Vlasy po celém světě. Část 1: Péče o vlasy v asijském stylu

Vlasy po celém světě. Část 1: Péče o vlasy v asijském stylu

Krásné vlasy jsou jakýmsi slabým místem každé ženy na světě - bez ohledu na zeměpisnou délku a šířku, kde žije. Pro většinu žen je to pouhá touha o vlasy pečovat a způsob vyjadřování se, zatímco pro jiné má péče o vlasy rituální rozměr nebo jednoduše pomáhá definovat kmenovou identitu. Stává se také, že některé techniky péče o vlasy jsou určeny zvláštními náboženskými požadavky. Bez ohledu na důvod - jsou to vlasy, které jsou vždy ve středu pozornosti: jejich vzhled a zdraví. Je opravdu úžasné, kolik se můžeme naučit o této otázce od žen žijících v různých regionech světa. Chcete se dozvědět, jak vypadají rituály péče o vlasy na všech kontinentech? Pokračujte v čtení článku. Jistě vás to inspiruje.

Vlasy v různých koutech světa - Část 1 - Asie

Co můžeme zjistit od hindských, japonských nebo ruských žen?

Péče o vlasy v asijském stylu - Čína

Jak Číňanky pečují o své vlasy - Yin a yang, krásně vonící konvalinky a mocný ženšen

Číňanky jsou známé tím, že jsou majitelkami úchvatných vlasů, a samotná péče o vlasy je pro ně velmi důležitá. Tajemství krásných pramenů spočívá v použití obrovského množství bylin spojených s péčí o vlasy inspirovanou dvěma protichůdnými silami, a to jinem a jangem. Podle první síly vlasy potřebují podporu, která by měla být poskytnuta zvenku. Zkrátka záleží na vyživování vlasů spolu s cibulkami, ze kterých rostou. Druhá síla, protichůdný model, se zabývá „toxickým teplem“, které se šíří po celém těle. Samotné teplo představuje zánět, který může být způsoben například nesbalancovanou stravou. Pokud je narušena jakákoli ze sil, ať už jin nebo jang, vyžadují okamžitou a vhodnou péči, nejlépe poskytovanou osvědčenými látkami.

  • Hijiki - druh hnědých řas (nejčastěji je dostupný ve formě prášku, který se buď smíchá s vodou nebo louhovanými bylinkami; často jsou přidávány jako přírodní složka do mnoha kosmetických výrobků). Hijiki je bohatý na vlákninu, železo, hořčík a vápník. V podstatě lze suché řasy namočit ve vodě, odkapat a smíchat pomocí mixéru na vytvoření pasty, která se následně nanese na vlasy (druh masky na vlasy).
  • Pšeničná tráva - obsahuje neuvěřitelné množství vitamínů a minerálů. Čínský lid nejenže uznává pšeničnou trávu kvůli jejím krásným účelům, ale také jako součást vyvážené stravy. Pšeničná tráva obsahuje až 30krát více vitamínu B1 a vápníku než mléko a několikrát více vitamínu C a karotenů než špenát. Obecně používají čínské ženy pšeničnou trávu jak jako kosmetický prostředek, tak jako přísadu do vitamínových koktejlů. Kromě toho může být šťáva z pšeničné trávy použita jako mycí prostředek na vlasy nebo kondicionér pro pokožku hlavy. Často se míchá s jinými cennými rostlinnými látkami, například s práškovými řasami hijiki. Nakonec se pšeničná tráva často používá k detoxikaci vlasů a pokožky hlavy.
  • Ptačí zob obecný - je rostlina patřící do čeledi olivovníkovitých; jeho extrakt podporuje růst vlasů. Tato látka také stimuluje jin, takže přidává energii, posiluje vlasové cibulky a stimuluje krevní oběh pokožky hlavy.
  • Konvalinka - tato kvetoucí popínavá rostlina, která nádherně voní, je v Číně velmi oblíbená. Je dostupná ve formě kondicionérů a mycích prostředků na vlasy. Tato látka je často přidávána do přírodních výrobků na péči o vlasy, protože konvalinka neslouží jen k tomu, aby vlasům dodala krásnou vůni. Tato rostlina také dokáže dodat vlasům lehkost, hladkost a lesk.
  • Ženšen - kořen ženšenu je opravdovým hitem nejen v oblasti krásy, ale především v širokém oboru pohody. Číňané tuto rostlinu respektují, protože je jednou z látek, které obsahují silné omlazující vlastnosti a bojující proti rakovinným buňkám. Kromě toho extrakt z ženšenu podporuje syntézu proteinů, což je klíčové pro regeneraci vlasů (stimuluje krevní oběh na pokožce hlavy, posiluje vlasovou matrix). Patří také mezi nejsilnější antioxidanty. Stojí za zmínku, že ženšen obsahuje saponiny, známé také jako ginsenosidy, glykosidy, vitamíny (B1, B2, C), proteoglykan - panaxany a aminokyseliny. Nakonec přispívá k procesům samoznovuobnovy vlasů a zpomaluje stárnutí pokožky hlavy, která ztrácí pružnost.
  • Kořen chlupatce - v Číně je tato rostlina známa jako Fo Ti (He Shou Wu). Čínská medicína kategorizuje kořen chlupatce jako látku s výraznými tonickými a omlazujícími vlastnostmi. Navíc, pokud se aplikuje na vlasy, kořen chlupatce zlepšuje vitalitu vlasových cibulek a udržuje pH pokožky hlavy (vyvažuje produkci sebum a snižuje seborrei). Tato rostlina také dobře čistí pokožku hlavy a posiluje přirozenou hydro-lipidovou bariéru.

Péče o vlasy v asijském stylu - Indie

Jak hindské ženy pečují o své vlasy - Olejování, henna a tajemství ajurvédského léčení

Hindské ženy zakládají svou péči o vlasy a lásku k sobě na starodávné, tradiční medicíně zvané ajurvédská. Tajemství této medicíny jsou zapsána v posvátné knize, která obsahuje prastaré rady a recepty pro léčebné a kosmetické účely. Toto je ta samá kniha, které většina hindských žen využívá nejvíce - považují ajurvédskou za druh orákula krásy. Všechny recepty, které tato medicína poskytuje, fungují nádherným způsobem - stačí si představit krásné, lesklé vlasy žen žijících v Indii.

  • Kokosový olej - V Indii je tento olej samotnou podstatou správné péče o vlasy. Kokosový olej je považován za základní složku a zřídka se používá sám. Hindské ženy věří, že kokosový olej působí lépe, když je kombinován s bylinkovými nebo květinovými extrakty, které mohou zesílit jeho účinek. Kromě toho, když se smíchá s rostlinnými extrakty, vytváří kokosový olej jakýsi neproniknutelný koktejl, který nejen krásní, posiluje a chrání vlasy, ale také urychluje jejich růst a opravuje vnitřní struktury vlasů (dosahuje vlasové matrix). Z tohoto důvodu se kokosový olej často objevuje ve formě macerátu, do kterého jsou namočeny další cenné rostlinné extrakty. Díky tomuto postupu zůstávají všechny cenné látky v kokosovém oleji.
  • Amla - známá také jako indický angrešt. Stromy amla jsou vysoké a jejich plody jsou o něco větší než evropský angrešt, ale barva a struktura obou rostlin jsou podobné. Rozdílné jsou však vlastnosti obou rostlin. Například amla je považována za úžasný prostředek proti řídnutí a oslabení vlasů, které nechtějí růst. Kromě toho amla posiluje vlasové cibulky a zlepšuje krevní oběh pokožky hlavy. Stojí za zmínku, že amla má hřejivý účinek, zvyšuje energii a působí na buňky pokožky hlavy. V důsledku toho jsou vlasové cibulky stimulovány, začnou lépe pracovat a efektivněji. To vede ke zrychlenému růstu vlasů.
  • Brahmi - další mocná, zkrášlující a léčivá bylina, která patří do ajurvédské medicíny. Hindské ženy brahmi používají tím, že ji smíchají s přírodními oleji a aplikují je přímo na vlasy a zejména na pokožku hlavy. Tato bylina je vhodná pro tmavé vlasy, protože zesiluje přirozenou barvu pramenů. Kromě toho brahmi brání řídnutí, podporuje procesy samoznovuobnovy buněk vlasů, bojuje proti lupům a chrání vlasy před poškozením.
  • Bringaraj - nasekané listy Eclipta Alba se nepřidávají jen do olejů, ale také do všech druhů mycích prostředků, kondicionérů, šamponů a balzámů. Pravda je, že bringaraj vlasům dobře poslouží, pokud se používá k olejovacím procedurám vlasů. Když se používá v této formě, bringaraj posiluje pokožku hlavy, stimuluje vlasové cibulky, pomáhá jim lépe zakotvit v pokožce hlavy a brání nadměrnému vypadávání vlasů.
  • Henna - je dar, který milují mnohé ženy z celého světa. Henna je alternativou k barvám a dalším chemickým výrobkům určeným k barvení vlasů. Je přirozená a bezpečná - neškodí vlasům. Hindské ženy tvrdí, že henna nejen zesiluje barvu vlasů, ale také zlepšuje stav pramenů. Proto i ti, kteří nemají zájem o změnu barvy vlasů, hennu stále používají, aby vlasy obdařily leskem, vyhladily je a pomohly jim obnovit dobrý stav. Zkrátka řečeno, henna je schopná barvit vlasy, starat se o prameny a zlepšovat jejich stav.
  • Indický neem (Azadirachta indica) - strom označovaný ajurvédou jako opravdu úžasný. Tento strom je skoro svatý pro hindské ženy, protože olej extrahovaný z této rostliny a také hřebeny vyrobené z jeho dřeva urychlují růst vlasů, zhušťují vlasy a zpomalují nadměrné vypadávání vlasů. Stojí za zmínku, že síla oleje z neemu je tak velká, že musí být smíchána s jinými oleji, jako je kokosový olej nebo mandlový olej, aby se předešlo podráždění. Kromě toho je indický neemový olej skvělý pro dezinfekci pokožky hlavy a boj proti lupům. Také zvyšuje krevní oběh a udržuje pH pokožky. Olej z neemu posiluje vlasy od cibulek a podporuje jejich zrychlený růst. Pokud jde o hřeben vyrobený z dřeva neemu, považuje se za nezastavitelný nástroj na vlasy, protože při používání masíruje pokožku hlavy. Konečně hindské ženy věří, že hřeben z neemu urychluje růst vlasů a posiluje prameny.

Asian-Style Hair Care - Japan

Jak japonské ženy pečují o své vlasy - Olej z kamélie, Tsubaki Oil a extrakt z bambusu

Pro japonské ženy je samotnou podstatou správné péče o vlasy čistá pokožka hlavy. Pro ně je nemožné mít zdravé vlasy, pokud neudržují pokožku hlavy čistou. Není divu, že japonský kosmetický trh je plný peelingů na pokožku hlavy, čistících masek na pokožku hlavy a přírodních olejů, které nejen posilují vlasové cibulky, ale také pečují o pokožku hlavy. Díky tomu není narušen průtok krve v pokožce hlavy a buňky jsou neustále vystaveny kyslíku. V důsledku toho jsou vlasy dobře zakotveny a lépe schopny absorbovat všechny účinné a výživné látky. Pokožku hlavy lze udržovat čistou buď použitím různých druhů speciálních šamponů, jejichž síla spočívá v přírodních látkách, nebo aplikací speciálního peelingového prostředku na pokožku hlavy. Hlavní čisticí složkou mnoha japonských výrobků na vlasy je prášek získaný z lávy sopek. Navíc japonské ženy ochotně aplikují oleje na vlasy. Nejpopulárnější látky používané pro ošetření vlasů olejem jsou olej z kamélie a Tsubaki Oil. Když se mluví o japonských beauty rutinách, musí být zmíněno, že ženy se snaží vyhnout slunci. Proč? Stručně řečeno, věří, že vlasy si nezaslouží být vystaveny poškozujícímu UV záření; navíc bílý, téměř bledý obličej lépe skrývá známky stárnutí. Kromě toho japonské ženy milují všechny možné bylinkové a květinové vlasové tonika, které posilují vlasy a brání dehydrataci. Stojí také za zmínku, že japonské ženy nepovažují alkohol přidaný do kosmetiky za invazivní složku. Ve skutečnosti věří, že alkohol zahřívá pokožku hlavy a zvyšuje její absorpční schopnost (kůže rychleji transportuje živiny do vnitřních struktur vlasů). Kromě toho, Japonsko vede v oblasti trendů v oblasti vlasů - jednorožčí vlasy, vlnité vlasy a všechny druhy dekorací připevněných na vlasy, včetně Kanzashii (pečlivě vytvořené dekorace zapletené do copů a jiných účesů). Nejoblíbenější látky pro krásu vlasů jsou:

  • Tsubaki olej - je získáván z rostliny s nádhernými květy. Říká se, že nikdo neví, kdy květ rozkvétá a kdy umírá. Olej získaný z této rostliny je považován za nepostradatelný. Tsubaki se rychle vstřebává do vlasů a dokáže dosáhnout vnitřních struktur vlasů. V podstatě je tento olej ideální pro kondicionování těžkých a hustých vlasů s nízkou porézností. Dodává vlasům lehkost, hebkost a lesk. Tento olej také dokáže vyvážit produkci sebum.
  • Olej z kamélie - je dalším úžasným olejem oblíbeným japonskými ženami. Obsahuje spoustu vitaminů (A, B, E), které jsou zodpovědné za posilování vlasů a bránění nadměrnému vypadávání vlasů. Kromě toho obsahuje olej z kamélie velmi charakteristickou látku, kterou má pouze tato rostlina. Jeho účinek lze popsat jako proti stárnutí, tedy mohutný antioxidant, který zpomaluje šedivění vlasů a předchází řídnutí vlasů.
  • Extrakt z Isodon Trichocarpus - v Japonsku nazývaný kuro-bana hikiokoshi. Tato malá rostlina má listy podobné kopřivám a jemné, fialové květiny připomínající zvonečky. Extrakt získaný z této rostliny dokáže urychlit růst vlasů, stimulovat vlasové cibulky a podporovat procesy obnovy buněk.
  • Sophora Angustifolia - extrakt získaný z této rostliny je hustý jako med. Výborně kondicionuje vlasy. Navíc dobře slouží vlasům, když je smíchán s přírodními oleji nebo když je aplikován jako vlasová maska (daruje vlasům efekt laminace). Kromě toho Sophora angustifolia stimuluje krevní oběh v pokožce hlavy a pečuje o pokožku hlavy.
  • Extrakt z bambusu - japonská péče o vlasy má své jádro v extraktech z výhonků a stonků bambusu. Jeho úžasná vůně a ještě úžasnější, silně omlazující účinky ho činí klíčovou složkou šamponů, kondicionérů, krémů, olejů, vlasových mlh, masek, tělových másel... extrakt z bambusu je přidáván do téměř všech druhů kosmetických výrobků. Pravda je, že extrakty z bambusu živí vlasy, posilují jejich strukturu, pomáhají udržet vlasy déle svěží, stejně jako bojují proti suchosti a hrubosti pramenů.

Asian-Style Hair Care - Korea

Jak korejské ženy pečují o své vlasy - Vlasové tonika, aloe a dokonale čistá pokožka hlavy

Zatímco japonská péče o vlasy začíná perfektně čistou pokožkou hlavy, korejské ženy jsou téměř posedlé touto metodou péče o vlasy. Čištění pokožky hlavy je postup, který lze provádět doma nebo u kadeřníka. Korejské ženy mají tendenci používat veškerá možná vlasová tonika, která vyžadují čistou pokožku hlavy (tím se zvýrazní účinek vlasových tonik). Navíc je korejské klima teplé a spíše dusné, proto se tato procedura čištění pokožky hlavy považuje za dobrý způsob ošetření vlasů. Z toho důvodu si korejské ženy vlasy často myjí. Věří, že vlasy je třeba mýt tak často, jak je to potřeba, a nejlepším způsobem je soustředit se zvláště na pokožku hlavy. Korejské ženy proto mají tendenci čistit pokožku hlavy velmi často a masírovat ji pořádně. Co je zajímavé, věří, že šampon by se neměl nanášet níže než na délku vlasů po uši. Další kosmetický produkt, který je v této skupině žen oblíbený, je vlasové sérum - produkt, který je v Koreji používán již staletí a je nyní postupně rozpoznáván i v jiných částech světa. Tento produkt lze aplikovat na konečky vlasů nebo na výjimečně poškozené části vlasů. Pokožka hlavy, vlasové cibulky a kořeny by měly být ošetřeny bylinkovým vlasovým tonikem. V Koreji se vlasové sérum nazývá "esence" a je rekordmanem nejen v péči o vlasy, ale také v péči o obličej, ruce a nohy

  • Aloe - je opravdovou kosmetickou pýchou korejských žen. Nejlepší formou aloe je gel, který se vyznačuje rychlou absorpcí. Získává se z rostlin rostoucích na ostrově Jeju - nejčistější, neznečištěné území Koreje. Ostrov Jeju je také nazýván Ostrovem lásky, protože je krásný, romantický a čistý, bez smogu a toxinů, neznečištěný, bez továren a hluku provozu. Aloe rostoucí na tomto ostrově si uchovává všechny své cenné péči o vlasovou pokožku. Korejské ženy rády aplikují aloe ve formě séra (esence) na obličej a vlasy, přidávají ho do vlasových tonik a kokosového oleje pro provádění olejových kúr na vlasy. Jak bylo zmíněno výše, aloe ve formě gelu je nejlepší: nesklouzává po obličeji, je všestranný a účinný. Jak aloe ovlivňuje vlasy? Za prvé obsahuje řadu cenných vitaminů (A, C, E a B) stejně jako kyselinu listovou, aminokyseliny a minerály, jako jsou vápník, sodík, draslík, železo, hořčík, chrom, zinek, mangan, měď a mastné kyseliny. Za druhé vlasy a pokožku hlavy hydratuje, zjemňuje prameny, zklidňuje pokožku hlavy, uklidňuje všechny možné podráždění, zvyšuje průtok krve, zjemňuje vlasy a posiluje vlasové cibulky.

Korejky jsou opravdu hrdé na své husté a upravené vlasy. Nejoblíbenější účesy v Koreji jsou ty, které zdůrazňují krásu lesklých a silných vlasů. S tím na mysli, není divu, že ani takzvaný "kontrolovaný chaos" vlasů, ani boho styl nejsou v této asijské zemi populární. Místo toho si Korejky nosí hladké a upravené účesy, které dokáží ohromit leskem a perfektní formou.

Asian-Style Hair Care - Rusko

Jak ruské ženy pečují o své vlasy - Propolis, cedrový olej a sibiřská borovice

Rusko je země s rozsáhlým územím, takže můžeme očekávat, že ruské ženy přistupují k tématu péče o vlasy různými způsoby. Přirozeně je proces rozmazlování vlasů pevně spojen s oblastí, ve které žijí. Na druhou stranu je překvapivé, že téměř všechny kosmetické produkty na péči o vlasy obsahují stejné složky, a to:

  • Cedrový olej - perfektní pro ošetření oslabených a řídnoucích vlasů. Stimuluje krevní oběh, podporuje účinnější práci vlasových cibulek a urychluje růst vlasů. Tento olej je také cenným zdrojem proteinů, které jsou jedním z nejdůležitějších stavebních kamenů vlasů. Navíc lze cedrový olej použít k ošetření suchých a poškozených pramenů. Ruské ženy často smíchávají cedrový olej buď s jinými přírodními oleji, nebo se žloutkem a poté ho nanáší na vlasy. Stojí za zmínku, že cedrový olej může pokožku hlavy příliš silně podráždit, pokud není rozpuštěn s jinými přírodními látkami.
  • Olej ze sibiřské borovice - je velmi cenným olejem, který je v Rusku považován za ikonický. Získává se z semen sibiřské borovice. Olej je hustý a má obrovskou koncentraci proteinů. Kromě toho obsahuje olej ze sibiřské borovice řadu vitaminů skupiny B, které přispívají k posílení vlasového vlákna a jsou zodpovědné za shromažďování síry v matrix vlasu. Tento olej také podporuje růst vlasů.
  • Droždí - v Rusku používané po staletí k ošetření vlasů. Obsahuje spoustu vitaminů skupiny B, minerálů (draslík, selen, měď, hořčík, zinek, železo a fosfor) stejně jako tyrosin, arginin a cystein, což jsou aminokyseliny důležité pro celý organismus. Obecně řečeno, poskytují velmi silný posilující účinek a přispívají k zlepšení stavu kůže, vlasů a nehtů. Nakonec jsou obličejové a vlasové masky z droždí jedny z nejoblíbenějších v Rusku.
  • Propolis - také známý jako včelí lepidlo. V jeho složení obsahuje propolis asi 40 % vosků, které tvoří vrstvu přirozeného ochranného filtru kolem vlasů. Květinový propolis je ideální pro zimní péči o vlasy, protože chrání proti nízkým teplotám. Podporuje procesy hojení, regeneruje tkáně a uklidňuje podráždění pokožky hlavy. Propolis je také považován za vynikající ochranu proti toxinům, znečištění vzduchu, ochraňuje pokožku proti houbám, kvasinkám a závažným formám lupů.
  • Rakytník - často nazýváný jako "ruský ananas" olivovníků. Tato větvičnatá keřovitá rostlina dosahuje až 6 metrů na výšku a produkuje oranžové plody s jádry. Plody jsou zdrojem oleje z rakytníku, který je ruské ženy rády používají k jejich ošetření. Tato rostlina je cenným zdrojem vitaminu C, K, P, E, kyseliny listové a nasycených mastných kyselin. Kromě toho olej z rakytníku obsahuje makro- a mikroelementy (nejdůležitější jsou mangan, železo a bor). Posiluje vlasy a má protizánětlivý účinek, vyhlazuje vlasy a uzavírá vlasovou kutikulu. Navíc působí uklidňujícím a antiseptickým způsobem, takže se jedná o perfektní látku k ošetření mastné pokožky hlavy. Olej z obecné mořské borůvky je považován za jednu z nejoblíbenějších přírodních látek používaných v kosmetických výrobcích na péči o vlasy.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů