou vlasovou péči – existují speciální salony, které nabízejí pouze ošetření s využitím oblíbených funkcí starého kontinentu.

Obyvatelky USA také dychtivě sahají po tradičních receptech, které dodnes znají a používají rodilí Američané. Následující seznam představuje nejoblíbenější přírodní látky s brilantními účinky v péči o vlasy.

  • bavlna (bavlníkový olej) – známá a pěstovaná ve Spojených Státech po desetiletí, ceněná také pro své kosmetické vlastnosti. Nejsilnější látkou zlepšující vlasy je bavlníkový olej (jak název napovídá) extrahovaný z jeho semen. Je ideální pro péči o suché a poškozené vlasy postrádající pružnost a vitalitu. Regeneruje lámavé vlasy a dokonale chrání konečky. Bavlníkový olej je známý svými změkčujícími vlastnostmi a vyrovnáváním hydrolipidové bariéry pokožky hlavy, čímž zabraňuje přesušení a podráždění pokožky hlavy.
  • kukuřice - dalším vzácným kosmetickým olejem je ten, který se získává z kukuřičných klíčků. Spojené Státy Americké jsou předním dodavatelem kukuřice a z ní získaných produktů. Kukuřičný olej je bohatý na vitamíny (C, A, K, D, E a ty ze skupiny B), dále na minerály (draslík, sodík, vápník, železo, hořčík a zinek) a cenné mastné kyseliny (olejová a linolová). Vzhledem k tomu, že koncentrace vitaminu E v kukuřičném oleji je dvakrát vyšší než v olivovém oleji, je to nejlepší prostředek pro zlepšení vzhledu vlasů.
  • sója – jedna z hlavních plodin pěstovaných v USA. Sója je široce používána v potravinářském průmyslu a olej z ní extrahovaný byl považován za jeden z nejlepších. Skvěle se osvědčí v kuchyni, zatímco v kosmetice se cení ten za studena lisovaný a nerafinovaný. Sójový olej je klíčovou složkou v profylaxi proti stárnutí; obsahuje spoustu vitamínů a mikroelementů a také oplývá bílkovinami - nezbytnými v procesu regenerace vlasů. Sójový olej zabraňuje ztrátě vlhkosti, chrání vlasy před vysokými teplotami (silné slunce, teplo vyzařované fénem). Američtí občané často nacházejí výtažky ze sójových klíčků v produktech pro péči o vlasy a řasy - výrazně posiluje cibulky a zlepšuje proces růstu vlasů.
  • luční pěna (Limnanthes alba) má ještě jedno krásné jméno: prérijní perla. Olej se získává z jednoleté rostliny a je extrémně silným antioxidantem. Obyvatelé Ameriky ji oceňují jako přísadu do kosmetiky určené pro péči o vlasy a obličej. Luční pěna potěšila kosmetology takovými vlastnostmi, že její květy byly přirovnávány k mořské pěně. Prérijní perla obsahuje řadu mastných kyselin s dlouhým řetězcem a vysoké koncentrace triglyceridů. Pokožku a vlasy tak dokonale hydratuje, regeneruje a vyživuje, redukuje vrásky, dobře se vstřebává a vlasy příliš nezatěžuje.
  • vilín virginský (hammer virginiana) je látka chválená pro své stahující, antiseptické a protizánětlivé vlastnosti. Přírodním prostředím vilínu je Severní Amerika. Extrakt získaný z jeho kůry má řadu vyživujících vlastností. Mezi ty nejdůležitější patří jeho dezinfekční, adstringentní, antioxidační účinky. Vilín je široce používán v péči o mastnou pleť nebo pleť s akné a jako hydrolát vmasírovaný do pokožky hlavy a vlasů vyrovnává úroveň sekrece mazu a potlačuje seboreu. Vilín dokonale léčí jakýkoli zánět, podráždění a ulceraci. Je také běžnou složkou antiperspirantů, protože zabraňuje pocení pokožky
  • extrakt z kůry vrby černé (salix nigra) je nejlepším lékem na mastné vlasy, lupy nebo nadměrnou seboreu. Vrba černá je charakteristickým znakem krajiny ve východních oblastech Severní Ameriky. Působí antibakteriálně a podporuje obnovu kožních buněk. Často se používá v peelingech na pleť, obličej a tělo. Jeho působení je často přirovnáváno ke kyselině salicylové, ale černá vrba je účinnější a jemnější: navzdory přítomnosti salicylátů nedráždí pokožku.
  • serenoa repens, běžně známá jako Serenoa plazivá (Saw palmetto) – jedná se o rostlinu již známou domorodým obyvatelům Ameriky. Ženy jej oceňovaly zejména proto, že zamezuje šedivění vlasů a zabraňuje jejich předčasnému vypadávání. Je ideální pro péči o zralé, poškozené, unavené a citlivé vlasy. Serenoa plazivá obsahuje velké množství mastných kyselin (kaprinová, kapronová a kaprylová, laurová, myristová, olej a palmitová) a fytosteroly, které zajišťují správnou úroveň hydratace pokožky a vlasů a mají schopnost stimulovat syntézu kolagenu, takže výrazně podporují regeneraci tkáně. Karnitin a kyselina lipoová přítomni v Serenoi plazivé inhibují zánět pokožky hlavy a působí proti plešatosti.
  • jojobový olej – jojobové keře jsou osobitým pohledem na Arizonu, Kalifornii a několik oblastí Mexika. Jojobový olej ve skutečnoti tekutý vosk, který obsahuje jednu z nejcennějších složek v péči o vlasy a pokožku – skvalan. Tato látka je přítomna i v lidském mazu – zodpovídá za správnou úroveň hydratace pokožky, potlačuje seboreu a zklidňuje nadměrně suchou pokožku.
    Jojobový olej je jednou z nejcennějších kosmetických látek - jeho přítomnost ve výrobcích vlasové péče zvyšuje prestiž dané kosmetiky - jojobový olej je jedním z nejdokonalejších změkčovadel a jeho estery jsou nejšetrnější látky. Jojobový olej se snadno vstřebává, zvyšuje lesk vlasů a dokonale zlepšuje jejich stav. A co víc, vlasy příliš nezatěžuje.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů