Rozmazlování pokožky koupelí. Koupání jako způsob, jak získat nádherné tělo

Rozmazlování pokožky koupelí. Koupání jako způsob, jak získat nádherné tělo

Možná to zní překvapivě, ale koupání je jedním z nejlepších způsobů, jak udělat pokožku těla pružnou a krásnou. Víte, jak se o své tělo starat během a bezprostředně po koupání? Znáte výhody pravidelných koupelí? Připadněte si jako Kleopatra a ponořte své tělo do výživné koupele s mlékem a medem nebo využijte další nápady pro neuvěřitelně relaxační koupel.

Jakmile náročný den skončí, rozhodně si zasloužíte okamžik relaxace a uvolnění. A není na to nic jiného, než koupel - a nemusí to být žádná z těch luxusních procedur ve SPA, ale pouze běžná koupel u vás doma. Tajemství však spočívá ve správném výběru přísad do koupele (např. přírodních olejů krásy). Teprve tehdy má koupel požadované účinky, které se promění v uklidněné tělo i duši. Konec konců, naše tělo zbožňuje koupání, tak proč byste z toho neměli mít co největší prospěch!

Koupele v kultuře. Pozor, zajímavost!

Staré japonské přísloví praví: "Vykoupejte se, protože je to skoro jako nebe." Japonci koupání přikládají velmi metaforický význam. Například na Nový rok si myjí tělo studenou vodou, aby zvýšili svou šanci na dosažení prosperity. Ve své kultuře symbolizuje voda nejen očistu těla, ale také duši.

V Ázerbájdžánu existují další druhy rituálů spojených s koupáním. Ázerbájdžánci se koupou... v surové ropě, která je vlastně považována za všelék na všechny problémy s pokožkou. Pro Maďary jsou koupele v termálních bazénech způsobem celodenní relaxace, stejně jako pro Dány, kteří s koupáním spojují hygge.

Nicméně nejvážnější přístup k lázním mají Turci, pro které je tradice očisty Hammamu jakýmsi metafyzickým zážitkem - koupel v tureckém lázní trvá několik hodin a je rozdělena do několika fází, z nichž každá nese určitý význam.

Dokonce i lidé žijící v antice znali sílu koupání. Nejznámějším rituálem péče o tělo byly koupele ve vlačné vodě a medu. Věří se, že jedním z příznivců těchto mléčných koupelí byla Kleopatra, která se pravidelně koupala. Tento rituál měl udržet její mládí a krásu. Co je zajímavé, lidé, kteří připravovali koupele pro Kleopatru, potřebovali mléko od 700 klisen, aby napustili vanu! Co se týče evropských císařoven, věří se, že Kateřina Veliká se koupala ve žloutku, mandlovém oleji, květové vodě a... vodce!

Výhody koupání. Co to nám přináší?

Dnes, když začínáme poznávat mnohostranné účely a potenciál této procedury, stále více lidí upřednostňuje dlouhé koupele místo rychlých sprch. Pokud máme možnost, skáčeme do vany, abychom se ponořili do této zábavy, která je úzce spojena s teplou vodou a aromatickými oleji. Ale je to dobrá věc?

Ponoření těla do vany je z velké části způsobem relaxace a uvolnění po dlouhém a vyčerpávajícím dni. Tento jednoduchý zákrok může významně snížit riziko deprese, protože přináší úlevu, pomáhá nám se uklidnit a odstraňuje následky dlouhého vystavení stresu.

Navíc by koupání nemělo být spojováno pouze s čistým potěšením, protože je také terapeutickou procedurou. Ponoření těla do vody o určité teplotě pomáhá uvolnit napětí svalů, zvládat svalové křeče a snižovat bolesti v kloubech a hlavě, například. Někteří lidé srovnávají účinky uvolňujících koupelí s výsledky dosaženými během celotělové masáže.

Výhody koupání zahrnují také detoxikaci těla a zásobení ho nezbytnými výživnými látkami. Kromě toho tato procedura zvyšuje průtok krve a lymfy, což souvisí s bojem proti celulitidě a dokonce i se zeštíhlením těla.

Pokud chceme uniknout běžnému nachlazení, koupání vám pomůže posílit imunitní systém. Pokud jde o poruchy spánku, říká se, že teplá koupel bojuje proti nespavosti tím, že usnadňuje usínání.

A konečně, jedna z největších výhod koupání spočívá v jeho protistárnoucím účinku. Antioxidanty spojené s relaxací ve vaně jsou dostatečné ke zpomalení procesů stárnutí, zpevnění pokožky a snížení pigmentových skvrn, vrásek a dalších známek, které čas zanechává na našich tělech.

Jak připravit koupel doma?

Dobrou zprávou je, že nemusíte navštěvovat SPA, abyste mohli co nejvíce využít toho, co vám koupání může nabídnout. Taková relaxační, omlazující a energizující koupel se dá snadno připravit doma.

Samozřejmě budete potřebovat vanu, ale ještě je třeba něco dalšího, co je třeba pro tuto krásnou rituální proceduru. Co ještě stojí za to připravit?

Voda do koupele

Bez vody nebude koupel - o tom není pochyb, že? Základem je, aby voda nebyla příliš tvrdá, protože by mohla přispět k zhoršení stavu těla. Můžete se pokusit vodu filtrovat, ale naštěstí to nebude nutné. Teplota je tím nejdůležitějším:

  • 21-27ºC - mírně teplá koupel má uklidňující účinek
  • 34-37ºC - teplá koupel uvolní a uklidní
  • 38-42ºC - horká koupel stimuluje průtok krve

Kosmetika do koupele

Skutečně, různorodost přísad do koupele nás může překvapit. Můžete si vybrat produkty podle potřeb/typu vaší pokožky nebo se zaměřit na řešení konkrétních problémů s pletí. Je však třeba si uvědomit, že žádná bublinková koupel, soli, mléka, kuličky a podobné výrobky nemají takový účinek jako přírodní byliny a oleje - ty jediné jsou zbaveny konzervantů a syntetických látek.

Domácí Spa. Co byste měli přidat do koupele?

Nepochybně nejjednodušší cestou je nalít bublinkovou koupel do vody. Nicméně někdy zkratka nestojí za to a proto připravení koupele s přírodními přísadami může být neuvěřitelně prospěšné. Tato praxe vám ve skutečnosti poskytuje více možností - to, co přidáte do vody do koupele, ovlivňuje vlastnosti a účinky vaší domácí koupele. Samozřejmě, můžete kombinovat a míchat přísady, abyste vytvořili koupel přizpůsobenou vašim potřebám.

Co stojí za to přidat do koupele, aby se pleť lépe zregenerovala?

Oleje do koupele

Nejlepší mezi přírodními přísadami do koupele jsou oleje, které posilují přirozenou lipidovou bariéru pokožky, udržují adekvátní úroveň hydratace, vyživují, dodávají jemnost, hladkost a pružnost. Samozřejmě, každá koupel olejem může mít různé vlastnosti, což je úzce spojeno s olejem, který si pro tuto domácí krásnou rituální proceduru vybereme:

  • mandlový olej - zabývá se striemi a celulitidou
  • kokosový olej - stará se o hydrataci pokožky, chrání ji
  • arganový olej - vyživuje, regeneruje a uklidňuje podráždění
  • lněný olej - má protizánětlivé a regenerační účinky
  • jojobový olej - dodává jemnost, zmírňuje příznaky, například ekzému
  • bambucké máslo - uklidňuje a regeneruje spálenou kůži od slunce

Éterické oleje do koupele

Pokud si přejete do koupele přidat některé aromaterapeutické vlastnosti, měli byste sáhnout po éterických olejích. Nejenže jsou schopny vás naladit do dobré nálady, uvolnit nebo povzbudit (v závislosti na tom, který si vyberete), ale jsou také antiseptické a mají účinky na kondici pokožky. Zde je seznam nejoblíbenějších éterických olejů, které můžete použít:

  • éterický olej z bergamotu - snižuje pocení, zmírňuje příznaky akné a oparu, redukuje nervové napětí
  • éterický olej z citronu - účinný při revmatismu, pomáhá při léčbě ekzémů a  pigmentových skvrn
  • éterický olej z levandule - uklidňuje, pomáhá usnout, relaxuje a navíc redukuje záněty pokožky a strie
  • éterický olej z pomeranče - zlepšuje náladu, povzbuzuje, uvolňuje svalové křeče a zanechává pokožku pružnější
  • éterický olej z růže - má silné omlazující vlastnosti, redukuje strie, předchází prasklým kapilárám, je vhodný k léčbě suché pokožky
  • éterický olej ylang ylang - stimuluje mikrocirkulaci, redukuje nadměrnou produkci kožního mazu a zvládá úzkostné stavy
  • éterický olej máty peprné - redukuje podráždění kůže způsobené holením nebo kousnutím hmyzem, ulevuje od bolesti
  • éterický tea tree oil - perfektní pro léčbu kožních a nehtových kožních plísňových infekcí, pomáhá hojit popáleniny

Bylinkové koupele

Vhazování čerstvých a sušených bylin (nebo alternativně bylinkový nálev) do teplé vody je dokonalým způsobem obohacení běžných koupelí o dodatečné vlastnosti. Způsob, jakým takové koupele ovlivní naše tělo, závisí na bylinách, které si vybereme:

  • heřmánek - je antibakteriální, redukuje akné, pomáhá usnout
  • květ lípy - přináší úlevu, uklidňuje, zmírňuje svědění a podráždění
  • kopřiva - odstraňuje toxiny, ulevuje od bolesti a redukuje otoky
  • chmel - uklidňuje podráždění, pomáhá se uklidnit a řeší problém nespavosti
  • levandule - uvolňuje, obnovuje rovnováhu, snižuje stres a bolesti hlavy
  • rozmarýn - uklidňuje podráždění, uklidňuje nervy a zanechává pokožku hladkou
  • máta - je antiseptická, redukuje příznaky revmatismu, uklidňuje nervy

Další přísady do koupele

Mimo olejů a bylin můžete do koupele přidat i další látky, které pozitivně ovlivňují pleť. Dobrou zprávou je, že jich máme mnoho po ruce, ale často si neuvědomujeme obrovské výhody, které nabízejí:

  • mléko (nejlépe kozí) - mléčná koupel je královským způsobem, jak získat hladkou, dobře hydratovanou a vyživenou mladistvou pokožku
  • med - přírodní med je hydratační, proto stojí za to jej přidat do koupelí, pokud nám záleží na hydrataci
  • manganistan (také známý jako epsonova sůl) - jedno z nejlepších druhů soli s relaxačními a detoxikačními vlastnostmi
  • lněné semínko - nálev z lněných semínek je účinný při uklidňování podráždění (včetně atopického ekzému) a zanechává pokožku zvlhčenou
  • droždí - díky bohatství vitaminů skupiny B léčí akné, psoriázu a další kožní problémy
  • soda - je považována za silný čistící prostředek, který zbavuje pleť toxinů a jiných nečistot

Nejlepší recepty na koupele

Pokud nevíte, jak upgradovat svou běžnou koupel, abyste dosáhli konkrétních účinků, můžete využít následující recepty na koupele. Zde jsou nejlepší domácí koupele, které si můžete připravit sami!

  1. Vyživující koupel - přelijte 1/2 litru vařící vody přes 50 g sušeného heřmánku, zakryjte víčkem a nechte louhovat 20 minut. Kmenovou infuzi přeceďte, přidejte 125 ml medu, smíchejte a přelijte do vody do koupele. Obohaťte o několik kapek kyseliny hyaluronové .
  2. Omlazující koupel - smíchejte 125 ml medu s 2 litry tučného mléka (nejlépe kozího). Přidejte do vody do koupele a obohaťte o 8 kapek růžového oleje. Volitelně můžete přidat čerstvé okvětní lístky růže (vypadají nádherně!).
  3. Uklidňující koupel - smíchejte 100 g sušeného heřmánku, 50 kusů lipového květu, hloh a levanduli. Suché bylinky dejte do lněného sáčku, zavřete ho a ponořte do horké vody. Během koupání sáček několikrát vymačkejte, aby bylinky uvolnily živiny.
  4. Koupel proti akné - dejte 1000 g pšeničných otrub do sáčku, zalijte vodou a vařte 30 minut. Sáhněte po infuzi do vody do koupele spolu s 30 g čerstvého droždí a 10 kapkami éterického oleje z bergamotu.
  5. Vyhlazující koupel - připravte 250 ml podmáslí, 2 lžíce medu a 125 ml olivového oleje nebo mandlového oleje. Přidejte ingredience do teplé vody a promíchejte. Můžete přidat více než jeden olej.
  6. Čisticí koupel - vezměte 200 g manganistanu a 3 lžíce jedlé sody, a potom obě přísady přidejte do teplé vody. Obohaťte koupel o nálev z kopřivy a několik kapek tea tree oleje.

Jak pomoci koupeli, aby ještě více zvýšila svůj omlazující potenciál?

Koupel není pouze způsobem uklidnění těla a duše, ale také zklidňuje pleť. Omezuje se tato procedura na tyto tři aspekty? Aplikací několika jednoduchých triků můžete běžnou koupel přeměnit v domácí SPA a poskytnout péči celému tělu.

Začněme péčí o vlasy, kterou lze provádět během koupele. Předtím než vstoupíte do vany naplněné aromatickými oleji, naneste na vlasy masku nebo olej. Vlhkost a vyšší teplota zvýší účinnost ošetření olejem vlasů, a tím dosáhnete účinků ošetření vlasů párou. Zatímco si užíváte výhod koupele pronikají výživné látky do vlasů a regenerují je zevnitř.

Podobným způsobem můžeme pečovat o pleť obličeje. Stačí nanést pleťovou masku (buď koupenou v drogerii, nebo domácí) a ponořit se do okamžiku relaxace, zatímco výživné látky z masky se starají o vaši pleť. Samozřejmě, aplikované pleťové masky by měly odpovídat aktuálním potřebám vaší pokožky.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů