Pyramida péče o vlasy. Jak dosáhnout špičkové krásy?

Pyramida péče o vlasy. Jak dosáhnout špičkové krásy?

Jak vytvořit dokonalý režim péče o vlasy? Dejte se inspirovat pyramidou: kompletní a dokonalá forma, kde jsou všechny péči o vlasy umístěny na přesně definovaném místě. Tato zvláštní "taxonomie krásy" ilustruje, na čem záleží při péči o vaše vlasy. Co vlasy potřebují, aby byly zdravé a krásné?

Co je pyramida péče o vlasy?

Pyramida péče o vlasy je přesný plán, podobně jako potravinová pyramida: na jejím základě najdete činnosti, které by měly být pro vlasy prováděny nejčastěji (tj. každý den). Bez nich bude další péče umístěná na vyšších úrovních neúspěšná.

Pyramida ideálně představuje plán, který přinese úspěch v péči o vlasy. Díky ní můžeme snadno určit, co je nejdůležitější, co bychom měli dělat méně často nebo jen občas, aby vlasy rostly silnější a zdravější - odtud rozdělení na segmenty popisující, co by se mělo dělat každý den, jednou týdně a dokonce i méně často, aby bylo zajištěno, že jsou vlasy zdravé a mají ohromující vzhled.

Díky pyramidě můžete snadno zjistit, zda se o své vlasy staráte správným způsobem. Pokud je často vystavujete horkému stylingu (kulma, horké válečky, žehlička na vlasy), rychle se zhorší a přebytečně vysychají. Pokud si všimnete, že jsou vaše vlasy zatížené a rychleji se mastí, ujistěte se, že nepoužíváte vlasy masky příliš často. Možná je vhodné zahrnout do vašeho režimu péče o vlasy peeling pokožky hlavy?

Plán péče o vlasy - proč pyramidový tvar?

Pyramida odráží harmonii a je symbolem ideálního těla. V tomto kontextu nejlépe vyjadřuje snahu o ideální vlasy - tedy zdravé, silné a lesklé. Také perfektně symbolizuje způsob, jakým byste měli vlasy vyživovat: bez správného základu nemají vyšší patra důvod existovat - jsou prostě nemožná k dosažení. Proto, abyste se správně starali o své vlasy, stojí za to dodržovat tento vzor a přizpůsobit péči o vlasy podle něj. Nejlepší možné podmínky pro vlasy nemůžete dosáhnout bez logického pořádku a systematických postupů, které se o vlasy správně postarají a chrání je před poškozením. Jak by měla vypadat správná pyramida péče o vlasy?

PYRAMIDA PÉČE O VLASY - POZNÁMKY K PYRAMIDĚ - TEORIE A PRAXE

Pyramida péče o vlasy - každý den: podpůrná zóna

DOPLŇKY STRAVY, BYLINY, EMULZE NA VLASOVOU POKOŽKU, OCHRANA VLASOVÝCH KONCŮ, KONDICIONÉR VE SPREJI, ČESÁNÍ

▲ Tato kategorie je základem správné péče o vlasy a pokožku hlavy. Tato kategorie zahrnuje především doplňky stravy, tedy zdravou výživu a vitamíny, biotin, mastné kyseliny a bylinné infuze, které stojí za to pít každý den, abychom tělu pravidelně dodávali potřebné látky pro správné fungování a regeneraci. Nejvíce se hodí infuze z kopřivy a přesličky.

▲ Další cennou, ale extrémně vzácnou péčí je používání bylinných emulzí na pokožku hlavy a hydrolátů na vlasy. Díky nim nejenom vyživujete vlasy u kořínků, posilujete jejich "nejmladší" části, ale také podporujete pokožku hlavy a posilujete vlasy u kořínků. Díky těmto emulzím zůstává pokožka hlavy čistá a udržovaná, vlasy jsou silnější, krásně zvednuté u kořínků a neakumulují tolik nečistot. Pravidelné používání bylinných emulzí může inhibovat nadměrnou tvorbu mazu a pomoci bojovat proti vypadávání vlasů.

▲ Velmi "citlivou" částí vlasů jsou konečky. Bez odpovídající péče jsou bezbranné a rychle se rozdvojují - proto je důležité chránit je před nepříznivými účinky vnějších vlivů a mechanického poškození. Konečky vlasů můžete chránit speciálním silikonovým sérem nebo použitím vlasového oleje.

▲ Ochrana vlasů před toxiny, nepříznivými účinky vnějšího prostředí a slunečním zářením je důležitým krokem, bez kterého vlasy nikdy nebudou zdravé. Proto je vhodné je každý den chránit pomocí jemného kondicionéru na vlasy - nezatíží vlasy, ale ochrání je před poškozením, zkrotí nepoddajné prameny a zlepší jejich lesk.

Pyramida péče o vlasy - každé 2-3 dny: zóna nejsilnější regenerace

OLEJOVÁNÍ VLASŮ, MASÁŽ, MYTÍ VLASŮ, VYSOUŠENÍ VLASŮ, KONDICIONÉR NA VLASY

▲ "Druhé patro" péče o vlasy je stejně důležité - zde jsou všechny nejdůležitější ošetření, která by měla být používána pro zdravé a silné vlasy. Tato úroveň je zodpovědná za stálou regeneraci a udržuje vlasy v dokonalé kondici. Bez tohoto prvku nemají vlasy šanci na zdravý vzhled.

▲ Nejdůležitějším krokem v péči o vlasy je mytí vlasů - vlasy s větší tvorbou mazu je vhodné mýt dokonce každý den, ale nejčastěji se doporučuje mytí vlasů každé 2-3 dny. Díky tomu má pokožka hlavy mezi jedním a druhým mytím času na odpočinek a obnovu hydro-lipidové bariéry, přirozeného ochranného pláště pokožky.

▲ Oplachovací kondicionéry by měly být pevnou součástí péče, kombinované s mytím vlasů. Nanesete svůj oblíbený kondicionér na vlhké, umyté vlasy a necháte ho působit asi 3 minuty před opláchnutím. Tímto způsobem jsou vlasy vyživené, méně se zacuchávají, mají uzavřené šupinky a hladkou strukturu.

▲ Protože oplachovací kondicionér zlepšuje pouze celkový stav vlasů a nezabývá se pokožkou hlavy, jeden z nejdůležitějších prvků péče na této úrovni je olejování vlasů. S extrémně poškozenými, suchými a řídnoucími vlasy můžete olejovat každý den. U tlustých a těžkých vlasů stačí provádět olejování vlasů jednou týdně. Podobně jako frekvence olejování vlasů, také oleje musí odpovídat stavu a struktuře vlasů - jejich poréznosti. Díky tomu, že olej se má aplikovat jak na celou délku vlasů, tak na pokožku hlavy, poskytuje nejúčinnější, víceúrovňovou péči: regeneruje, posiluje a zlepšuje vzhled vlasů. Navíc je olejování vlasů spojené s masáží pokožky hlavy, která stimuluje prokrvení, posiluje vlasové folikuly a zvyšuje absorpci látek do kůže a vlasových folikulů.

▲ Po umytí vlasů obvykle sáhneme po fénování - málokdy máme dost času nechat vlasy volně schnout. Při výběru fénování si dejte pozor, aby měl funkci studeného vzduchu, a vysoušejte vlasy teplotou přibližně 40 stupňů Celsia - vysoké teploty nejen oslabují práci pokožky hlavy, ale také odpařují vodu z vlasů, a ty začnou vysychat a zhoršovat se.

Pyramida péče o vlasy - jednou týdně: zóna čištění

VLASOVÁ MASKA, ČISTICÍ ŠAMPON, SUCHÝ ŠAMPON, PEELING POKOŽKY HLAVY

▲ Třetí patro péče o vlasy je ošetření, které nevyžaduje takovou frekvenci, ale pro plný efekt zdravých a dobře upravených vlasů - byste neměli na ně rezignovat. Mezi tato ošetření patří především ta, která jdou ruku v ruce s důkladným čištěním vlasů a pokožky hlavy, aby během dalších dnů absorbovaly více látek odpovědných za regeneraci.

▲ Peeling pokožky hlavy nejen stimuluje oběh a výměnu kyslíku uvnitř buněk, ale také pomáhá pokožku hlavy důkladně očistit a odstranit zbytky kosmetiky (zejména pro úpravu), které by se mohly nahromadit na kořínku vlasů a zpomalit jejich růst. Dělejte jej jednou týdně, abyste udrželi rovnováhu na kůži a zbavili vlasy toxinů, nečistot a všech zbytečných kosmetických depozit.

▲ Čisticí šampon je dokonalým prostředkem, který zintenzivní každou krásnou péči. Nejenže čistí pokožku hlavy a vlasy od zbytků jakýchkoli kosmetických produktů, nadbytku kožního mazu, toxinů a nečistot, ale také otevírá šupiny vlasů, což zvyšuje jejich schopnost absorbovat: složky z masek nebo olejů pronikají hlouběji do struktury vlasů a účinně je vyživují.

▲ Po umytí vlasů čisticím šampónem je nejlepší použít vhodnou vlasovou masku - zvolte takovou, která má dobré složení. Co znamená "dobré složení"? Jedná se o produkt, který neobsahuje parabeny, vysušující monohydroxylované nízkomolekulární alkoholy a těžké silikony poškozující vlasy. Mnoho lidí spojuje léčbu masek s olejováním vlasů, protože maska, kterou aplikujeme na vlasy před umytím, dokonale emulguje oleje a nejenom doplňuje péči a regeneraci pramenů, ale také olej rychle a snadno z vlasů oplachuje.

Taková péče vyžaduje více času, takže je třeba ji dělat jednou týdně. Umývejte si vlasy čisticím šampónem, nanášejte olej na vlhké vlasy, nechte jej působit minimálně 30 minut, nanášejte masku na vlasy před samotným umytím, nechte ji působit 15 minut, poté opláchněte a umyjte vlasy tradičním šampónem.

▲ Často nemusíme stíhat umýt i svlasy šamponem a vodou. Naštěstí přichází na pomoc suchý šampon. Obsah kyseliny listové nebo rýžového škrobu obsažený v jeho složení dokáže okamžitě osvěžit vlasy, ošetřit je a snížit nadměrnou tvorbu mazu. Suchý šampon se však usazuje na vlasech a blokuje přístup vzduchu k pokožce hlavy, takže byste ho neměli používat příliš často: jednou týdně je maximum. Také si pamatujte, že další dávku suchého šamponu na vlasy nepřidávejte následující den.

Pyramida péče o vlasy - jednou měsíčně: obnovení a úprava

BYLINNÁ OBARVUJÍCÍ PÉČE, SAUNA NA VLASY

▲ Ženy si rády barví vlasy. Hned po barvení vypadají vlasy pěkně, ale s uplynutím týdnů se oslabují, vyblednou a nadměrně vysychají. Bohužel, barvení vlasů nelze přehlédnout, pokud chceme posílit barvu našich vlasů nebo mít úplně nový odstín. Měli byste si však pamatovat, že barvení vlasů byste měli provádět co nejméně často, abyste je nepoškozovali příliš. Nejlepším řešením je navštívit kadeřníka: profesionální barvy na vlasy jsou méně škodlivé a efekt barvení vydrží déle. Další dobrý nápad je používat hennu k obarvení: jedná se o bylinnou barvu, která vlasy nepoškozuje. Ovšem musíte s ní zacházet zručně - v tomto ohledu může být užitečný kadeřník.

▲ Barvení vlasů byste měli spojit s konkrétní ošetřující a regenerační péčí. Kadeřnické salony nabízejí širokou škálu takových péčí. Nejpopulárnější je sauna na vlasy a intenzivní vitamínová péče pro vlasy. Můžete je provádět dva týdny po obarvení a opakovat je více či méně každý měsíc, aby byly vlasy neustále vyživovány a nepoškozovány barvícími procedurami.

Pyramida péče o vlasy - občas: posílení a úprava

STŘIH, LAMINACE VLASŮ, KERATINOVÁ PÉČE, STYLING S VYUŽITÍM VYSOKÝCH TEPELNÝCH EFTEKTŮ

▲ Aby byly vlasy zdravé a pevné, nejen je potřeba je neustále správně ošetřovat a používat správnou kosmetiku, ale také jim občas dopřát silnou dávku péče a regenerace. Dlouhodobých účinků na vlasy můžete dosáhnout zahájením péče o vlasy ve formě střihu - je třeba je upravit každých několik měsíců. Na rozdíl od domácí péče, profesionální střihy jsou pečlivě provedené a mají dlouhodobý efekt - vlasy jsou snadněji upravitelné, snadněji se začesávají a jejich výsledný vzhled vypadá dokonale. Pravidelné stříhání pomáhá odstranit suché a roztřepené konce, díky čemuž je celá struktura vlasů lépe udržovaná a vlasy lépe rostou.

▲ Laminace vlasů je oblíbeným postupem, který zvlhčuje, regeneruje a vyhlazuje vlasy. Laminace způsobuje, že vlasová struktura je kompaktní, vyhlazená a lesklá, což poskytuje vlasům krásu a luxusní lesk. Všechny ošetření, které jsou součástí laminace, se navzájem posilují, zlepšují pružnost, krásu a lesk vlasů. Laminace vlasů je poměrně dlouhodobý postup, který vyžaduje zručnost a pečlivé provedení - proto je lepší jej provádět v kadeřnických salonech.

▲ Keratinová péče je účinnou metodou, jak regenerovat a posilovat vlasy. Jedná se o terapii, která zlepšuje stav vlasů, posiluje vlasy a dodává jim lesk. Proces trvá několik hodin, ale efekt trvá několik týdnů. Keratinová péče spočívá v aplikaci keratinu na vlasy - tato látka se nachází v jejich složení a odpovídá za stav vlasů. Díky této péči jsou vlasy lépe upravitelné, snadno se česají, krásně lesknou a jsou celkově lépe upravené.

▲ Pokud často tvarujete vlasy a využíváte vysoké teplotní účinky (kulma, žehlička na vlasy, horké válečky), je třeba vlasy občas intenzivně regenerovat. Suché tepelné účinky oslabují vlasovou strukturu, poškozují ji, vyvolávají vysychání a posilují ztrátu vlhkosti - proto byste je neměli zneužívat.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů