Vlasy Světa. Část 4: Vlasová Péče v Jihoamerickém Stylu

Vlasy Světa. Část 4: Vlasová Péče v Jihoamerickém Stylu

Jižní Amerika je kontinent, kde se moderní kosmetologie a estetická medicína setkává se staletou tradicí a prastarými mocnými rostlinami. Staří Inkové objevili zkrášlující a zdraví prospěšné vlastnosti bylin, ovocných extraktů, semen a oddenků. Brazilské ženy vylepšují svou krásu pomocí těchto estetických medicín a pokrokových kosmetických úspěchů. Je to kontinent, kde má svůj původ velký smysl pro krásu – od prastarých olejů se silnou účinností až po keratinové kúry na narovnání vlasů. Naštěstí máme možnost se o péči o vlasy hodně naučit z temperamentu, znalostí a zkušeností obyvatel tohoto barevného, žhavého a divočinou plného koutu světa.

VLASY V RŮZNÝCH SVĚTOVÝCH KOUTECH 4. ČÁST - JIŽNÍ AMERIKA

Co se můžeme naučit od žen z Brazílie, Chile nebo Argentiny?

Jižní Amerika: Argentina – Péče o Vlasy

Argentinské ženy jsou známé tím, že se o své vlasy skvěle starají, přesněji řečeno, zlepšují svůj vzhled všemi možnými prostředky estetické medicíny a pokročilé kosmetologie. Vzhledem k horkému klimatu a vysokým teplotám musí pečovat intenzivněji o své vlasy, pokožku a pokožku hlavy. Jednou z oblíbených a velmi ceněných látek se silnými zkrášlujícími vlastnostmi je "citlivka", která se také nazývá tepezcohuite nebo mimosa tenuiflora a je výborná i pro zdraví. Jde o výtažek z kůry mimózy – jde o silný antioxidant, který je v Argentině známý jako elixír mládí.

Mimóza je známá především pro oddálení procesů stárnutí pleti a používá se v různých produktech pro péči o zralou pleť a vlasy. Ve vlasových maskách a kondicionérech má dodatečnou hydratační funkci, která je nesmírně důležitá vzhledem k tak horkému a vlasům nepříznivému klimatu. Extrakt z kůry mimózy posiluje cévy a stimuluje vlasové cibulky k intenzivnější práci. Citlivku lze použít i na citlivou pokožku hlavy, protože přináší úlevu všem podrážděním, zánětům a poskytuje ochranu před horkým sluncem. Kromě toho má i protizánětlivé a antibakteriální vlastnosti a také chrání před infekcemi, snižuje otoky a zarudnutí pokožky, stimuluje vlasové cibulky a posiluje vlasové folikuly. Extrakt z kůry mimózy zabraňuje vypadávání vlasů a výrazně zlepšuje jejich stav.

Do citlivky se zamilovala celá Jižní Amerika. Kůra mimózy je ceněna do té míry, že si našla ušlechtilé místo v sortimentu vlasové kosmetiky Salmy Hayek.

Další vychvalovanou a známou přírodní složkou je kakaové máslo. Roste po celé Jižní Americe, ale nejlepší odrůdy najdete v jižních oblastech kontinentu. Kakaové máslo má hnědou barvu, připomíná čokoládovou dužinu a úžasně voní. Argentinské ženy jej používají v péči o obličej, tělo a vlasy – je oblíbený zejména mezi majitelkami suchých, krepatých, nepoddajných vlasů, které postrádají lesk. Kakaové máslo dokonale pečuje o pokožku hlavy – zklidňuje podráždění, chrání ji před silným tropickým sluncem a zlepšuje pružnost vlasů. Může být aplikováno na konečky vlasů, aby je chránilo před poškozením.

Jižní Amerika: Brazílie – Péče o Vlasy

Brazílie je spojována především s divokými, neznečištěnými oblastmi Amazonie. Odtud pocházejí všechny nejcennější, mezinárodně známé látky se silnými zkrášlujícími a kondicionačními vlastnostmi. Amazonie oplývá přírodními, tropickými oleji a máslem, které brazilské ženy ochotně používají k olejové péči o vlasy, obličej a tělo i v kombinaci s bylinnými nálevy určenými k léčbě drobných onemocnění a kožních onemocnění.

Co používají Brazilci při jejich denní péči o vlasy?

  • Máslo Cupuacu – lisuje se ze semen konkrétní odrůdy kakaovníku (ze stromu Cupuasu), který je příbuzný kakaového másla. Jak ovlivňuje vlasy? Především se snadno vstřebává a nezatěžuje prameny. Máslo Cupuacu je šetrné k pokožce hlavy, obnovuje hydrolipidovou vrstvu pokožky a zajišťuje vhodnou úroveň hydratace vlasů a vlasové pokožky. Skvěle regeneruje, protože obsahuje vysokou koncentraci fytosterolů – ty mají zase schopnost stimulovat syntézu kolagenu. Navíc fytosteroly snižují odbourávání elastinu a zároveň posilují vlasové kořínky. Jsou součástí mezibuněčného cementu naší kůže. Máslo Cupuacu také dodává množství vitamínů: C, E a A – to jsou silné antioxidanty. Přítomnost nenasycených a nasycených mastných kyselin zajišťuje intenzivní regeneraci vlasů a umožňuje máslu Cupuacu přizpůsobit se vlasům s nízkou i střední pórovitostí.
  • Babassový olej – získává se z plodů sklizených z brazilské palmy Cohune. Obsahuje až 90 % nasycených mastných kyselin, které dokonale vyživují husté a těžké vlasy Brazilců. Babassový olej obsahuje mnoho rostlinných sterolů a vitamín E – jeho úkolem je zvýšit lehkost vlasů, vyživit pokožku hlavy a důkladně ji vyčistit od toxinů a kožního mazu. Olej navíc zlepšuje stav vlasů, dodává jim hebkost, zvětšuje objem a zároveň vyhlazuje strukturu vlasů. Díky Babassovému oleji vlasy získávají potřebnou ochranu před nepříznivým počasím a k tomu – podporu v boji proti lupům (má i antiseptické účinky).
  • Pequi olej – je další exotický a o něco méně známý olej, extrudovaný ze semen Caryocar brasiliense. Je ceněn zejména v péči o zničené vlasy, oslabené horkým stylingem, barvením nebo odbarvováním. Pequi olej pomáhá udržovat vlhkost a posiluje vlasovou strukturu, díky čemuž udržuje dobrou kondici vašich vlasů: jsou pevné, lesklé a přitom nejsou suché ani krepaté. Pequi olej se postará i o poškozené a vysušené konečky vlasů.
  • Roucou olej - je to drahý, ale cenný olej, který bojuje s prvními známkami stárnutí vlasů - při pravidelném používání zabraňuje šedivění a vypadávání vlasů. Navíc má antibakteriální a zklidňující vlastnosti. Roucou olej pochází ze semen stromu achiote (Bixa orellana) - keře nebo malého stromu rostoucího v Amazonském deštném pralese. Při použití v olejové kúře na vlasy získávají prameny lesk a hebkost a olej přenese do vašich vlasů celou řadu regeneračních složek včetně hořčíku, vápníku, selenu nebo kyseliny salicylové. Roucou olej je navíc bohatý na takzvané vitamíny mládí, tedy vitamín A a E.
  • Para ořechový olej – je dalším olejem ceněným pro své silné vlastnosti proti stárnutí. Jeho složení se vyznačuje rozmanitostí mastných kyselin (přes 75 % kyseliny palmitolejové, olejové a linolenové). Díky jejich vysoké koncentraci je olej z para ořechů zodpovědný za správné fungování kožních buněk a vlasové matrix. Kromě toho pomáhá v boji proti různým kožním problémům, vyživuje pokožku hlavy, předchází podráždění a podporuje rekonstrukci a regeneraci mezibuněčného cementu. Navíc reguluje úroveň hydratace vlasů a chrání je před škodlivými vlivy vnějších faktorů. Olej z para ořechů obsahuje vitamíny E a A a fytosteroly vysoce cenné pro vlasy (včetně sistosterolu). Je také blahodárným zdrojem hořčíku, který se podílí na tvorbě bílkovin – keratinu – klíčového přírodního stavebního materiálu, který tvoří vlasy.

Cenné exotické oleje a másla nejsou jediné vlastnosti, kterými se Brazilci mohou pochlubit. Přesto se sluší připomenout, že právě jim vděčíme za světově proslulou keratinovou kúru na narovnání vlasů.

  • Keratinová Kúra na Vyhlazení Vlasů – také známa jako Brazilská Keratinová Kůra nebo Brazilské Vyfouknutí – jedná se o postup pro zlepšení vzhledu vašich vlasů. Většina žen se rozhodne podstoupit kúru pro narovnání vlasů, ale její hlavní výhodou je hloubková výživa založená na doplnění deficitu keratinu ve vnitřních vlasových strukturách. Tato intenzivně regenerační terapie obnovuje každý pramen a činí jej silnějším, hydratovanějším a zároveň chráněným před poškozením a dehydratací. Výsledkem je, že vlasy jsou zářivé, zdravé a vypadají nádherně. Keratinová Vlasová Kúra zaceluje vlasové šupinky, díky čemuž je povrch vlasu vyhlazený. Díky ošetření se budete moci pyšnit hustými, pružnými a vitálními vlasy, stejně jako ženy z Jižní Ameriky. Za zmínku stojí, že nejlepší typ keratinu pochází přímo z Brazílie, protože tam má své kořeny a tradici - můžete si být jisti, že keratin je vhodně zpracován a má prvotřídní pečující složky.

Jižní Amerika: Chile – Péče o Vlasy

Kvalitním přírodním olejem se mohou pochlubit i ženy z Chile. Jedním z nejdůležitějších olejů je maqui berry (Aristotelia chilensis), lisovaný za studena ze semen plodů sklizených ze stejnojmenného keře. Keře Maqui rostou v divočině a ovoce ručně sbírají indiáni z kmene Mapuche, kteří pěstují rostliny a po věky vytlačují cenné oleje a předávají tradici z generace na generaci. Zvládli krásně využívat nejen pecky a plody maqui, ale také jejich listy, kořeny a stonky.

Olej extrahovaný z bobulovitého ovoce je cenným zdrojem antioxidantů. Proto je s ním zacházeno s náležitou úctou a pietizmem a je považován za elixír mládí. Obsahuje především kyseliny omega-6 a omega-9, dále extrémně vysokou koncentraci vitamínu E a rostlinných sterolů, které vlasy dokonale regenerují a zkrášlují. Olej z bobulí maqui zlepšuje pružnost vlasů, pevně udržuje cibulky ve vlasovém folikulu (v důsledku toho zabraňuje vypadávání vlasů), stimuluje růst vlasů a regeneraci pokožky. Posiluje také hydrolipidovou bariéru vnější části pokožky, doplňuje nedostatek tuků do pokožky a vlasů a také zlepšuje pronikání živin do pokožky a do vlasové matrix.

Jižní Amerika: Ekvádor – Péče o Vlasy

Asi nejexotičtější tropické ovoce – cukrové jablko – pochází přímo z Ekvádoru. Plody připomínají velkou zelenofialovou malinu, která pod silnou slupkou odhaluje sladkou a aromatickou dužinu. Je plná minerálů: (fosfor, vápník, železo) a dodává vitamíny: A, E, C, PP. Cukrové jablko, jako prospěšná složka různých vlasových kosmetických přípravků, má silné vyživující, regenerační a zklidňující vlastnosti. Urychluje tak hojení podrážděných oblastí vlasové pokožky. Dodává nejen vitamíny a minerály, ale vymete také toxiny, díky obsahu citronových a jablečných kyselin, které mají za úkol exfoliovat, dezinfikovat a zároveň správně okyselit pokožku hlavy a tak normalizovat kožní maz (kyseliny dodávají i vetší lesk). Ženy z oblastí Ekvádoru se k cukrovým jablkům chovají s úctou a dychtivě je používají jako masky pro péči o vlasy, pokožku hlavy a obličej.

Jižní Amerika: Kolumbie – Péče o Vlasy

  • Minthostachys mollis (muña) - je léčivá rostlina, která se vyskytuje především v Kolumbii a Venezuele, ale najdeme ji i na severu Brazílie, Ekvádoru a Peru. Hlavní složkou rostliny je mátový olej, který obsahuje mentol, isomenton a četné terpeny (včetně geraniolu, pulegonu, linaloolu a isoamylalkoholu). Extrakt získaný z nadzemní části muña se používá při výrobě různých kosmetických produktů. Má antiseptické vlastnosti: dezinfikuje, hojí kožní plísňové a bakteriální infekce, proti kterým bojuje, odpuzuje hmyz a chrání před toxiny. Muña pomáhá zbavovat se parazitů, bojuje proti svrabu, lupům, podporuje boj proti atopické dermatitidě, zlepšuje prokrvení, takže při vtírání do pokožky hlavy stimuluje cibulky a následně urychluje růst vlasů. Díky bylince muña je pokožka lépe zásobena živinami. Kolumbijci pijí bylinný nálev a ženy používají muñu na pokožku a vlasy k vyživování, regeneraci a čištění pokožky hlavy. V Kolumbii panuje obecný názor, že bylina muña je schopná bojovat s virem HIV a je široce používána i v pokročilém stádiu AIDS.

Jižní Amerika: Peru – Péče o Vlasy

Poked jde o péči o tělo, vlasy a obličej, mají se Peruánci čím chlubit. Na velkoleposti přírodních, perfektně fungujících produktů se zasloužili především Inkové - jejich prastaré receptury a objevené látky rostlinného původu jsou i dnes velmi oblíbené - nejen mezi místním obyvatelstvem. Incký čaj, inca inchi olej nebo amarant jsou světově známé produkty. Co je jejich úkolem při péči o vlasy? Co dalšího používají obyvatelé Peru k vylepšení vzhledu svých vlasů?

  • Peruánské mýdlo - je chloubou Peruánců - je přírodní (obsahuje více než 92% složek rostlinného původu), jemné a výborné na mytí, protože má reakci kompatibilní s lidskou pokožkou. Peruánské mýdlo má krásnou, smaragdovou barvu a je vhodné na mytí obličeje, těla i vlasů. Přípravek dokonale odstraňuje mastnotu po ošetření vlasovým olejem, regeneruje suché vlasy, zajišťuje správnou úroveň vlhkosti, vyživuje a čistí pokožku hlavy, navrací jí zářivost a činí vlasy hebkými a příjemnými na dotek.
    Peruánské mýdlo je polotekuté, připomíná azurovou pastu s příjemnou vůní. Dokonale odstraňuje make-up, napíná pleť a dobře se smývá, nezanechává žádné mastné zbytky. Další výhodou je, že peruánské mýdlo je velmi účinné: jedná se o multifunkční přírodní kosmetiku s jemnou konzistencí a příjemnou recepturou, bohatou na přírodní živiny.
  • Maca označovaná také jako peruánský ženšen - její zdraví prospěšné vlastnosti jsou neocenitelné. Maca se používá především jako lék a přísada obohacující zdravou výživu, protože posiluje kosti, dodává energii, poskytuje řadu vitamínů, zlepšuje potenci a plodnost. Je také složkou v kosmetice, včetně produktů na mytí a výživu vlasů – její přítomnost ve vlasových maskách je plně opodstatněná: maca je skutečný vitamínový booster pro vlasy i pokožku. Maca také posiluje sílu vlasů a chrání je před poškozením. Za zmínku stojí, že již Inkové v minulosti uctívali macu a používali ji při náboženských obřadech. Takové rituály měly naznačovat její jedinečnost a silné léčivé účinky.
  • Quinoa - její použití v produktech pro péči o pleť a vlasy se v některých oblastech světa stále jeví jako docela exotické. V Peru však quinoa jako kosmetika nikoho nepřekvapí; často doprovází jiné přírodní oleje, například bambucké máslo. Jako kosmetika quinoa dokonale vyživuje pokožku a vlasy, protože jim poskytuje dobré množství mastných kyselin omega-3, vitamínů (včetně B2, známého také jako riboflavin, který dodává pokožce a vlasům vitalitu a pružnost), proteinů a antioxidantů. Produkt také podporuje tvorbu kolagenu a chrání před ztrátou vlhkosti. Je zdrojem mnoha aminokyselin a zlepšuje obnovu poškozených tkání. Peruánci jej ochotně používají k regeneraci a ochraně vlasů před poškozením. Quinoa se stará o správnou úroveň hydratace vlasů a chrání je před vysoušením – od kořínků až po konečky.
  • Physalis peruviana - Inkové ji nazývali "zlatá bobule". Každá žena v Peru by jí jistě dala zlatou medaili za obsah živin (vitamíny A, C, nejdůležitější ze skupiny B: B1, B2, B3, dále fosfor, železo a vápník). V péči o vlasy je mochyně cennou složkou masek a kondicionérů, protože dokonale regeneruje, zlepšuje buněčný metabolismus, dodává lesk, chrání a zabraňuje vypadávání vlasů. Physalis peruviana je také výborná, lehce nasládlá pochoutka.
  • Olej ze semen Inca Inchi - pochází z malého, zeleného keře nesoucího chutné oříšky, skryté v plodu neobvyklého tvaru. Dodnes je nejúčinnější metodou získávání tohoto oleje (známého také jako Sacha inchi) ruční lisování semínek ve speciálních lisech. Olej tak neztrácí své cenné vlastnosti – je lisovaný za studena a nerafinovaný. Olej ze Sacha inchi je neobvyklý – jeho poměry mastných kyselin naznačují, že je nazýván „Olej Inka Omega“. Proč? Zdá se, že obsahuje asi 48 % mastných kyselin omega-3, 36 % mastných kyselin omega-6, 8 % mastných kyselin omega-9. Tato ideální rovnováha mastných kyselin se promítá do vynikajících zkrášlujících vlastností oleje, které jsou prospěšné našemu zdraví. Olej ze semen Inca inchi má silné regenerační vlastnosti, rychle a účinně proniká do pokožky a vlasů, posiluje kořínky a zabraňuje jejich vypadávání. A co víc, zlepšuje strukturu vlasů, stimuluje buňky a podporuje jejich obnovu. To ale nejsou všechny jeho přednosti. Navíc zpevňuje tělo, redukuje jizvy a jemné vrásky, oddaluje procesy stárnutí vlasů (včetně šedivění). Olej Inca inchi je také silným antioxidantem s vysokým obsahem vitaminu A – je zodpovědný za správný růst vlasů, zajišťuje jejich dobrý stav, chrání před vysušováním a ničením. Inca inchi je extrémně jemný olej, který hojí škrábance a podráždění pokožky a chrání dokonce i atopickou pokožku.
  • Amarantový olej - jinak známý jako amaranthus cruentus. Amarantový olej je cenným zdrojem dobrých mastných kyselin (hlavně linolové), skvalenu a tokotrienolů. Amarant používaný v péči o vlasy regeneruje, chrání a zkrášluje pramen po pramenu. Kyselina linolová je zodpovědná za správné fungování pokožky a vlasových cibulek. Ještě k tomu, to je skvělý zvlhčovač a složka mezibuněčného cementu. Díky tomu je amarant zdrojem ceramidů 1. typu cenných pro vlasy a pokožku. Skvalan vyrovnává hladinu kožního mazu a inhibuje seboreu. Pokud jde o dehydratovanou pokožku a vlasy, jejím úkolem je přinést úlevu a tu správnou dávku hydratace. Amarantový olej je vhodný pro olejování vlasů, protože dokonale chrání prameny před škodlivými vlivy povětrnostních podmínek. Nejenže zklidňuje všechny záněty, ale také vyhlazuje vlasovou strukturu, zkrotí nepoddajné prameny a vlasy vyleští. Amarantový olej se často přidává do vlasových masek a balzámů. Jemně je promastí a prameny získají elasticitu a dobrý vzhled.
  • Uncaria tomentosa - známá také jako kočičí dráp a často označovaná jako Vilcacora (Uncaria tomentosa). Jedná se o popínavou rostlinu známou po celém světě. Největší uznání a nejlepší odrůdy se vyskytují v Peru. Kočičí dráp je ideální pro péči o slabé a jemné vlasy se sklonem k vypadávání. Peruánci šampon s jeho obsahem ochotně používají. Vilcacora dělá vlasy krásně vypadající, hladké, měkké a zároveň jim dodává lesk a šarm. Kočičí dráp dokonce i zmírňuje podráždění pokožky hlavy. V jiných částech světa je znamý především ve formě tablet, jako doplněk podporující boj proti onemocněním. V Evropě je nejčastějším názvem kočičí dráp.

Plný temperamentu, exotiky a oplývající divokými, nedotčenými, a neznečištěnými oblastmi, tento kontinent je nevyčerpatelným bohatstvím dokonalých, přírodních kosmetických látek, které mají obrovskou moc. Stojí za to si je zapamatovat a zavést do rutiny v péči o vlasy a pokožku. Koneckonců, ženy žijící v Jižní Americe jsou známé svými plnými, krásnými, hustými a zdravými vlasy, které jsou dlouhé a silné a rozpustí srdce každého muchacha.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů