Parabeny, silikony, SLS a další podobné látky. Jak škodí našim vlasům a jak se jim vyhnout?

Parabeny, silikony, SLS a další podobné látky. Jak škodí našim vlasům a jak se jim vyhnout?

Konzervanty a další životnost prodlužující látky se užívají ve výrobě kosmetických produktů již desítky let. Výrazná koncentrace těchto látek byla zaznamenána především v šamponech a vlasových kondicionérech. O jejich nepříznivých účincích se doposud příliš nemluvilo. V současnosti se ale většina kosmetických značek snaží nahradit tyto složky vhodnějšími přírodními alternativami. Proč se tedy parabeny, silikony a další kontroverzní složky postupně vytrácejí z kosmetického průmyslu? Opravdu jsou tak škodlivé? A pokud ano, tak jak vlastně působí?

Škodlivé chemikálie v péči o vlasy

1. Parabeny

Co jsou to parabeny?

Jedná se o konzervační látky přidávané do kosmetiky za účelem uchování vlastností a výživové kvality šamponů a kondicionérů. Parabeny se v kosmetice často užívají, protože neovlivňují ani nemění účinky daných přípravků, takže jinými slovy nemají žádný vliv na účinnost výrobku. Navíc konzervanty dosáhly své obliby díky své schopnosti zpomalovat množení mikroorganismů, které se shromažďují na naší pokožce. Také látky, o nichž byla řeč, chrání kosmetické přípravky před všemi možnými mikroby, což prodlužuje jejich životnost

Jsou parabeny škodlivé?

Je dobré si uvědomit, že parabeny nezpůsobují alergické reakce a pokožka je dobře snáší, bez negativních reakcí. Přesto mohou být ve velkém množství bohužel škodlivé; jsou považovány za rakovinotvorné látky, které narušují hormonální rovnováhu (tj. podporují produkci estrogenu). Nejoblíbenější a v branži nejčastěji používané parabeny v šamponech jsou mimo jiné fenoxyethanol, methylparaben, ethylparaben, propylparaben, butylparaben, izobutylparaben - každý z nich má jiný "práh škodlivosti" a nevykazuje účinky potenciálně škodlivé pro lidské zdraví za předpokladu, že jeho koncentrace v konkrétním kosmetickém přípravku je v daném limitu. Často ale používáme více než jen jeden výrobek s obsahem parabenů - zvyšují se tak dávky samotných látek a tím i jejich toxické působení, což se načítá. Z tohoto důvodu se vyplatí při nákupu kosmetiky omezit množství produktů s jejich obsahem. To se týká především kosmetiky, která se nanáší přímo na pokožku hlavy. Z tohoto důvodu by šampony a oleje neměly obsahovat ani stopy parabenů. Nejškodlivějšími sloučeninami, které by měly být z výrobků pro péči o vlasy staženy, jsou formaldehyd a polyakrylamid. Jejich působení je toxické a tyto látky jsou obecně velmi rakovinotvorné, proto byste se jim měli vždy vyhýbat.

Jak se parabenům efektivně vyhnout?

Smutnou pravdou v tomto ohledu je, že se v rámci vlasové péče a péče o pokožku parabenům plně vyhnout nejde. Je ale možné je užívat v tak miniskulním množství, že budou mít naprosto minimální efekt na vaše zdraví. Sáhněte po produktech, pokud to jinak nejde, které obsahují Metylparaben. Namísto aplikace syntetických masek vyzkoušejte oleje. Jedná se oe efektivní řešení, které nabízí směs olejů obsahující přírodní a kvalitní složky. Sáhněte po šamponech bez parabenu, ale kondicionéry parabeny obsahovat mohou, jelikož se aplikují pouze na vlasy. Produkt není v kontaktu s pokožkou. Existují také další složky, které se berou jako alternativy parabenů (složky, které prodlužují životnost kosmetiky) a jedná se hlavně o vitamin C, vitamin E, esenciální oleje a kokosový olej. Těchto látek je radno si ve složení kosmetických produktů vážit. 

2. Silikony

Co jsou to silikony?

Jedná se o velmi často užívanou skupinu látek, které se přidávají do šamponů a kondicionérů na vlasy. Silikony se často objevují v pleťových vodách, bezoplachových kondicionérech, sprejích na tepelnou ochranu vlasů a také se často mísí s oleji, kondicionéry a maskami. Těm se často říká "silikonové oleje" kvůli jejich mastné a mírně lepivé konzistenci. Vznikají spojením oxidu křemičitého a kyslíku, mění konzistenci výrobku a ovlivňují způsob, jakým konkrétní výrobek působí buď na pokožce, nebo na vlasech. Ve skutečnosti silikony najdete v mnoha přípravcích v oblasti vlasové kosmetiky, protože jejich aplikace podporuje okamžité a viditelné zlepšení stavu vlasů; vlasy budou hladké a účes bude krásný a lesklý.

Jsou silikony škodlivé?

Silikony mohou dráždit pokožku hlavy, zejména v případě, že se užívají jako složka vlasových masek a pleťových sprejů. Jakmile se silikon dostane do výrobku, je vysoká šance, že se po aplikaci dostane do buněk naší pokožky. Daleko lepší formou je užívání silikonů v těkavé formě, jelikož se rychle uvolňují do vzduchu. Je nutné uvědomit si, že jak těžké, tak netěkavé silikony se často přidávají do kosmetiky jako „jemné silikony. Dalším důležitou informací je, že silikony se biologicky nedegradují, což znamená, že se kumulují ve tkáních a buňkách našeho organismu. Je důležité si uvědomit, že mnoho silikonových olejů může pokožku dráždit a působit komedogenně. Nejškodlivější skupinou silikonů jsou takzvané těžké silikony, které se z pokožku nevypařují a zanechávají za sebou silikonovou vrstvu, která neumožňuje průchod škodlivých, ale ani blahodárných látek.

Jak se silikonům efektivně vyhnout?

Nejlepším řešením je přestat užívat škodlivé silikony, které mají tendenci usazování se na pokožce a vlasech. Tato skupina silikonů většinou zahrnuje těžké silikony jako simetikon, trimethikon, trimethylsiloxysilikát, trimethylsilylamodimethikon.

3. SLS, SLES

Co jsou to SLS a SLES?

SLS (Sodium Lauryl Sulfate) - jedná se o agresivně působící složku užívanou v celé řadě produktů, které nemusí být nutně spojeny pouze s péčí o vlasy.

SLES (Sodium Laureth Sulfate) – produkt příbuzný výše zmíněné látce, který vzniká z etylenoxidu. Jedná se o ropný derivát, který má pěnící vlastnosti, proto se užívá v šamponech a čistících prostředcích (včetně těch, které užíváme běžně v domácnosti).

Jsou SLS a SLES škodlivé?
Jedná se o syntetické produkty, které mohou mít negativní, velmi škodlivé dopady na naši pokožku. Mohou způsobovat svědění, akné, ekzém či pokožku přímo vysušovat. Často se kombinují s dioxanem, který je známý pro své kancerogenní účinky. Tyto látky jsou klasifikovány jako komedogenní a jejich částice pronikají do struktury tkání a buněk.

Jak se SLS a SLES vyhnout?

Doporučuje se vždy procházet seznam ingrediencí daných produktů předtím, než se rozhodnete pro jejich nákup. Ve většině případů můžete produkty najít pod názvy Sodium Lauryl Sulfate a Sodium Laureth Sulfate ve výčtu ingrediencí na zadní straně obalu.

4. Minerální oleje

Co jsou to minerální oleje?

Nejedná se o běžně se vyskytující oleje, které známe pod označením „přírodní oleje“. S těmi si tyto složky nepleťte. Minerální oleje jsou ropnými deriváty, zahrnující např. parafinový vosk. Vytvářejí se při procesu destilace surové ropy. V kosmetice se užívají hlavně pro svou funkci zajištění dostatečného přísunu lipidů, kdy na pokožce a vlasech působí jako změkčovadla. Stručně se jedná o stabilizující látky, které chrání epidermis před vysušováním. Navíc jsou tyto složky relativně levné, díky čemuž jsou velmi ceněné mezi výrobci kosmetiky.

Jsou minerální oleje škodlivé?

Bohužel jsou komedogenní, což česky znamená, že ucpávají póry. Kromě toho se mohou hromadit na pokožce a vytvářet nepropustnou vrstvu, přes kterou nemusí docházet k optimální výměně plynů mezi buňkami a vnějším prostředím. Abychom to dovysvětlili, přes tuto vrstvu zkrátka neproudí dostatek kyslíku, což znamená, že buňky nebudou fungovat dostatečně efektivně. Pořád se ještě nevyvrátilo tvrzení, že se hromadí v ledvinách a játrech.

Jak se minerálním olejům vyhnout?

Minerální oleje, především parafín a vazelína, by se měly zcela vyloučit z naší kosmetické rutiny, přesto by neměly při užívání v malém, přiměřeném množství příliš škodit. Abychom se minerálním olejům v kosmetice vyhnuli, doporučujeme sáhnout po kosmetických přípravcích, které obsahují jiné, přírodní a bezpečné změkčující látky a mezi ně patří přírodní oleje a rostlinná másla. Je třeba si uvědomit, že parafín obsažený v kosmetice se vyskytuje pod názvy Paraffin (oil), Synthetic Wax, Isoparaffin, Parrafinum Liquidum. Dalšími minerálními oleji, ke kterým se lze přiblížit při čtení etiket vlasových přípravků, jsou např: Petrolatum (vazelína), Ceresin, Isobutan, Isopropan.

5. Hliníkové soli

Co jsou to hliníkové soli, či soli hliníku?

Hliník, známý také jako aluminium, je nejčastěji používanou složkou obsaženou v kosmetických přípravcích, jejichž cílem je vyrovnávat (přesněji řečeno blokovat) vylučování kožního mazu a potu.

Jsou tyto soli škodlivé? 

Soli hliníku najdete především v deodorantech, lacích na vlasy a některých suchých šamponech. Ucpávají kožní póry, což brání pocení a tvorbě kožního mazu. Tyto látky se však kumulují v tkáních a současně dráždí imunitní systém; soli hliníku jsou schopny pronikat a poškozovat i jiné systémy. Je důležité si uvědomit, že existují důkazy spojující používání antiperspirantů se vznikem zhoubných nádorů prsu.

Jak se solím hliníku vyhnout?

Nejběžnější formou hliníkových solí přidávaných do kosmetiky je chlorhydrát hliníku. Dalšími patogenními látkami jsou chlorhydrát hliníku (ACH) a hliník-cirhliník (Aluminium Zirconium Tetrachlorohydrex GLY). Jinými slovy, nejjednodušší způsob, jak se vyhnout solím hliníku, je být obezřetný a věnovat pozornost slovu „aluminium" či „hliník“, které se často objevuje na začátku či konci konkrétní látky, kterou obsahuje seznam složek.

6. PEG, PPG

Co jsou to PEG, PPG?

Jedná se o polyetylenglykoly. V kosmetických přípravcích se užívají v roli emulgátorů, rozpouštědel a všech možných dalších druhů látek odpovědných za výdrž daných kosmetických produktů. Je důležité také zmínit, že etylen oxid a kancerogenní dioxany se užívají v procesu přípravu PEG a PPG.

Jsou PEG, PPG škodlivé?

Mohou být škodlivé v případě, že se užívají ve velkém množství. Ve skutečnosti jsou produktu známé primárně tím, že se kumulují v organismu v průběhu let a usazují se v buňkách většiny orgánů. Čím méně jich naše kosmetika obsahuje, tím lépe. Pravdou je, že jejich škodlivost je dána toxickými látkami, které je třeba použít v procesu výroby glykolu.

Jak se PEG, PPG vyhnout?

Nejčastěji užívané glykoly typu PEG a PPG lze rozpoznat velmi snadno. Obecně mají předponu „PEG/PPG“, např. se jedná oPEG-40 sorbitan disostearát, PPG-15 stearát, nebo příponu "-eth", jako například laureth-8-fosfát.

7. Alkoholy

Co jsou to alkoholy?

Alkoholy jsou početnou skupinou látek užívaných v oblasti vlasové a tělové kosmetiky. Dobrou zprávou je, že existují desítky alkoholů, které na vlasy a pokožku působí pozitivně. To znamená, že dokáží vlasy hydratovat a posílit, kdy jsou důležitými složkami pro konzistenci daného kosmetického produktu. Právě tento typ alkoholů patří do skupiny polyhydroxy, dihydroxy a alkoholů s dlouhými řetězci. Vytváří na povrchu vlasů ochrannou vrstvu. Nejčastěji užívaným „hodným“ alkoholem je glycerin.

Jsou alkoholy škodlivé?

Bohužel se v této skupině najde i celá řada „špatných“ alkoholů, které vlasy primárně vysušují. Nejen, že vlasy dokáží poškodit, ale také jsou schopny vyvolat alergické reakce na pokožce hlavy. Jedná se o alkoholy z monohydroxy skupiny. Mají negativní účinek primárně protože vlasy zbavují vitality, vlhkosti a pružnosti.

Jak se alkoholům vyhnout?

Těm „hodným“ se vyhýbat rozhodně nemusíte. Namísto toho je třeba rychle a efektivně identifikovat ty zlé, které vedou ke zhoršení stavu našich vlasů. Jedná se např. o Alcohol Denat/SD Alcohol, Benzyl Alcohol, Ethanol Alcohol, Grain Alcohol, Isopropanol Alcohol, Iisopropyl Alcohol (IPA) a Propanol Alcohol, abyste měli několik příkladů.

Kde lze zakoupit kosmetické produkty bez parabenů a silikonů?

Existuje dlouhý výčet kosmetických produktů, které díky svému účelu a svým vlastnostem neobsahují žádné komedogenní či dráždivé látky. Jedná se např. o:

  • přírodní oleje určené k ošetření vlasů a (většinou) pokožky hlavy, 
  • bylinné destiláty, které lze aplikovat na pokožku hlavy a vlasy, 
  • kosmetické jíly,
  • po smíchání s oleji a/nebo bylinnými destiláty vytvářejí vyživující a čisticí masky, 
  • vlasová mýdla, 
  • přírodní, vytvořená podle starých receptur, jsou vhodná nejen pro péči o tělo, ale i o vlasy, 
  • šampony bez SLS a parabenů, které jsou přírodní a zcela bezpečné pro pokožku (ve většině případů se jedná o ekologické výrobky, certifikované, často splňující ekologické certifikace).

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů