Nech své vlasy promluvit, část 7. Péče o kudrnaté vlasy

Nech své vlasy promluvit, část 7. Péče o kudrnaté vlasy

Lidé s hustými kudrnatými vlasy si musí pamatovat, že takový typ vlasů vyžaduje speciální péči. Kudrnaté vlasy mají nepravidelnou strukturu, tendenci ztrácet vlhkost, ztrácet lesk a jsou náchylné k poškození. Jak se starat o kudrnaté vlasy, aby byly zdravé a pružné? Odpověď na tuto otázku naleznete přímo ve vašich vlasech.

Mnoho žen může jen snít o tom, že mají kudrnaté a husté vlasy. Ti z nás, kteří mají rovné vlasy, považují vlny a kudrny za výhru v loterii. Nicméně, v praxi jsou kudrnaté vlasy mnohem náročnější! Vyžadují speciální péči a přináší více problémů, než by si člověk mohl myslet. Abychom odpověděli na otázku, jak se postarat o kudrnaté vlasy, je nejlepší věnovat jim více pozornosti! Naučte se více informací o svých vlasech a sledujte je pečlivě.

CHARAKTERISTIKA KUDRNATÝCH VLASŮ

Na první pohled vidíme vlasy plné kudrlin a objemu. Některým lidem se může zdát, že to je jediná věc, která tento typ vlasů odlišuje od ostatních. Nejdůležitější rozdíly však jsou skryty trochu hlouběji. Pokud se na ně podíváte pod mikroskopem, zjistíte, že průřez vypadá úplně jinak než u rovných vlasů. To, že vlasy začnou vlnit, určuje jejich struktura - vlnité vlasy jsou lehce zploštělé (elipsa), kudrnaté vlasy jsou ploché a ještě kudrnatější vlasy připomínají ledvinu.

Kudrnaté vlasy jsou navíc mnohem křehčí a citlivější na vnější vlivy. Čím je to způsobeno? Přirozené kudrny jsou tenčí na místech ohýbání, a proto jsou více křehké a lámavé. Navíc nemají pevně svázanou vrstvu kutikuly s překrývajícími se šupinami, které leží ploše jako v případě rovných vlasů. U ohýbání se malé keratinové šupiny nechtěně zvedají. To je důvod, proč jsou kudrnaté vlasy přirozeně velmi porézní, ale samozřejmě existují i výjimky z tohoto pravidla.

Dalším problémem, se kterým se majitelé kudrnatých vlasů musí potýkat, je sklon ke ztrátě vlhkosti. Takový typ vlasů často trpí dehydratací, což souvisí také s jeho strukturou. Nejenže vlhkost uniká přes nadměrně zvednuté šupiny, ale vlasy jsou také pokryty tenčí vrstvou ochranného mazu. Proč? Kudrnaté vlasy neleží ploše na pokožce hlavy a nemají tak možnost zachytit potřebný maz vyplavovaný žlázami na pokožce hlavy. Na druhou stranu má taková situace své výhody, protože takové vlasy se mastí mnohem pomaleji. Dehydratace je jedním z hlavních, ale ne jediným problémem, kterému musí lidé s kudrnatými vlasy čelit.

Nejčastější problémy kudrnatých vlasů:

  • velmi často jsou suché, hrubé a lámavé,
  • jsou mnohem náchylnější k poškození,
  • často se zamotávají a rozčesávání je výzvou,
  • chybí jim lesk a pružnost,
  • bez správné péče mají tendenci se krepatět a způsobovat statickou elektřinu,
  • nelze je snadno vyrovnat,
  • mají matný vzhled, protože odrážejí méně světla.

Proč kudrnaté vlasy nerostou?

Pro majitele přirozených kudrlin může být obtížné nechat vlasy narůst. Čím pevnější jsou kudrny, tím těžší je pozorovat jakýkoliv nárůst délky. To je jedna z nejčastěji kladených otázek: Proč mi vlasy nerostou? Samozřejmě, že rostou! Je jen těžší si zlepšení všimnout.

PÉČE O KUDRNOATÉ VLASY

Jak správně pečovat o kudrnaté vlasy? Za prvé, musíte si být vědomi toho, že to bude trvat dvakrát déle než u lidí s rovnými vlasy, protože kudrnaté vlasy jsou velmi náročné a "náladové". Péče a úprava kudrnatých vlasů je dokonce obrovskou výzvou i pro zkušené kadeřníky! Zde jsou nejdůležitější pravidla, která pomohou zjednodušit každodenní péči o kudrnaté vlasy.

Tři fáze profesionální péče o kudrnaté vlasy

  1. Hloubková hydratace - prvním krokem je použití přísad, které vážou molekuly vody uvnitř vlasů (kyselina hyaluronová, močovina, panthenol, aloe nebo med).
  2. Regenerace a posílení - druhá fáze spočívá v použití produktů bohatých na esenciální látky, jako je hedvábí, keratin, kolagen, stejně jako pšenice, sója a mléčné proteiny.
  3. Důkladná ochrana proti ztrátě vlhkosti a škodlivým vlivům (například nízká nebo vysoká teplota, sluneční záření atd.) díky emolientům, jako jsou vlasové oleje nebo silikony, je poslední, ale ne nepodstatný krok správného režimu péče o kudrnaté vlasy.

Jak správně umýt kudrnaté vlasy?

Nejdůležitějším pravidlem je méně časté mytí kudrnatých vlasů. Pokud nechcete mít krepaté kudrny, musíte si na mytí nechat čas. Není to tím, že byste se měli přesvědčit, že budete týdny chodit s mastnými vlasy, což by mohlo přispět k vytvoření lupů. Kudrnaté vlasy nemají rády přehnané zacházení v žádném směru. Časté mytí oslabuje kudrnu a zvyšuje dehydrataci, protože čisticí látky vymývají malé množství mazu nezbytného pro udržení správné úrovně vlhkosti. Jak často byste měli kudrnaté vlasy mýt? Raději ne více než jednou za dva dny. Optimálním řešením jsou dvě umytí týdně.

Kromě toho existuje několik dalších věcí, které stojí za zmínku. Nejlépe je mýt kudrnaté vlasy s hlavou skloněnou dolů - tímto způsobem zvýšíte objem a snadno je rozčešete. Je také vhodné používat studenou nebo vlažnou vodu k mytí a oplachování kosmetiky, protože teplo zvyšuje zvedání šupin. Vždy si pamatujte, že vlasy musíte šetrně ošetřovat - už žádné rozčesávání a tahání pramenů. Šampon by také měl mít šetrné složení.

Jak rozčesávat kudrnaté vlasy? - suché? mokré?

Předpokládá se, že kudrnaté a vlnité vlasy by měly být rozčesávány jen vlhké. A správně, protože v tomto případě je rozčesávání suchých pramenů jednoduše způsobem, který vede k vytrhávání a lámání vlasů. Namísto boje s česáním suchých kudrn, je lepší je rovnou rozčesat po umytí. Později to usnadní vysoušení a zabrání krepatosti. Doporučuje se kudrnaté vlasy rozčesávat ihned po aplikaci kondicionéru nebo oleje, nebo když je kosmetika právě opláchnutá. Vlasy jsou pak hladké a klouzavé, a tím se snižuje riziko poškození.

Musíte vědět, jak správně rozčesávat kudrnaté vlasy. Stejně důležité je, co k tomu použít. Nejlepšími doplňky pro kudrnaté vlasy jsou ty nejjednodušší. Dřevěný hřeben s širokými zuby nebo oblíbený Tangle Teezer jsou perfektní. Kudrnatým vlasům prospěje také kartáč s hustými a řídkými štětinami, nejlépe vyrobený z přírodních materiálů nebo s ionizační funkcí.

Jak kudrnaté vlasy usušit?

V tomto případě je dobrým nápadem zcela se vzdát používání vysoušeče a fénování, což by mohlo zvýšit problém se ztrátou vlhkosti, krepatostí nebo statickou elektřinou. Nechat takový typ vlasů přirozeně uschnout je nejvýhodnější metoda. Pokud však nemáte možnost to udělat, zjistěte, jak je usušit, aniž byste způsobili další poškození. Nejlepší je to udělat s hlavou skloněnou dolů, jemně vlasům vtírat prsty, což umožní přidat objem a zdůraznit kudrnu. Co víc, fén s difuzérem bude užitečný, ale pamatujte si používat pouze chladné nastavení. Co udělat, aby se kudrnaté vlasy nestaly krepatými? Před vysoušením si do vlasů vmasírujte trochu hydratačního oleje s ochranou před teplem.

Nejlepší doporučené kosmetické produkty pro kudrnaté vlasy:

  • Šampon pro kudrnaté vlasy by měl být jemný. Nejlepší by bylo, kdyby produkt byl založen na rostlinných extraktech a neobsahoval silné čistící látky (SLS, SLES). Pro každodenní použití můžete použít dětský šampon. Jednou za dva týdny můžete použít silnější kosmetiku k vyčištění pokožky hlavy od produktových zbytků a mazu.
  • Kondicionér pro kudrnaté vlasy by měl ulehčit česání, vyhladit a důkladně zvlhčit. Nejlepší produkty obsahují emolienty, které poskytují ochranu proti dehydrataci a zároveň nezatěžují prameny. Taková kosmetika by také měla zvýšit lesk a zlepšit hebkost díky své hydratační a vyživující kompozici.
  • Stylingová krém nebo pěna na kudrnaté vlasy pomůže zkrotit nepoddajné prameny, zvýšit lesk a ustálit účes. Pokud jste se ptali, jak zintenzivnit kudrny, můžete si vybrat něco z široké škály stylingových produktů pro kudrnaté vlasy. Je však dobré si pamatovat, že jejich nadměrné používání může přispět ke zhoršení vlasů a vzniku lupů.

Co je důležité! Všechny kosmetické produkty pro kudrnaté vlasy mohou být účinně nahrazeny přírodními oleji, které hloubkově vyživují, zvlhčují, chrání a usnadňují úpravu vlasů. Jsou výhodnější náhradou za masky, krémy a balzámy na vlasy. Musíte však zjistit, který olej je pro kudrnaté vlasy nejlepší. Správná volba zaručuje úspěch.

Olejování kudrnatých vlasů

Mnoho informací o tom, jak olejování vlasů ovlivňuje kvalitu vlasů, můžete najít v mnoha dalších příspěvcích na tomto blogu. Přírodní oleje jsou nekonečným zdrojem cenných vitaminů, minerálů a mastných kyselin. Zejména posledně jmenované jsou pro kudrnaté vlasy extrémně důležité, protože posilují vnější struktury a přirozenou hydro-lipidovou vrstvu. Díky této vlastnosti poskytuje olejování kudrnatých vlasů odpovídající úroveň hydratace, jemnosti, lesku, pružnosti a ochranu proti škodlivým vlivům. Klíčem k úspěchu je volba správného oleje.

Jaký druh oleje bude pro kudrnaté vlasy nejvýhodnější? Nejvíce doporučovanými jsou ty, které jsou bohaté na nenasycené mastné kyseliny z řady omega-3 a omega-6. Kudrnaté vlasy mají vysokou poréznost a měly by být ošetřovány oleji s velkými částicemi. Pokud se rozhodujete pro oleje pro kudrnaté vlasy, měli byste zvážit následující:

  • avokádový olej
  • olej ze sladkých mandlí
  • bavlníkový olej
  • arganový olej
  • olej z pupalky

Měli byste však pamatovat, že kudrnatým vlasům se rozhodně nelíbí kokosový olej, který může zvýšit krepatost. Je také lepší se vyhnout ricinovému oleji, který je příliš hustý pro tuto strukturu vlasů. Pokud máte problém s výběrem přírodního oleje a stále nevíte, který olej bude v vašem případě fungovat, můžete sáhnout po hotovém řešení, jako je například Nanoil pro vlasy s vysokou porézností. Jedná se o produkt s komplexním účinkem, který obsahuje ideální oleje pro kudrnaté vlasy, stejně jako cenné další složky, včetně vitaminů a proteinů.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů