Jaká je nejlepší péče o vlasy v zimním období? Nejlepší rady a přípravky

Jaká je nejlepší péče o vlasy v zimním období? Nejlepší rady a přípravky

Lesklé, silné a zdravé vlasy jsou vždy důležité, bez ohledu na roční období. V zimě, kdy se venkovní teploty pohybují pod nulou, je ovšem zachování vzhledu našich účesů velmi problematické. Pronikavý vítr, suchý vzduch ve vnitřních prostorách, skrývání vlasů pod čepicí - to vše se nezdá být k vlasům přívětivé. Všichni známe statické třepení, mastnotu pokožky hlavy, nedostatek objemu, dehydrataci, poškozené vlasy (konečky), nepoddajné prameny. Jak by měla vypadat vaše zimní péče o vlasy?

Co ohrožuje vaše vlasy, když je štiplavý mráz?

Zima není (vůbec!) k vlasům přívětivé roční období. Nesprávná péče o vlasy nápadně oslabuje vnitřní i vnější vlasové struktury, včetně vlasových cibulek. Je to proto, že vlasy jsou vystaveny náhlým a poměrně drastickým změnám teplot: mrazivý vzduch venku a suchý ohřátý vzduch uvnitř - to není pro váš účes zrovna dobrý duet.

Nošení čepice a šály nebo schovávání pramenů pod rolákem také nepřináší v péči o vlasy žádné pozitivní účinky. Vlasy jsou zatížené a ztrácejí objem, pokožka hlavy je zbavena řádného prokrvení, vlasy jsou mastné a šála způsobuje lámání konečků vlasů. V důsledku toho váš účes již není vitální ani nádherně vypadající. Jak obnovit lesk, pružnost a sílu vlasů, aby se v tuhé zimě nepoškozovaly?

Zimní péče o vlasy pro dokonalý účes!

1. Jak pečovat o vlasy v zimě - svěží vlasy i pod čepicí

Chladné dny znamenají mnohem mastnější vlasy, k čemuž dochází následkem nošení teplé čepice. Vlasy si neudržují svěžest, zatímco pokožku hlavy trápí nadbytek mazu, protože mazové žlázy pracují intenzivněji. Abyste si udrželi objem vlasů, klidně si je myjte každý den: zvolte si k tomu jemný vyrovnávací přírodní šampon.

Před čepicí vlasy ušetříte, pokud si ke kořínkům nastříkáte trochu suchého šamponu např. před důležitým rande. Přípravek nadzvedává kořínky, zvyšuje objem a omezuje nadměrné vylučování kožního mazu. Podstatné je, aby se to nestalo vaším zvykem. Když použijete suchý šampon, je vhodné si vlasy umýt hned druhý den.

2. Jak pečovat o vlasy v zimě - nejlepší hydratační krémy

Abyste vlasy chránili před suchým vzduchem, poskytněte jim dostatečnou vlhkost. Toto pravidlo platí jak pro samotné vlasy, tak pro pokožku hlavy, která má tendenci ztrácet hydrataci vlivem přehřátého vzduchu vyzařovaného topnými tělesy a fény. Během zimního období vlasy rychle přicházejí o vodu a jejich kutikuly se zvětšují. V důsledku toho jsou náchylnější k poškození.

Dodání dostatečné vlhkosti je základem péče o vlasy - kromě vyváženého přípravku sáhněte po hydratačním šamponu (spousta šamponů pro mastné vlasy obsahuje také složky udržující vlasy a vlasovou pokožku hydratované).

Novinkou jsou micelární přípravky na vlasy, které jsou na zimu jako stvořené. Spousta z nich pokožku hlavy jemně čistí, nevysušuje ji. Výbornou volbou jsou hydratační masky/kondicionéry na vlasy a bylinné kúry na pokožku hlavy, které zklidňují podrážděnou pokožku hlavy a uzamykají v ní vlhkost.

Pokud vaše vlasy prahnou po vláze - zajděte do kadeřnictví a dopřejte jim parní ošetření vlasů, které je rychlým způsobem vyživí. Udělejte vše pro to, abyste si tento efekt udrželi co nejdéle - domácí olejová vlasová kúra je osvědčenou volbou pro posílení vlasů. Provádějte ji alespoň jednou týdně.

3. Jak pečovat o vlasy v zimě - už žádné mastné prameny - čistá pokožka hlavy

Kromě pravidelného používání vyrovnávacího šamponu zajistí nenarušenou rovnováhu vlasové pokožky také olejová kúra. Jedinečné vlastnosti přírodních olejů (zejména jojobového oleje) udržují pokožku hlavy čistou a bez nadbytečného kožního mazu.

Co se týče extrémně mastných vlasů, jsou potřeba intenzivně působící přípravky. Vyrovnávací šampon nestačí k tomu, aby vás zbavil přebytečného kožního mazu. Pokud s tímto problémem bojujete, dopřejte si jednou týdně peeling vlasové pokožky (pořiďte si hotový peeling nebo si vyrobte vlastní s použitím přírodních olejů). Peeling nejenže odstraní přebytek kožního mazu, ale také vás zbaví nahromaděných produktů, různých toxinů a nečistot. Exfoliace zvyšuje průtok krve, dodává kyslík do kožních buněk a stimuluje cibulky pro urychlení růstu vlasů. Peeling je navíc dokonalým lékem na zplihlé a zatížené vlasy - jemná masáž pokožky hlavy nadzvedne vlasy od kořínků a dodá jim na objemu.

4. Jak pečovat o vlasy v zimě - chráněné konečky vlasů

Konečky vlasů se poškozují nejrychleji - je to právě ta část vlasů, která je s námi nejdéle. V důsledku toho mají nejdelší dobu na to, aby mohlo dojít k jejich poškození vlivem nepříznivých povětrnostních podmínek, nesprávné péče o vlasy a nepravidelného zastřihávání. Právě tento fragment vlasů se nejrychleji vysušuje, ztrácí barvu a štěpí se. Konečky vlasů jsou často extrémně krepaté a právě zde dochází k poškození vnitřních struktur.

Nejlepší, co můžete udělat, je pravidelně zastřihávat konečky vlasů a používat speciální sérum, které je chrání před suchým vzduchem a nepříznivými teplotami. Kromě produktů na bázi silikonu plní tuto úlohu přírodní oleje - nejenže chrání vlasy navenek (tvoří mikroskopický štít chránící před poškozením), ale také posilují vnitřní struktury vlasů a zabraňují štěpení konečků.

5. Jak pečovat o vlasy v zimě - posílené cibulky a vnitřní struktura vlasů

Vlasová cibulka je nejdůležitější částí vlasu - pokud její stav zeslábne, vlas z folikulu snadno vypadne. Ke všemu je navíc omezen růst vlasů. Jednotlivé prameny mohou vyrůstat slabší a náchylnější k poškození. Když čepice, mráz a horký vzduch dávají účesu zabrat, měla by péče o vlasy spočívat především v aplikaci olejových kúr. Přírodní oleje se vtírají do celé délky vlasů i do pokožky hlavy, čímž stimulují její činnost, vyživují vlasovou tkáň a dodávají do vlasů řadu cenných vitaminů, fytosterolů, flavonoidů a kvalitních omega mastných kyselin. Olejová vlasová kúra je nejlepší a nejúčinnější domácí terapie, kterou můžete svému účesu dopřát.

6. Jak pečovat o vlasy v zimě - statická elektřina pod kontrolou

Nepoddajné prameny - zimní strašák, se kterým se snaží bojovat mnoho žen. Obvykle postihuje křehké, tenké vlasy, nicméně se stává, že i silné husté vlasy prohrávají boj se suchým vzduchem, čepicemi nebo pracími prostředky, které statickou elektřinu ve vlasech do značné míry zesilují.

Pokud se vaše prameny notně rozlétají do všech směrů a rutinní rozčesávání vlasů jejich vzhled jen zhoršuje, vyzkoušejte šampon obohacený o přírodní oleje (pořiďte si hotový přípravek nebo přidejte kapku či dvě přírodního oleje do běžného šamponu).

Další dobrou volbou je speciálně navržený antistatický sprej na vlasy. Nejlepšího účinku dosáhnete, když jej nastříkáte na vnitřní stranu čepice a na šálu a také jím před pročesáváním vlasů jemně navlhčíte hřeben. Když už mluvíme o hřebenech na vlasy, i ty mohou způsobovat statickou elektřinu. Pokud tomu tak je, vyměňte je za dřevěný hřeben se širokými zuby - zabráníte tak vzniku statické elektřiny a zároveň pomůžete svým vlasům a promasírujete pokožku hlavy.

7. Jak pečovat o vlasy v zimě - záviděníhodný objem vlasů

Objem (přesněji řečeno jeho nedostatek) je největší problém, se kterým se v zimě pravděpodobně potýkáte. Abyste si udrželi objemné vlasy, použijte několik osvědčených triků. Prioritou je bezpochyby masáž pokožky hlavy - např. masáž, kterou provádíte při aplikaci vlasových olejových kúr. Nejenže tím dojde k vyživení cibulek, ale také k pozvednutí vlasových kořínků a dodání tvaru a objemu vlasům.

Dalším dobrým způsobem je fénování vlasů vzhůru nohama. Zatímco jsou prameny ještě mírně vlhké, použijte jemný stylingový krém - přírodní a bez syntetických látek.

Vlasům bude svědčit také použití domácího gelu z lněných semínek. Abyste předešli zatěžování vlasů v zimě, používejte lehký kondicionér a šampon. Jen tak budete mít jistotu, že se vašim vlasům dostane náležité péče a přípravky nenaruší rovnováhu vlasové pokožky.

8. Jak pečovat o vlasy v zimě - ochrana před vnějšími vlivy

Pokud jsou vlasy v kontaktu s nepříznivým počasím, rychleji slábnou a poškozují se - to je logické. Škoda, že v zimě, i když se vrátíte domů do tepla - vaše vlasy nemají šanci na odpočinek, protože suchý a přehřátý vzduch jim také dává zabrat.

Ochrana vlasů před poškozením je jedním z nejdůležitějších prvků zimní péče o vlasy. Ukazuje se, že nejlepší výsledky přinášejí přírodní oleje a domácí olejová vlasová kúra, které působí hned několika způsoby: nejenže chrání vlasy zvenčí, ale také zaceluje vnitřní strukturu a posiluje cibulky.

Nejlepší je, když si vyberete správný olej vzhledem k pórovitosti a stavu vašich vlasů - vyzkoušejte si online test pórovitosti vlasů a podle něj si zvolte správnou směs olejů. Jeden ze tří vlasových olejů Nanoil navržený pro různé pórovitosti, typ i stav vlasů, bude jako vyšitý pro zimní péči o vlasy

Co vaše vlasy nemají rády? Pozor na...

1. Vlasové přípravky na bázi alkoholu

Alkoholy v přípravcích usnadňují vstřebávání. Alkoholy s dlouhým řetězcem neuškodí ani v dlouhodobém horizontu. Je škoda, že většina výrobků obsahuje alespoň jeden silně dehydratující alkohol s krátkým řetězcem, který vede k vysoušení vlasů a při pravidelném používání má komedogenní účinek na pokožku hlavy. Do této skupiny vlasům nepříznivých alkoholů patří například alkohol denat, benzylalkohol, etanol alkohol, isopropylalkohol (IPA).

2. Silně působící silikony zatěžující vaše vlasy

Silně působící silikony v produktech se chovají stejně jako "špatné" alkoholy a zanechávají pokožku hlavy dehydratovanou a podrážděnou. Při nákupu výrobků pro zimní péči o vlasy se vyhýbejte silikonům, jako jsou simetikon, trimethicon nebo trimethylsiloxysilikáty.

3. Žehlička na vlasy a tepelný styling

Horké destičky žehličky, proud fénu a střídání suchého a mrazivého vzduchu... může být až příliš, než jsou vaše vlasy schopny zvládnout. Pokud chcete opravdu udělat maximum pro to, aby vaše vlasy byly vitální a nedocházelo k jejich poškození - používejte žehličku jen příležitostně nebo se jí raději vzdejte úplně. Ušetříte tak svůj účes před nevratnými změnami jeho struktury. Při fénování používejte chladný proud vzduchu - vlasy nebudou tak ztrácet vlhkost a vodu. Kromě toho budou kutikuly uzavřeny a vlasy budou báječně zářivé.

4. Sušení ručníkem

Tato činnost je samozřejmě nevhodná bez ohledu na roční období. Pamatujte však, že invazivní sušení ručníkem plus několik měsíců nepříznivých podmínek (uvnitř i venku) přináší poškození vlasů dvakrát rychleji. Drsné sušení ručníkem nebo usínání s mokrými vlasy může později skončit lámáním vlasů a poškozením vnějšího keratinu (jehož cílem je chránit vlasy před poškozením a vysušením).

5. Příliš mnoho přípravků na úpravu vlasů

Rozhodně se vyplatí vybírat si pro úpravu vlasů přírodní produkty na rostlinné bázi. Koneckonců se díky nim dá účes stylizovat, vyživovat a zároveň chránit. Na druhou stranu, pokud to s používáním syntetických pěn a laků na vlasy přeháníte, vlasy obalujete a zatěžujete chemikáliemi, může to vést k jejich dehydrataci. Pěna na vlasy, sprej, gel nebo pasta zhoršují stav pokožky hlavy a narušují přirozený krevní oběh.

6. Neopatrné fénování

Jít spát s mokrými nebo vlhkými vlasy (nebo ještě hůře - jít ven s vlhkými vlasy) je snadný způsob, jak se nachladit. Vlasy tím také hodně trpí. Mokré vlasy jsou křehčí a náchylnější k poškození; jejich struktura se rychle ničí. Vlasová vlákna se velmi těžko obnovují.

7. Plastové kartáče a hřebeny

Ty mohou umocňovat statickou elektřinu ve vlasech, zacuchávat a vytahovat prameny. Pokud to s péčí o vlasy myslíte vážně, sáhněte po správném kartáči nebo hřebenu. Dřevěný hřeben se širokými zuby je jedním z nejlepších, které si můžete vybrat - vlasy rozčesává, masíruje pokožku hlavy a zlepšuje průtok krve, čímž dodává vlasovým cibulkám potřebný kyslík.

8. Špatné praní prádla

Ačkoli přemíra pracích prostředků a změkčovačů tkanin dodává čepicím a šálám krásnou vůni a hebkost, vaše vlasy tím nevylepší. Většina pracích prášků, změkčovadel a kapslí má stejný elektrický náboj jako vlasy. Takže... pokud do praní šál, čepic nebo svetrů vkládáte až příliš mnoho, vaše vlasy se zcela jistě stanou předmětem statického poletování. Chcete-li tento jev omezit, vybírejte si antistatické změkčovadla a při praní uberte množství pracího prostředku.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů