365 dní našich vlasů. Péče o vlasy během jednotlivých ročních období

365 dní našich vlasů. Péče o vlasy během jednotlivých ročních období

Zdraví a stav vašich vlasů nezávisí pouze na tom, co jíte, produktech, které kupujete a životním stylu, kterému se oddáváte. Stav a vzhled vašich vlasů je také ovlivnit… ročním obdobím. Počasí je velmi důležitým faktorem, na který není v rámci péče o vlasy radno zapomínat.

Každé roční období má svůj specifický dopad na stav našich vlasů. Jak se ale vyhnout katastrofě? Jak připravit vlasy na povětrnostní změny a negativní dopad vnějšího prostředí? Pojďme se podívat na základní pravidla péče o vlasy dle ročního období.

Péče o vlasy během léta

Léto je ročním obdobím, které většina z nás přivede myšlenkami k teplému moři, na písečnou pláž se skleničkou skvělého drinku. Bohužel je léto ale také velmi náročným ročním obdobím pro naše vlasy.

Co přesně během léta našim vlasům škodí?

V létě ničí vlasy nejvíce tandem slunce-voda. Pokud se chystáte k moři, nezapomeňte, že sluneční záření nejvíce ničí mokré vlasy po koupání v moři. Voda funguje jako lupa - soustředí škodlivé sluneční paprsky, které poměrně rychle poškozují keratinovou strukturu vlasů. Tím však ničivá síla slunečního záření nekončí. Spolu se solí obsaženou ve vodě oslabuje lipidový obal vlasů, které tak ztrácejí ochranu a jsou náchylnější k poškození. Vysoké teploty zbavují vlasy hydratace, a proto se vlasy vysušují rychleji než v chladnějších měsících.

Jak o vlasy během léta pečovat

Jak si užít dovolenou bez starostí o stav vlasů? 

  • Po návratu z pláže vlasy pořádně propláchněte, abyste je zbavili slané vody; vybírejte šetrné šampony, které zanechávají vlasy hebké a hydratované.
  • Po mytí vlasů vždy sáhněte po kvalitním kondicionéru; dvakrát týdně použijte regenerační a hydratační masku - ideální je maska bohatá na přírodní rostlinné výtažky, např. kaviár, aloe, med.
  • Využijte výhod přírodních olejů: alespoň jednou týdně provádějte vlasové olejování. Naneste na vlasy a pokožku hlavy kvalitní směs olejů, nechte ji působit třicet minut nebo déle, vlasy precizně umyjte a použijte přírodní kondicionér.
  • Během dne vetřete do konečků vlasů trochu vybraného oleje a nechte ho působit tak, aby vlasy ochránil před škodlivým UV zářením.
  • Pro konečné promytí vlasů použijte bylinné infuze, např. z přesličky, kopřivy či heřmánku.
  • V létě se raději vyhněte fénům a žehličkám - je to jen další přebytečné teplo; nechte vlasy vyschnout přirozeně - v horkých dnech to netrvá dlouho.
  • Chraňte svůj účes i zvenčí: klobouky, šátky zachrání vlasy i pokožku hlavy - vyhnete se tak nebezpečnému spálení pokožky hlavy.

Péče o vlasy během podzimu

Během podzimu si vaše vlasy na chvíli oddechnou ve snaze vrátit se do normálního stavu po měsících horkého a suchého vzduchu. Ale daří se vlasům i během podzimu?

Co přesně během podzimu vlasům škodí?

Během tohoto ročního období dochází k obnově vlasů a pokožky hlavy po poškození vlivem slunečního záření. Obnovuje se lipidová vrstva na povrchu vlasů a pokožky hlavy, kdy může docházet k přebytečné tvorbě mazu. Sníží se množství cirkulujícího estrogenu (nejvyšší míra je během léta a jara) a zvýší se produkce testosteronu.

Jak pečovat o vlasy během podzimu?

Jaká je nejlepší forma péče během sezónního vypadávání vlasů? Jak obnovit rovnováhu pokožky hlavy?

  • Podzimní vypadávání vlasů by vás nemělo příliš stresovat - jedná se o běžný proces, kdy vlasy procházejí cyklickými změnami, takže si této malé vlasové krize moc nevšímejte. Pamatujte, že můžete během tohoto ročního období přijít až o 100 vlasů denně. Dávejte si ale pozor na to, abyste jedli vhodnou stravu abyste se vyhnuli řídnutí vlasů. Obohatíte-li ji o nenasycené mastné kyseliny, mírně posílíte svůj účes před tuhou zimou.
  • Nezapomeňte na vitamíny a jezte více bílkovin (hlavní složka vlasů). Na podzim je dobré udělat odvážný krok a nechat se jemně ostříhat - účes tak získá na objemu a zbavíte se velmi suchých konečků.
  • Hydratace vlasů je základ. Nepotřebujete tak silné hydratační přípravky jako v létě, ale přesto musíte zajistit, aby vlasy byly nonstop hydratované. Jinak vaše prameny začnou v sebeobraně produkovat příliš mnoho kožního mazu.
  • Abyste vyrovnali procesy probíhající na povrchu pokožky hlavy, vybírejte si vlasové oleje, které obsahují skvalan - základní složku lidského mazu. Skvalan vyvažuje vylučování kožního mazu: snižuje jeho množství, když je pokožka příliš mastná, nebo naopak zesiluje jeho vylučování, když je pokožka hlavy velmi suchá.
  • Bylinky a bylinné nálevy jsou vždy vítány. Na podzim zvolte kopřivu, která má vysoký obsah vitaminů a minerálů a zároveň zabraňuje mastnotě pokožky hlavy. Kromě oplachování vlasů bylinnými nálevy je můžete použít i pro péči o pokožku hlavy - jemně infuzi vmasírujte do pokožky.
  • Podzimní vypadávání vlasů můžete omezit šetrným zacházením s vlasy. Vyhněte se tedy sušení ručníkem, netahejte vlasy při česání, nepoužívejte k mytí vlasů příliš teplou vodu, atd. To vše totiž může vést k oslabení vlasů.

Péče o vlasy během zimních měsíců

Zima má v kontextu našich vlasů dosti destruktivní vliv. Období je to sice krásné, ale našim vlasům dává zabrat.

Co přesně během zimy našim vlasům škodí?

Jedná se primárně o nízké teploty a mráz. Během zimy si naše vlasy téměř nikdy neoddechnou, jelikož před mrazem často utíkáme do zahřívaných místností, které jsou ale velmi suché, což opět škodí vlasové struktuře. Jedná se o termický šok pro naše vlasy. Cévy se smršťují a vlasové folikuly ztrácejí svou vitalitu. Nošení čepice může narušit krevní oběh pokožky hlavy. Jedná se o jednoduchý způsob, jak vlasům opět přitížit. Častou chybou je také užívání přílišného množství stylingových produktů, kdy chceme, aby vlasy po sundání čepice vypadaly krásně. Tím si ale ucpáváme póry a celý stav jen zhoršujeme.

Jak pečovat o vlasy během zimy?

Jak tedy vlasy před vlivem zimního počasí ochránit? Jak se vyhnout poškození vlivem mrazu a suchých vyhřívaných prostor?

  • Hydratujte tělo zevnitř - zkuste pít až 2 litry denně. Tímto způsobem můžete zamezit vysušování vlasů a přebytečnému vypadávání vlasů.
  • Pamatujte na vitaminy - cévy jsou vlivem mrazu užší, než obvykle, takže kvantitativně nezajistí takové množství živin. Kromě diety, která je bohatá na ovoce a zeleninu, je třeba občas sáhnout po vyživující vitaminové masce či vitaminovém kondicionéru. Pro zajištění živin přímo do struktury pokožky hlavy vyzkoušejte vlasové oleje bohaté na důležité živiny, jako např. na vitaminy a minerály. Může se jedna o kokosový či avokádový olej. Tyto oleje aplikujte minimálně jednou týdně na vlasy a na pokožku hlavy.
  • Přírodní oleje vytvářejí přírodní barieru, která chrání vlasy před poškozením zevnitř a před vnějšími faktory. Zabraňuje vniknutá toxinů do struktury vlasu. Zkuste vmasírovat trochu oleje do struktury vlasů každý den.
  • Při nákupu čepice se ujistěte, že není příliš malá a úzká, abyste vlasům zajistilo dostatečný prostor. Tímto způsobem se můžete vyhnout přebytečné tvorbě mazu.
  • Sáhněte po jemném šamponu, který má vyrovnávající nebo hydratační vlastnosti. Ideální volbou je dětský šampon. Zklidňuje podráždění pokožky hlavy a jemně pokožku čistí.
  • Vlasy mají v zimě tendenci nabíjet se statickou elektřinou. Abyste tomu zabránili, vybírejte výrobky, které jsou napuštěné tekutým hedvábím. Stojí za to vědět: Syntetické materiály vyvolávají statickou elektřinu ve vlasech více než vlněné nebo bavlněné čepice.
  • Omezte užívání stylingových přípravků - mají komedogenní vlastnosti a ucpávají mazové žlázy. Pokud se bez nich neobejdete, vybírejte přírodní a jemné stylingové vody a spreje.
  • Dejte si pozor na příliš zatěžující masky na vlasy: mohou vaše prameny navíc zatížit. Místo toho volte jemné vyživující a hydratační přípravky.

Péče o vlasy během jara

Během jara nedochází k takové míře vypadávání vlasů, jako během podzimu, ale přesto si vyšší míry řídnutí vlasů všímá spousta lidí. Vlasy jsou po zimě slabé a očekávají dodávku vitaminů a minerálů. Pokud je nedokážete efektivně vyživit, většinou se odvděčí tím, že vypadnou. Pamatujte, že životní cyklus většiny vlasů doběhne právě během jara. Je tak normální, že na hřebeni uvidíte více vypadaných vlasů.

Co může vlasům během jara uškodit?

Během jara mají vaše vlasy šanci si opět zvyknout na efektivní vyživující péči, vyrovnat své pH a zajistit optimální produkci mazu svými žlázami. Na druhou stranu některé z vás může během jara trápit ucpávání pórů kosmetikou, mazem, prachem, atd. Tím pak dochází k nedostatečnému průchodu živin. Jaro může být také dosti deštivé a proměnlivé, podobně jako podzim, proto rozhodně mějte po ruce deštník. Vypadávání vlasů během jara je časté, takže se neděste. Zvýšená míra vypadávání vlasů může probíhat i 2 měsíce.

Jak pečovat o vlasy během jara?

Jak obnovit vlasy po náročné zimě a jak o ně pečovat během jarních měsíců charakterizovaných jejich vypadáváním?

  • Chcete-li zkontrolovat stav svých vlasů po zimě, proveďte test vlasové porozity, který vám řekne, zdali je porozita vlasů nižší, střední, či vyšší. Snáze pak vyberete vhodné prostředky pro péči o své vlasy.
  • Stav vašich vlasů lze také zjistit pozorováním, jak se vaše vlasy chovají bez kondicionérů a produktů, které obvykle používáte. Pokud se rychle mastí, znamená to, že vaše pokožka hlavy potřebuje vyčistit - použijte peeling na pokožku hlavy nebo masku ze zeleného jílu.
  • Suchým a matným vlasům prospěje intenzivnější olejování - přírodní oleje můžete na vlasy a pokožku hlavy nanášet každé dva až tři dny.
  • Pro obnovení pokožky hlavy užívejte přírodní šampony bez komedogenních silikonů a parabenů.
  • Pokud jsou vaše vlasy na jaře slabé, nezapomeňte je ošetřovat šetrným způsobem: vyberte si hřeben se širokými zuby (skvělou volbou je např. dřevěný, neemový hřeben). Vlasy nesmíte tahat. Při úpravě vlasů je necuchejte a nevytvářejte příliš těsné účesy, abyste neoslabili vlasové cibulky.
  • Při fénování užívejte vždy chladný proud vzduchu, který je šetrný k vlasové struktuře a umožňuje do ní efektivně uzamknout hydrataci tak potřebnou k její obnově.
  • Skvělý nápad je vyživovat vlasy zevnitř. Jarní zelenina je bohatá na spoustu vitaminů, živin (A, B1, B2, PP, E) a síry, která je pro vlasy absolutně nezbytná.

Aby byly vaše vlasy krásné po celý rok, musíte o ně efektivně pečovat. Tajemství spočívá v uvědomělé péči - přizpůsobte ji ročnímu období, typu vašich vlasů a jejich pórovitosti. 

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů