10 Důležitých otázek ohledně vlasů a odpovědi, které vás můžou překvapit

10 Důležitých otázek ohledně vlasů a odpovědi, které vás můžou překvapit

Když přijde řeč na téma krásy, často jsme být zvědaví doslova na všechno. Občas se chováme jako děti, které kladou příliš mnoho otázek: Co, Jak a Proč... a právě v tu chvíli začínají přicházet všechny možné variace týkající se výživy, střihů vlasů, péče o vlasy a tak dále. Samozřejmě, je to dobrá praxe, abychom zjistili co nejvíce informací o našich vlasech, pokožce a nehtech, protože to znamená, že uděláme maximum pro to, aby jsme jim poskytli to, co potřebují.

Jistě, i ty jsi zvědavá bytost, takže by tě zajímalo všechno, co souvisí s péčí o vlasy. Zůstaly nějaké otázky, na které stále nemáš odpověď? Zjisti, zda jsi se již vypořádala s následujícími problémy - vysvětlení by tě mohla skutečně překvapit. Zde jsou ne zcela zřejmé odpovědi na docela zjevné otázky. Neznalost těchto informací je jako nevědět nic o péči o vlasy. Užij si to!

10 Důležitých otázek a odpovědí týkajících se vlasů, které tě mohou překvapit

1. Vlasoví maniaci mají tendenci používat dětské šampony. Proč a měli by dospělí sahat po dětské kosmetice?

Věří se, že dětské šampony jsou výjimečně jemné v akci, takže se šetrně starají o pokožku hlavy a jsou bez obsahu dráždivých látek (syntetika, parabeny a SLS). Navíc sáhneme po dětských šamponech, když náhodou nadměrně zatížíme buď vlasy, nebo pokožku hlavy. Je pravda, že dětské šampony mají jemnou účinnost, šetrně čistí a lépe se starají o vlasy vyžadující zvláštní pozornost.

Nicméně tyto jemné kosmetické přípravky pro děti mají svou stinnou stránku a, bohužel, nejsou zbaveny chyb. Věc spočívá v tom, že jejich složení obsahuje stopové množství živin, může podporovat zamotávání vlasů a navíc vlasy náležitě nepročistí. Proto pokud chcete jít do jemné péče o vlasy, omezte komedogenní a těžké výrobky pro úpravu vlasů. Také zkuste sáhnout po silnějším šamponu s vysokými čisticími vlastnostmi jednou týdně. Dalším dobrým řešením je aplikovat ošetření pokožky hlavy a kombinovat ho s ošetřením vlasů olejem. Navíc přírodní oleje umí perfektně vyčistit pokožku hlavy a obnovit její rovnováhu.

2. Je možné napravit roztřepené konečky?

Při nákupu často narazíš na produkty s nápisy jako 'obnovuje roztřepené konečky', ale to je jen klasický příklad prodejního hovoru. Bohužel, roztřepené konečky nelze opravit ničím. Neexistují žádná kouzelná lepidla, která by mohla spojit roztřepené konečky dohromady. Jediná věc, kterou lze v této situaci udělat, je nechat si vlasy zastřihnout u kadeřníka nebo je denně chránit aplikací přírodního oleje nebo speciálního séra bojujícího proti roztřepeným konečkům. Díky tomu získají vlasy ochranu a nebudou se příliš zhoršovat. Jednoduše řečeno, roztřepeným konečkům můžeš předcházet, zastavit je nebo zpomalit, ale nelze obrátit nevratný proces. Pokud mají tedy tvé vlasy ke roztřepené konečky, může je zachránit pouze zastřižení.

3. Je pravda, že je lepší si nebarvit vlasy během těhotenství?

Budoucí maminky konzistentně odmítají veškeré možné chemické postupy na svých vlasech, včetně barvení vlasů. Je to proto, že většina lidí je v hlubokém přesvědčení, že složky barviv pro vlasy by mohly nějakým způsobem ovlivnit nenarozené dítě. Nic nemůže být dále od pravdy!

Výzkumy absorpce pigmentů a barviv rozbijí rozšířený mýtus o nebezpečí nebo poškození barvením vlasů. Před návštěvou kadeřníka se vždy můžeš poradit se svým lékařem, aby ses dotázala na otázku barvení vlasů během těhotenství. Další nápad pro všechny budoucí maminky je barvení vlasů přírodními barvivy jako je například henna.

4. Udělá chlor používaný k dezinfekci bazénů mé vlasy... zelené?

Je to překvapivé, ale je to pravda. Nemusíš být Anne Shirleyová, abys měla zelené vlasy. Pokud často navštěvuješ bazén a máš světlé vlasy (od velmi světlých po střední), pravděpodobně jsi si již všimla, že voda dává tvým vlasům jiný odstín. Zde je příčina: než začneš vinit chlor, uvědom si, že za změnu barvy vlasů není zodpovědný tento prvek, ale kovové oxidy v roztoku používaném k čištění bazénů. Představ si sochu svobody, která postupně oxiduje a rok po roce se stává stále zelenější, namísto toho, aby zůstávala hnědá.

Samozřejmě zbytky kovů zůstávají na vlasech a hromadí se mezi kutikulami - to je snadno pozorovatelné na světlých pramenech. Naštěstí je tento proces zcela reverzibilní. V takové situaci stačí sáhnout po čistícím šamponu, který opláchne kovy mezi kutikulami vlasů.

5. Můžu si půjčit kondicionér od své nejlepší kamarádky a být si jistá, že mi poslouží stejně?

Tímto si nemůžeš být jistá nikdy, protože vlasy jsou unikátní. Každý z nás má jiný 'vlasový kód', který je jedinečný, podobně jako otisk prstu. Protože i v případě stejného typu vlasů (např. jemné, barvené, suché apod.) může stejný kondicionér vyvolat různé účinky u dvou zdánlivě podobných lidí.

Nejspolehlivějším kritériem, které definuje typ a stav vlasů, je poréznost. Stupeň, do kterého jsou keratinové kutikuly zvednuty, mnoho prozradí o tom, jak konkrétní kosmetika ovlivní vlasy a jaké jsou potřeby vlasů. Pokud víš úroveň poréznosti, ošetření vlasů, jejich posílení a dodání lesku se stane snadné. Nicméně, jak bylo zmíněno výše, neexistují dvě stejné typy vlasů, proto i nejpřesněji vyhovující produkt, jako je přírodní olej, může na tvých vlasech působit rychleji než na vlasech tvé náročnější kamarádky.

6. Může slunce poškodit vlasy?

Pravděpodobně jsi si již všimla, že po strávení času na pláži změní tvoje vlasy odstín. Pro objasnění, vlasy mají tendenci zesvětlit se při vystavení slunci. Většinou se jedná o jednotlivé prameny, které se zesvětlají, ale občas se stane, že se barva všech vlasů viditelně změní. Tento přirozený zesvětlovač je slunce, a abychom byli přesní - UV záření, které bohužel ničí barvu vlasů a zbavuje vnější vrstvu vlasů proteinů a hydratačních látek.

Tato sluneční balayage značně poškozuje vlasy - vede k dehydrataci, způsobuje křehkost a narušuje strukturu vlasů. Jak chránit vlasy před tímto typem poškození?

Když plánuješ strávit dlouhé hodiny na slunci, sáhni po klobouku, který bude chránit tvou pokožku hlavy a kořínky vlasů. Používej vlasové produkty s ochranou proti UV záření, které nabízejí přírodní oleje. Během léta nadále vystavuj vlasy olejovému ošetření a několikrát denně nanášej oleje na prameny vlasů. Nejenže tím ochráníš vlasy před sluncem, ale také před slanou vodou. Dobrým nápadem jsou i kondicionéry ve spreji, zejména ty, které nemusí být oplachovány a jsou snadno použitelné. Mezi nimi jistě najdeš dvoufázové kondicionéry složené ze silikonové a olejové fáze.

7. Fungují tabletky na vlasy?

Bezpochyby, vlasy potřebují neustále živiny. Pro správnou funkci našeho těla potřebujeme neustálý přísun esenciálních mastných kyselin, vitaminů a minerálů. Pokud jde o vlasy, mají rády biotin, známý také jako vitamín B7, a aminokyseliny (alanin, cystein, lysin, kyselina glutamová, methionin, arginin). Pro zdravé a silné vlasy je doporučeno je živit jak zevnitř, tak i zvenku. Proto tabletky na vlasy mají smysl, ale je třeba je doplnit speciálními vlasovými produkty, které vlasy zpevní a ochrání zvenčí. Pouze tímto způsobem můžeš poskytnout profesionální a účinnou péči o vlasy.

8. Strava a vlasy. Jaký vliv má vegetariánství a veganství na stav a vzhled vlasů?

Dodržování vyvážené stravy je samozřejmě jádrem zdravého organismu. V případě veganské stravy a vegetariánů je často pozorován vážný problém se zhoršujícím se stavem vlasů. Dokonce i růst vlasů je výrazně zpomalen, přestože tato skupina lidí své tělo zásobuje vitamíny a minerály konzumací zeleniny a ovoce. Nicméně lidé, kteří dodržují veganskou a vegetariánskou stravu, často trpí nedostatečným množstvím kolagenu (ryba je jedním z nejcennějších zdrojů tohoto proteinu). Aby se tento nedostatek kompenzoval, doporučuje se doplnit křemík - ten je zodpovědný za vytváření nových keratinových vazeb a známý je pro obnovu dobrého vzhledu vlasů. Další cennou alternativou k kolagenu je ayurvedický extrakt z Boswellie.

9. Jak se liší vlasové produkty pro ženy a muže?

Kosmetika pro muže má za cíl uspokojit různé potřeby a má zcela odlišné složení, včetně vůně, které odpovídá potřebám mužského těla. Musíme si uvědomit, že mužská a ženská pokožka se liší. Dva hlavní charakteristické rysy, které stojí za zmínku, jsou tlustší mužská pokožka a pomalejší stárnutí. Navíc produkty péče pro muže jsou často víceúčelové a snadno použitelné. A to platí také pro výrobky péče o vlasy. Mužské vlasy jsou často silnější a tvrdší, často mají nízkou poréznost. V poslední době se stalo velmi populárním pěstování vousů. Bezpochyby, jejich péče je úzce spojena s použitím speciálních olejů. Jeden z nejlepších je Nanoil pro vlasy s nízkou porézností. Ví, jak hýčkat vlasy a pokožku, ze které rostou vousy a knírky. Proč je důležité zaměřit se na vousy? Nejde jen o vizuální a estetické aspekty. Ukazuje se, že muži jsou často postiženi zánětem vlasových folikulů a folikulární keratózou. Navíc jsou muži náchylní k tzv. androgenní alopécii a seboroickým onemocněním. Proto se mužům doporučuje sáhnout po kosmetice, která odpovídá jejich specifickým potřebám spojeným s mužskou péčí.

10. Zvyknou si vlasy na šampon a kondicionér? Jak často bych měla měnit produkty?

Mělo by být jasné, že pokud určitý šampon nebo kondicionér vyhovuje tvým potřebám, není třeba ho nahrazovat jinou kosmetikou. Je to mýtus, že si vlasy na kosmetiku zvyknou a přestanou působit na prameny tak, jako dříve. Přesným důvodem, proč vlasy přestanou reagovat na kosmetiku, je změna ročních období, klimatických podmínek, hormonů, doplňků stravy a potravin, které konzumujeme. V důsledku toho mohou mít vlasy jiné potřeby než dříve.

Stává se také, že vlasy vyžadují precizní čištění pokožky hlavy nebo silnější výživu. V takových případech je lepší zkontrolovat, zda složky tvého šamponu splňují potřeby vlasů. Péče o vlasy musí uspokojovat to, po čem vlasy touží. Někdy může stačit jen malá změna k významnému zlepšení. Například přidání pár kapek přírodního oleje do kondicionéru může stačit k obohacení tvé každodenní vlasové péče o další látky.

Jinými slovy, pokud si všimneš, že šampon, který jsi používala, ti již neposkytuje požadované výsledky, zamysli se a zaměř se na potřeby svých vlasů a jejich aktuální stav. Potom přizpůsob své vlasové produkty svým potřebám.

Pokud používáš mnoho výrobků na úpravu vlasů, sáhni po čisticím šamponu. Během zimy je vhodné sáhnout po hydratačním šamponu a kondicionéru, který doplní vlasy vodou. Pokud si často barvíš vlasy, pamatuj na to, že vlasy by měly být ošetřovány vitaminovou bombou ve formě výživné masky na vlasy.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů