Šampon. Nezvyklý způsob, jak hovořit o běžném kosmetickém produktu

Šampon. Nezvyklý způsob, jak hovořit o běžném kosmetickém produktu

Jistě, nikdo nemůže být bez šamponu, zvláště ti, kteří chtějí mít krásné (a čisté) vlasy. Překvapující je, že stále víme o tomto produktu málo a tento nedostatek informací nás často vede k výběru nevhodné kosmetiky, která nesedí našemu typu vlasů. Je to škoda, protože péče o vlasy a jejich dobrý stav začíná se šamponem - je to jeden z nejčastěji používaných vlasových kosmetických produktů, takže bychom v tomto případě neměli přijmout žádné kompromisy. Musíme si uvědomit, že používání dobrého šamponu je prvním krokem k zdravým vlasům. Jak najít ten pravý šampon? Kterým složkám obsaženým v šamponech bychom se měly vyhýbat? Na co se zaměřit při výběru šamponu a jak ho sladit s typem vlasů?

Slovo „šampon“ zní podobně v mnoha jazycích. Jeho předchůdkyněm je hindské slovo „chāmpo“, což znamená masáž hlavy. Pravdou je, že hindský lid se mohl již před více než 100 lety chlubit se jedním z nejlepších kosmetických prostředků na mytí vlasů. Jmenovitě, jednalo se o práškovou směs zvanou „Shikakai“ a oříšky „Reetha“, které nejen osvěžovaly vlasy, ale také je ošetřovaly. Dnes je „Shikakai“ považováno za alternativu k chemickým šamponům dostupným ve všech lékárnách. Pokud jde o masáž, tato péče by měla být vysoce oceňována těmi, kdo dbají o silné a zdravé kořínky vlasů.

V současné době je k dispozici mnoho různých verzí šamponů, takže můžete zvolit ten, který bezchybně odpovídá potřebám vašich vlasů. Z tohoto důvodu nabízejí kosmetické značky šampony pro jemné, husté (silnější), zbavené lesku, blond nebo tmavé, barvené nebo zesvětlené, mastné nebo dehydrované vlasy, vlasy postižené lupy... každý může najít správný produkt.

Nicméně, tajemství dobrého šamponu nespočívá v jeho účelu, ale spíše v jeho složení a formě, ve které byl vyroben. Nejoblíbenější verzí je samozřejmě tekutý šampon, ale to není jediný typ tohoto produktu. Je vhodné seznámit se s různými typy šamponů a jejich účelem a působením. To může přinést nový pohled na péči o vlasy.

Šampony na vlasy a jejich druhy

  • Tekutý šampon - známý každému, je to nejpopulárnější druh šamponu. Byl vytvořen značkou Schwarzkopf a téměř okamžitě vytlačil svého předchozího konkurenta, kterým byl práškový šampon. Tekutá verze šamponu je většinou vyrobena z roztoku insekticidního nebo amoniakového mýdla - zcela rozpuštěného ve vodě. Tyto čistící látky jsou zodpovědné za vytváření pěny. Aby se zabránilo dehydrataci vlasů, roztok mýdel a samotné složení šamponu je obohaceno o vyrovnávací látky s kyselou reakcí a také o látky pro kondicionaci, které jsou zodpovědné za zanechání vlasů lesklých a zdravě vypadajících (jsou rozděleny na látky dodávající lesk a antistatické produkty).
  • Suchý šampon - ti, kteří považují suchý šampon za vynález posledních let, se velmi mýlí. Suchý šampon byl znám již po staletí a pravdou je, že první šampony měly právě „vysušenou“ formu (např. značka Schwarzkopf představila na trh své první šampony ve formě prášku, uzavřené v malých sáčcích; prášek se vytvořil při smíchání s vodou). První suchý šampon, který nevyžadoval použití vody, Minipoo, vznikl v 40. letech 20. století, a jeho tváří byla Twiggy - jedna z nejslavnějších britských modelek té doby, která byla známá svými trendy v oblasti krásy. Výrobce propagoval tento produkt jako alternativu pro osvěžení vlasů, když nebylo možné si vlasy umýt běžným způsobem. Minipoo byl také považován za vhodný pro děti, protože neštípal v očích. Tento šampon ze 40. let byl vyroben z talku, jehož úkolem bylo absorbovat maz z vlasů. Dnešní šampony jsou uzavřeny v lahvičkách se sprejem, což umožňuje rovnoměrné rozprašování po celé délce vlasů. Nyní využívají k jeho působení jemný a lehký rýžový škrob. Kvalitní suchý šampon má osvěžující a kondicionační vlastnosti (díky keratinu, vitamínům a olejům) a neobsahuje hliníkové soli, silikony ani parabeny.
  • Micelární šampon - jedná se o poměrně nový produkt. Jak se ukázalo, obyčejná čistící micelární voda inspirovala výrobce k vytvoření micelárního šamponu. Efektivita a inovativnost micelární vody byly motivací tvůrcům kombinovat jeho vlastnosti se šamponem. Jak lze snadno lze, micelární šampon obsahuje micely - velmi přesné molekuly, které přitahují toxiny a nečistoty, aniž by narušovaly lipidovou strukturu pokožky hlavy a přirozené lipidy, které jsou stavebními kameny vlasů.
  • Čisticí krémový šampon - většinou jde o specializovaný dermatologický produkt, který je vhodný pro mimořádně citlivou péči o pleť. Krémové šampony patří do skupiny produktů, které jsou jemné a usnadňují procesy hojení problematické pokožky s příznaky atopické dermatitidy, psoriázy a chronických lupů. Navíc čisticí krémové šampony dokážou eliminovat pocit neustálého svědění pokožky hlavy, uklidnit pleť a zvládnout nadměrné a nekontrolované odlupování epidermis.
  • Navíc krémový šampon také užitečný pro trend "No Poo", který spočívá v odmítání všech možných chemických látek obsažených v kosmetice (zejména látek tvůrců pěny). Stojí za zmínku, že krémový šampon neobsahuje sodík lauryl sulfáty, silikony, barviva ani parabeny. Tento typ šamponu navíc zanechává vlasy perfektně čisté a očištěnou pokožku hlavy, ikdyž, jak bylo zmíněno výše, neobsahuje žádné látky pro tvorbu pěny. Nezanedbatelně, jeho použití se podobá použití vlasového kondicionéru.
  • Šampon bez oplachování - co do aplikace lze tento produkt srovnat s suchým šamponem. Často jsou šampony bez oplachování uzavřeny v láhvi s rozprašovačem. Pokud jde o složení, neobsahují talk ani prášky, spíše mají tekutou formu a obsahují rostlinné látky. Šampon bez oplachování se také používá v nemocnicích, protože nedráždí ani nezpůsobuje alergie. Navíc je šampon bez oplachování velmi pohodlný pro použití. Stačí jej rozprašovat na vlasy, masírovat do pokožky hlavy a utřít ručníkem. Tento druh produktu má kromě svých osvěžujících vlastností také kondicionační účinky (díky keratinu, vitamínům a olejům) a neobsahuje hliníkové soli, silikony ani parabeny.
  • Olejový šampon - jde o specializovanou, málo známou skupinu šamponů. Je vyroben z přírodních olejů, jako je například ricinový, sójový, parafínový a různé vosky (např. včelí vosk). Takové šampony neobsahují látky pro tvorbu pěny. Jsou obecně doporučovány pro poškozené a suché vlasy a musejí být aplikovány podobně jako přírodní vlasové oleje (použití olejového šamponu se podobá ošetření vlasů olejem). K ujasnění, olejový šampon musí být vtírán do pokožky hlavy a celé délky vlasů, aby byl po 30 minutách smyt teplou vodou. Po této proceduře jsou vlasy osvěžené a hebké. Důležité je zmínit, že olejový šampon by neměl být používán příliš často, protože má silně vyživující vlastnosti, které mohou vlasy přetížit.
  • Šampon s dvojitým účinkem - jinými slovy jde o šampon, který kombinuje vlastnosti běžného šamponu a kondicionéru. Často se takový produkt nazývá 2v1 kosmetika. Takový šampon byl navržen tak, aby ušetřil čas a zároveň ošetřil vlasy během mytí. Skutečně, šampony s dvojitým účinkem jsou pohodlné na použití, ale jsou trochu kontroverzní. Zaprvé, nejsou vhodné pro všechny typy vlasů a jejich časté používání může nejen zatížit vlasy, ale také dráždit pokožku hlavy. Navíc akce dodávaná šamponem s dvojitým účinkem spočívá v tom, že na jedné straně zvedá kutikuly vlasů (typické pro šampon), ale na druhé straně je zavírá, aby vlasy byly hladké (typické pro kondicionér). Jinými slovy, 2v1 šampon kombinuje dvě zcela odlišné přípravky, které si navzájem brání ve svém účinku. Je lepší je nepoužívat současně.
  • Alkalický šampon - jedná se o zvláštní produkt. Za prvé, musí být jasně uvedeno, že by neměl být používán neustále, protože úkolem tohoto šamponu je důkladně a opravdu intenzivně vyčistit vlasy, včetně jejich vnitřní struktury. Alkalický šampon je často používán kadeřníky před specializovanými úpravami vlasů za účelem hluboké výživy pramenů. Aby se usnadnilo pronikání výživných a regeneračních látek do vlasů, je třeba vlasy očistit důkladně - a alkalický šampon je pro to ideální, protože tento kosmetický přípravek navíc otevírá kutikuly vlasů. Často se stává, že po takové důkladné péči, vlasy potřebují být ošetřeny speciálními produkty, které dodávají vlasům lipidovou náplň, kyselost a zavírají kutikuly vlasů. Je také vhodné uvědomit si, že alkalický šampon může být perfektní pro použití před vystavením vlasů olejovému ošetření - usnadňuje pronikání molekul oleje hluboko do vlasů. Skutečně, jednou za měsíc je doporučeno provádět speciální druh ošetření olejem vlasů, které je kombinováno s právě alkalinovým ošetřením.

Složení šamponu. Na co se zaměřit?

Stejně důležitým bodem je seznámit se s seznamem složek, ze kterých je konkrétní šampon vyroben.

Které složky složení určují, zda je určitý šampon dobrý, a kterým složkám se vyhýbat?

Jak poznat, zda je šampon vhodný pro naše vlasy a co je ještě důležitější, zda je bezpečný pro pokožku hlavy?

Zaprvé, nejdůležitější kvalitou dobrého šamponu je, že nesmí působit komedogenně na pokožku hlavy. Jinými slovy, nemůže obsahovat syntetické látky, intenzivně dráždivé látky ani žádné deriváty ropy. Proto je rozumné nakupovat šampony, jejichž složení je založeno na přírodních a jemných látkách; šampony, které neobsahují parabeny, silikony, SLS a SLES látky, dehydratační krátkořetězcové alkoholy ani těžké, nevolatilní silikony. Stojí za to pamatovat na to, které složky je třeba se vyvarovat.

Seznam složek, které mohou působit nepříznivě na vlasy:

  • Sodium Lauryl Sulfát, SLS; Sodium Laureth Sulfát, SLES - velmi dráždivé čisticí látky, které mohou ucpat póry kůže. Navíc se mohou dostat do krevního oběhu a poškodit ochranné vrstvy vlasů, což zvyšuje křehkost vlasů.
  • Methyl, Ethyl, Propyl, Butyl Parabeny - neboli parabeny, které mohou způsobovat záněty kůže a pronikat do krevního oběhu.
  • Propylen glykol, Propylen glykol, PG Xylene glykol - jedná se o skupinu glykolů, které mohou být pro lidské tělo velmi toxické. Je proto důležité zajistit, aby se do organismu nedostávaly v nadbytku.
  • Minerální olej, Petrolatum, Parafínový olej - soubor látek vyrobených z ropy, které mají tendenci se hromadit v těle, především v zažívacím traktu. Když se aplikují na kůži, oslabují její ochrannou bariéru a podporují růst bakterií.
  • Ftaláty - nebezpečné zejména pro těhotné ženy a kojící matky. Ftaláty mohou pronikat do mateřského mléka a přecházet přes placentu k plodu. Věří se, že značně poškozují reprodukční buňky.
  • Alkoholy - vysušují vlasy a pokožku, ale ne všechny z nich jsou škodlivé. Nejnebezpečnější jsou krátkořetězcové alkoholy, především Alcohol Denat, Benzyl Alcohol, Isopropyl Alcohol a Ethanol.

Krásné vlasy jsou symbolem ženskosti a nelze popřít, že jsou chloubou každé ženy. Proto je důležité věnovat pozornost tomu, co používáme k ošetření našich vlasů, a také tomu, jaký druh šamponu si vybíráme. Krása a zdraví vlasů začíná již při mytí vlasů. Je proto tak důležité investovat do kvalitního šamponu, který umocní účinek kondicionérů a odstraní přebytečný olej po ošetření vlasů olejem.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů