Baňkování: Jak provést masáž proti celulitidě doma?

Baňkování: Jak provést masáž proti celulitidě doma?

Jak se rychle zbavit celulitidy? Odpověď spočívá v terapii baňkováním - postupu, který ještě nedávno byl převážně spojován se svým použitím v lékařství, ale v současné době získává značnou popularitu v kosmetických salónech a wellness centrech. Co jsou vakuové baňky? Jak fungují vakuové baňky? Skutečně jsou schopné formovat naše tělo? Objevte tajemství masáže baňkováním a zlepšete svůj vzhled doma.

Zdravotní výhody pravidelné masáže celého těla jsou známy všem již dlouhou dobu. Po mnoho let byly masáže používány nejen k léčbě těla, ale také k uklidnění duše. V současné době se s nadšením uchylujeme k různým formám tohoto ošetření, jako je například masáž celého těla olejem nebo samotná baňkovací masáž, abychom zlepšili svůj fyzický vzhled. A není na tom nic špatného, protože koneckonců jedním z hlavních účelů masáží je, že se cítime jako v ráji!

Sací baňky: Co to je?

Začněme od začátku, ano? Sací baňky, neboli vakuové baňky. Každým rokem roste jejich popularita, hodně se o nich hovoří v souvislosti s použitím v lékařství, ale jen málokdo umí přesně definovat, co vlastně jsou. Co jsou sací baňky? Jsou to malé kelímky, které - jak název napovídá - vytvářejí podtlak na kůži, čímž se zlepšuje krevní oběh v tkáních.

Většinou se baňky používané pro baňkovací terapii vyrábějí z plastových materiálů. Gumová sací baňka je snazší na použití než jeho skleněná nebo bambusová alternativa. Nicméně bez ohledu na typ použitých baněk, všechny mají stejné účinky. Musí být umístěny na vybrané části těla a při sání kůže by měly být pomalu posunovány po těle.

Terapie baňkování: Více než jen zdravotní výhody!

Jak vlastn terapie baňkováním vypadá a jaké nám skutečně přináší výhody? Jde o způsob zlepšení průtoku krve a lymfy, který je lidem známý už staletí. Tento druh masáže byl již v minulosti používán v tradiční čínské medicíně - zpočátku byla používána k léčbě běžného nachlazení a ke zvýšení imunitního systému, ale s časem se použití sacích baněk rozšířilo na bolesti svalů a dokonce i na bolesti zad. To inspirovalo lidi začít používat sací baňky pro provádění masáže těla.

Dnes využíváme vakuové kelímky k masáži proti celulitidě. Zjistili jsme, že kromě stimulace krevního oběhu zanechávají kelímky pokožku odolnější a pružnější. Nelze popřít, že použití vakuumových kelímků v masáži proti celulitidě získává na popularitě - a to jak v profesionálních kosmetických salónech a wellness centrech, tak i doma. Bez pochyby se jedná o přirozený způsob formování těla, výživy pokožky a stimulace obnovy buněk.

Jaké jsou výhody terapie baňkováním? Každý případ je odlišný, protože možné účinky, kterých lze dosáhnout pomocí vakuových baněk, úzce souvisí s problémem, který chcete řešit. Nicméně jedna věc je jistá, vakuové baňky vždy soustředí pozornost na zlepšení vzhledu pokožky. To znamená, že pokud chcete snížit celulitidu, terapie baňkování vám určitě pomůže v boji proti ní, ale to není všechno, protože vakuové baňky vám mohou také pomoci snížit tukovou tkáň.

Výhody terapie baňkování

  • Zlepšuje průtok krve a lymfy.
  • Zvyšuje pružnost kůže břicha, stehen a hýždí.
  • Zrychluje proces spalování tukové tkáně (lipolýza).
  • Zjemňuje tvar těla a zhubuje.
  • Snížení celulitidy a zjasnění strií.
  • Pomáhá odstraňovat toxiny z organizmu.
  • Vyhlazuje pokožku a zvyšuje její elasticitu.
  • Výživnější pokožka a oživený vzhled

Baňkování krok za krokem

Masáž prováděná vakuovými baňkami, která má relaxační a léčivý účinek, má původ v lidovém lékařství a později byla přijata profesionálními kosmetickými salóny, ale samozřejmě ji lze také provádět doma. Přesto, než se do toho pustíte, musíte vědět, jak správně používat vakuové baňky. Níže najdete krok za krokem průvodce masáží s vakuovými baňkami - zejména užitečný pro ty, kteří jsou nováčky v provádění této formy masáže a chtějí se naučit správný způsob použití sacích baněk.

Jak začít s baňkováním?

Předtím než sáhnete po vakuových baňkách a přistoupíte k masáži, musíte se ujistit, že je vaše kůže na tento postup připravena. Doporučuje se osprchovat se, abyste tělo důkladně vyčistili. Poté části těla, které budou ošetřeny baňkováním, musí být pokryty olivovým nebo masážním olejem, který může obsahovat směs olejů s proticelulitidovými látkami, jako jsou kofein, mořské řasy, bezinky, mentol, bílý čaj nebo kapsaicin.

Jaké vakuové baňky si pro masáž vybrat?

Velikost baňky by měla odpovídat jak části těla, na kterou má být použit, tak potřebám kůže. Například, pokud chcete provést masáž obličeje vakuovými baňkami, měli byste si vybrat nejmenší baňku. Stejný přístup platí, pokud jste tuto formu masáže ještě nikdy neprováděli. Obecně platí, že čím závažnější je problém nebo čím větší část těla chcete vystavit baňce, tím větší baňku můžete použít. Je důležité si uvědomit, že nejlepší baňka je ta, která pohodlně přiléhá a přizpůsobuje se tvaru vaší ruky. Tímto způsobem se ujistíte, že její velikost je optimální a zamezíte, aby vám v ruce neklouzala během energické masáže.

Jak provést masáž s vakuovými baňkami?

KROK 1. Zahřejte vakuovou baňku na přibližně 40°C ponořením ho do horké vody a nechte ji tam několik minut. Před použitím osušte ručníkem.

KROK 2. Je čas přitlačit vakuovou baňku na kůži. Abyste to udělali správně, musíte stisknout horní část baňky prsty, položit ho na vybranou část těla a nepřetržitě uvolnit stisknutí tím, že baňku tlačíte na kůži. Tímto způsobem vytvoříte negativní tlak, díky kterému se baňka přisaje na kůži.

KROK 3. Masáž spočívá v klouzání vakuové baňky po vybrané části těla, aniž byste ji od kůže odtáhli. Tlak, který působí na kůži díky nasávání a klouzání baňky, zlepšuje krevní oběh a rozkládá tukovou tkáň. Klouzání by mělo být provedeno ve třech směrech:

  • nejprve pohybujte baňkou lineárně od dolní části těla nahoru
  • poté použijte kruhové pohyby ze strany na stranu
  • nakonec zkuste na masírovanou kůži nakreslit neviditelné osmičky

KROK 4. Chcete-li masáž ukončit, musíte odstranit vakuovou baňku tím, že zdvihnete její okraj (ústí) prsty a pustíte vzduch dovnitř. Také se doporučuje pomoci kůži uvolnit tím, že baňkování ukončíte klasickou masáží - jemnými kruhovými pohyby rukama.

Jak dlouho trvá baňkovací masáž?

Domácí masáž baňkováním byste měli provádět pravidelně. Očekávejte, že po třetí seanci budou viditelné požadované účinky. Nicméně k dosažení nejlepších výsledků byste měli tělo vystavit sérii 10 masáží. Každá část těla (např. břicho, stehna, hýždě) by měla být masírována vakuovou baňkou od 15 až do 30 minut. Doporučuje se udělat alespoň 3denní přestávku mezi masážemi.

Oleje pro baňkovací masáž

Aby byla masáž s vakuovou baňkou snazší a účinnější, doporučuje se ji spojit s přírodním olejem. Například masážní olej, který je často obohacen o další látky zodpovědné za zrychlení procesu spalování tukové tkáně a zlepšení pružnosti kůže. Nicméně se doporučuje vyzkoušet všechny přírodní, studeně lisované rostlinné oleje. Které přírodní oleje by měly být použity pro vakuovou masáž? Určitě lehčí oleje (jako třeba ricinový olej) a ty, které se rychleji nevstřebávají do kůže (např. makadamiový olej). Jinak by olej nemusel splnit svůj účel. Ve skutečnosti jsou dva přírodní oleje doporučené pro baňkovací masáž.

  • Arganový olej - je perfektní pro všechny typy pokožky, zajišťuje snadné klouzání vakuové baňky, chrání kůži před podrážděními, udržuje adekvátní úroveň výživy a hydratace v kůži a navíc obnovuje kůži a regeneruje buňky kůže.
  • Sladký mandlový olej - jelikož má nejen silné antioxidantní vlastnosti, ale také má proti stárnutí a podporuje proces obnovy buněk, tento olej je doporučován především ženám, které se potýkají se striemi po těhotenství, stejně jako s trvalou celulitidou.

Bolí baňkování?

Jedna z často kladených otázek ohledně masáže vakuem se týká možné bolesti, kterou tento postup přináší. Samozřejmě, zda bude baňkování bolestivé či nikoli, závisí na naší prahu bolestivosti. Během procedury může skutečně dojít k mírnému nepříjemnému pocitu, zejména když kelímek začne nasávat kůži. Stojí také za to si uvědomit, že tento pocit může být silnější u těch, kteří svá těla ještě nikdy nevystavili baňkovací masáži, zejména ve srovnání s těmi, kteří již dosáhli odolnější kůže.

Aby se nepříjemný pocit během baňkování snížil, doporučuje se začít menšími vakuovými baňkami a postupně je nahrazovat většími - tím lze tělo zvyknout na tuto formu masáže. Další způsob, jak zmírnit nepříjemný pocit po vakuové masáži, je teplá sprcha. To pomáhá uvolnit tělo a snížit riziko možných modřin, které se mohou objevit po ošetření.

Indikace pro masáž baňkování

Baňkovací masáž proti celulitidě. Kdo může z tohoto ošetření těžit? Jak název napovídá, měli byste se k ní uchýlit, pokud chcete redukovat pomerančovou kůži a zlepšit pružnost kůže. To však nejsou jediné indikace pro použití vakuových baněk. Kdo by měl zvážit vystavení svého těla sání baněk?

Běžné indikace pro použití vakuových baněk zahrnují:

  • napjaté svaly a bolest spojená s tímto stavem
  • chronická bolest zad nebo kloubů
  • celulitida, tedy nerovnoměrné rozložení tukové tkáně
  • neestetické strie
  • tělo, které je třeba zhubnout a formovat
  • pomalý metabolismus
  • touha zbavit tělo toxinů

Kontraindikace pro baňkování

Může se zdát, že baňkovací masáž je perfektním řešením pro každého. Existuje však několik situací, kdy vystavení těla baňkování nemusí být nejlepší nápad. Stejně jako u všech ošetření existují také některé kontraindikace pro vakuovou masáž.

Běžné kontraindikace pro použití vakuových baněk zahrnují:

  • menstruaci, těhotenství a kojení
  • problémy se křehkými krevními cévami
  • křečové žíly a poruchy kardiovaskulárního systému
  • všechny druhy rakoviny
  • infekční nemoci
  • horečka neznámého původu
  • pokročilý věk (nad 80 let)

Pokud si nejste jistí, zda je pro vás baňkování bezpečné, můžete se poradit s lékařem. Obvodní lékař vám poradí, zda obtíže a symptomy, které momentálně pozorujete, splňují kritéria kontraindikací pro baňkování.

 

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů