10 Zlatých pravidel pro udržení zdravé a mladistvé pleti

10 Zlatých pravidel pro udržení zdravé a mladistvé pleti

Správná péče o pleť je nezbytná: pokud se chcete chlubit zdravou, zářivou pletí a mladistvým vzhledem, měli byste dodržovat několik základních pravidel. Víte, jak se správně starat o svou pleť?

Pravděpodobně na světě neexistuje žena, která by si nepřála mít ohromující zářivou pleť. Není divu, že věnujeme péči o pleť tolik času. Bohužel, pleť obličeje bývá opravdu náročná a náladová, což nám způsobuje mnoho problémů. Někdy dokonce zdánlivě nepodstatný faktor způsobí, že naše pleť zůstane podrážděná a zarudlá velmi dlouhou dobu.

Existuje něco, co by nás mohlo uchránit před takovou nepříjemností?

Správná péče o pleť obličeje

Zdraví a krása pleti obličeje závisí převážně na tom, jak o ni pečujeme a jak se o ni staráme každý den. Ten jediný způsob, jak můžete udělat svou pleť bezchybnou je díky zavedení vhodných metod péče o pleť a přijetím správných zkrášlujících rituálů.

Jen tehdy, když je pleť neustále zásobována nezbytnými živinami, má možnost významně zvýšit svou vitalitu. Když je chráněna před sluncem a dalšími škodlivými útočníky, pleť je zdravá a nezanechává na sobě žádné stopy zbarvení. Jakmile je udržována dostatečná hydratace, pleť je zářivá, pružná a hladká. Každá činnost, kterou děláme každý den, má obrovský vliv na pleť.

Péče o různé typy pleti

Než sáhnete po libovolném krému na obličej a micelární vodě, zkuste zodpovědět jedinou otázku: "Co moje pleť potřebuje?" Pouze přizpůsobení správné péče typu pleti nám zaručí úspěch, a to se rovná vytvoření přizpůsobeného plánu regenerace pokožky obličeje.

Zde je několik tipů, jak se starat o pleť zaměřením na její konkrétní typy.

  • NORMÁLNÍ PLEŤ - potřebuje přírodní a jemnou kosmetiku, která nezhorší její stav, ale udrží adekvátní úroveň hydratace, vyživuje a chrání ji před sluncem.
  • SUCHÁ PLEŤ - vyžaduje vysoce hydratační výrobky, které budou zajišťovat doplnění vody v pleti a uzamknou ji uvnitř kůže, aby se zabránilo vypařování. V tomto případě by měla posloužit kosmetika obsahující kyselinu hyaluronovou, močovinu, ceramidy a olej.
  • MASTNÁ PLEŤ - navdory zdání tento pleťový typ nepotřebuje vysušení, protože silně čisticí přípravky paradoxně mohou podporovat mastnou pleť k produkci ještě více mazu. V tomto případě je právě naopak důležité pravidelné a jemné čištění s jíly, kombinované s moudrou hydratací. Kromě toho je také zásadní obnovit přirozené pH pleti a pomoci mazovým žlázám správně fungovat.
  • SMÍŠENÁ PLEŤ - je považována za nejnáročnější, pokud jde o péči, protože vyžaduje kombinaci zkrášlujících rituálů, které vyhovují dvěma různým typům pleti: suché a mastné. V oblasti, kde je pleť mastná, musíte převzít kontrolu nad fungováním mazových žláz a zabraňovat nezdravému lesku, zatímco části pleti s extrémní dehydratací musí být intenzivně zásobeny vodou.

Kromě těchto čtyř základních typů pleti existují také citlivé, aknózní a zralé typy pleti. Každý z dalších problémů s pokožkou, jako je atopická dermatitida nebo jemné vrásky, vyžaduje zvláštní pozornost a úpravy regeneračních postupů k řešení a eliminaci konkrétního problému s pokožkou.

10 Zásadních Pravidel Péče o Pleť

Přirozeně, navzdory rozdílům, každý typ pleti vyžaduje nastavení pravidelných regeneračních postupů, jako je hydratace, ochrana před sluncem, odstraňování odumřelých epidermálních buněk, atd. Co by mělo být v paměti, pokud jde o denní péči o pleť obličeje?

1. Odličování je základ

Nejhorší věc, kterou můžeme udělat našemu obličeji, je vynechání odličování před spaním. Noc je čas, kdy se naše pleť regeneruje a připravuje se na nástrahy nového dne. Dekorativní kosmetika, nebo i její zbytky, by mohli zanášet póry kůže a narušit rovnováhu pokožky. Vzhledem k tomu je tak nesmírně důležité odstranit make-up důkladně a umožnit pokožce obličeje provádět své procesy samoobnovy volně.

Odlíčení oleji

Účinnou a dobrou alternativou k micelární vodě je přírodní arganový olej, který se vypořádá i s voděodolným make-upem a zároveň vyživuje jemnou kůži kolem očí. Stejným způsobem působí na řasy a obočí.

2. Důkladné čištění obličeje

Odstranění make-upu samo o sobě však nestačí. Vedle dekorativní kosmetiky existuje na našich tvářích spousta dalších nečistot - prach, toxiny, přebytek mazu, výfukové plyny atd. Ty je také třeba odstranit před spaním, protože pokud zůstanou na povrchu pokožky, vytvářejí dokonalé prostředí pro vývoj bakterií, což nevyhnutelně vede k vzniku akné.

Metoda čištění oleji

Samozřejmě, můžete použít gel, pěnu nebo mýdlo na mytí obličeje. Můžete se však také obrátit na přírodní a lepší prostředky, jako je ricinový olej, který má dezinfekční vlastnosti. Tento olej je perfektně vhodný k čištění obličeje a pomáhá mazovým žlázám fungovat znovu správně.

3. Tonizace obličeje

Dalším zásadním problémem souvisejícím s péčí o obličej je pozornost věnována pH hladině - nemělo by být příliš kyselé ani zásadité. Bohužel většina čisticí kosmetiky narušuje tuto přirozenou rovnováhu pH pokožky, proto musíme udělat vše, co je třeba, abychom ji obnovili. Nejlepšími produkty k tomu jsou tonika na obličej. Stačí otřít pleť obličeje vatovým tamponem navlhčeným tonikem na obličej a to je celkem vše. Můžete jít.

4. Péče o oční okolí

Zvláštní pozornost by měla být věnována citlivé oblasti kolem očí, která musí být vystavena něžné péči ještě před zahájením správné péče o pleť. Kůže pod očima je opravdu tenká a náchylná k stárnutí - vrásky kolem očí se objevují jako první a všechny nedokonalosti, jako je povislá kůže a tmavé kruhy, dělají náš vzhled mnohem starší. Vzhledem k tomu se hodně doporučuje pravidelně nanášet krémy na pokožku kolem očí vklepáním prsty namísto intenzivního tření.

Olej na oční okolí

Pokud preferujete přírodní péči o pleť, můžete se vzdát běžného krému na oči a nahradit ho jeho přírodní alternativou, kterou je například mandlový olej. Stačí jedna kapka potřená na oblasti kolem očí, zanechá ji pružnou, osvětlenou a hydratovanou.

5. Nejprve hydratace

V péči o pleť hraje prim voda a o tom není pochyb. Proto by měla být správná péče o pleť obličeje založena převážně na hydrataci. A tuto úlohu lze rozdělit do dvou fází. Za prvé, zásobováním pokožky vodou pomocí krémů nebo masek s humektanty, a poté zabráněním jejímu vypařování ošetřením pokožky oleji, které jsou dostatečně silné na obnovu hydro-lipidové bariéry kůže. Co je důležité, každý typ pleti obličeje musí být neustále zásobován vodou - a tento princip platí i pro mastnou a podrážděnou pleť.

6. Intenzivní výživa

Kromě hydratace potřebuje pleť obličeje také být zásobena správnými živinami, které jí umožní zůstat pružnou, zářivou a krásnou. Pro obnovu buněk potřebuje pleť vitamíny A a E, minerály (zinek a křemík) a také látky jako je kolagen, koenzym Q10, kyselina hyaluronová, ceramidy. To vše lze dodat pleti obličeje pomocí dobrého krému na obličej nebo séra každý den.

Pleťové olejové sérum

Samozřejmě můžete použít krémy a masky na obličej, ale můžete také sáhnout po přírodním séru, které nabízí koncentrovaný olej bohatý na živiny. Jeden z nejlepších olejů pro péči o pleť obličeje je jojobový olej, jehož struktura je podobná našemu mazu a snadno obnovuje rovnováhu pokožky.

Domácí recept: Olejová obličejová maska

Olej, jako například makadamiový olej, je skvěle vhodný k použití ve formě obličejové masky. Kombinujte tento přírodní olej s jílem, jogurtem, medem nebo citronovou šťávou a nechte směs působit na obličeji po dobu nejméně 15 minut.

7. Ochrana před sluncem

Neměli byste zanedbávat ani ochranu před sluncem. Pleť obličeje je přirozeně citlivá a špatně chráněná proti škodlivým faktorům, jako jsou UV záření. Pokud neposkytneme pokožce správný druh péče (např. použitím opalovacích krémů), stárne určitě rychleji, můžou se objevit vrásky a skvrny. Často zapomínáme na skutečnost, že samotná pleť není vybavena bariérou dostatečně silnou na to, aby zabránila nepříznivému působení slunce (zejména v létě, kdy je slunce opravdu silné).

Oleje: Přírodní UV filtry

Velká většina olejů lze použít jako přírodní UV filtry, protože nabízejí SPF v rozmezí 4-10. Nejcennějším zde jsou olej z malinových semínek, který má SPF v rozmezí 28-50, a olej z mrkvových semínek, který nabízí SPF 38-40 (hodnota SPF závisí na původu a procesech extrakce).

8. Pravidelná exfoliace odumřelých buněk kůže

Co ještě můžeme udělat pro naši pleť kromě hydratace, vyživování a ochrany před sluncem? Můžete exfoliovat odumřelé epidermální buňky pomocí enzymatických peelingů nebo jemných mechanických peelingů (to zahrnuje domácí peelingy, například ty na bázi olejů a ovesných vloček). Kůže zbavená tohoto odumřelého vrstevnatého epidermálního povrchu se rychleji regeneruje, je hladší, její tón je rovnoměrný a lépe absorbuje živiny. A konečně, peeling obličeje stimuluje rychlejší krevní oběh v kůži.

9. Masáže a obličejová jóga

Abychom zvýšili průtok krve v kůži a zásobovali všechny buňky kyslíkem, můžete pravidelně masírovat obličej a provádět obličejovou jógu. První metoda domácího ošetření závisí na masírování různých částí obličeje pomocí kruhových pohybů prsty. Obličejová jóga naopak spočívá v stimulaci krevního oběhu, pohybu obličejových svalů a zvýšení elasticity kůže díky aplikaci konkrétních pohybů a mimických výrazů obličeje. Například masáže a obličejová jóga mohou pomoci s dvojitou bradou a zvednutím kůže, která ztratila pružnost, pokud jsme systematičtí.

Masáže s oleji

Pro dosažení lepších výsledků by měla masáž doprovázet oleje. Například, když je zahrnut do masáže, avokádový olej funguje nejintenzivněji, a výhody této procedury jsou určitě lepší díky současné výživě kůže.

10. Detaily, které jsou stejně důležité

Jako poslední princip správné péče o pleť obličeje je vhodné pamatovat na zbývající a zdánlivě nepodstatné detaily, které překvapivě mají obrovský vliv na stav pokožky obličeje. Níže najdete faktory, které ovlivňují pleť obličeje.

  • Je opravdu důležité umýt si ruce před použitím zkrášlujících produktů na obličej; tím se zabrání nežádoucím bakteriím, aby se přenášely z rukou na obličej.
  • Vyvarujte se vymačkávání, škrábání a dotýkání se pupínků na pokožce, protože to může vést k zánětům.
  • Ručníky na obličej a povlaky na polštářích by měly být poměrně často vyměňovány, aby se předešlo kontaktu s bakteriemi.
  • Pokud jde o ručníky na obličej, je vhodné se naučit správný způsob sušení obličeje. Neotírejte ručník do obličeje, ale jemně kůži poklepejte do sucha.
  • Musíme si uvědomit, že dodržování vyvážené stravy je mimořádně důležité pro péči o pleť obličeje. Koneckonců, takto pečujeme o naši pleť i zevnitř.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů