Útěk o vlásek před poškozením... 5 úrovní citlivých vlasů - nejlepší návod na péči o vlasy

Útěk o vlásek před poškozením... 5 úrovní citlivých vlasů - nejlepší návod na péči o vlasy

Máte pocit, že jsou vaše vlasy poškozené a téměř zničené?

Je to způsobeno jejich… senzibilizací. Citlivost a vnímavost je skvělá vlastnost při pohledu na umělecká díla či západ slunce… ale v případě našich vlasů není příliš vítána. Senzibilizované vlasy jsou náchylnější vůči poškození a vysušení.

Existuje pět úrovní citlivých vlasů dle hloubky poškození jejich struktury. Podívejte se na poškození vlasů a úroveň citlivosti vašich vlasů a naučte se o vlasy efektivně pečovat.

Co jsou to citlivé vlasy?

Jak jsme již zmínili, citlivé vlasy jsou takové vlasy, které mají sníženou odolnost. Co to ale vlastně znamená? Senzibilizované vlasy jsou takové, které jedou plnou parou vstříc poškození. Nemusejí být nutně ještě zničené, ale riziko jejich poškození je již opravdu vysoké.

Devastace vlasů a je rychlejší a snazší, než se zdá.

Citlivé vlasy se velmi snadno a rychle poškodí. Výrazně rychleji, než ostatní typy vlasů. Dalším problémem je, že se takové vlasy následně také velmi obtížně obnovují. Extrémně senzibilizované vlasy nemusejí být tedy nutně poškozeny, ale jejich stav je vysoce náchylný na působení vnějších faktorů. Proto se mohou citlivé vlasy zničit již při prvním barvení, po dni stráveném na slunci, po jednom žehlení, atd. Nevhodné produkty je také mohou poničit.

Co vede k vyšší citlivosti vlasů?

Na tuto otázku neexistuje jednoznačná odpověď, jako hlavní příčina je často uváděna genetická výbava jedince a nesprávná péče o vlasy. Vlasům také škodí každodenní hrubé zaházení (tahání při česání, drsné sušení ručníkem, nošení culíku/drdolu, atd.)

Měli byste si uvědomit, že senzibilizace vlasů často postihuje ženy, které si vlasy pravidelně barví, nebo které užívají tepelný styling. To vše vede k vysušování, lámání a vypadávání.

Jak poznáte citlivé vlasy?

  • jsou matné a hrubé
  • jsou velmi suché a až ztuhlé
  • jsou extrémně náchylné ke všem druhům fyzického poškození, včetně poškození vlivem chemického a tepelného stylingu

Pět úrovní citlivých vlasů

ÚROVEŇ 1 - zdravé, hebké hlavy bez jasných varovných signálů, odolné vůči poškození

Hedvábně hladké vlasy s dostatečnou hydratací. Pokožka hlavy je čistá a zdravá a bez vysoké produkce olejů. Vlasy nejsou zatíženy. Mají střední porozitu směrem k nízké porozitě.

ÚROVEŇ 2 - zdravé vlasy od poloviny růstu, problematická pokožka hlavy, vlasy prakticky odolné vůči poškození

Silné, hebké a husté vlasy, u kterých ale pokožka produkuje příliš mazu. Kořínky jsou tak umaštěné a snadno se zatíží. Vlasy mají nízkou porozitu.

ÚROVEŇ 3 - vcelku zdravé vlasy náchylné na poškození s třepícími se konečky

Obecně jsou kořínky vlasů zdravé, ale relativně hrubé, až statické. Konečky vypadají po létě či zimně nezdravě a jsou extrémně vysušené. Mohou být až krepaté. Vlasy mají střední porozitu.

ÚROVEŇ 4 - často jsou vlasy poškozené po celé délce (až extrémně) až po konečky

Vlasy vypadají matně, postrádají objem, krepatí se a jsou obecně vcelku bledé. Mají také poškozené konečky. Snadno ztrácejí vlhkost. Vlasy mají střední porozitost.

ÚROVEŇ 5 - vlasy extrémně náchylné na poškození (po celé délce)

Nonstop matné vlasy, které jsou křehké a lámavé. Jsou prakticky zcela vysušené a nevstřebávají živiny. Mají vysokou porozitu.

JAK OBNOVIT CITLIVÉ VLASY A JAK O NĚ PEČOVAT?

ÚROVEŇ 1

  • Každodenně - chraňte konečky vlasů (pořiĎte si olej či speciálně vyvinuté sérum), v létě užívejte kondicionéry ve spreji, které vlasy ochrání před UV zářením.
  • Často - přizpůsobte rutinu mytí vlasů stavu vlasů, myjte je tak často, jak je třeba, za užití bylinných šamponu, které jsou vůči pokožce nekomedogenní a které ji také posilují. Kromě toho sáhněte po balzámech vyživujících vlasy, které zlepší jejich stav a zabrání jejich poškození.
  • Jednou týdně - extra péče o citlivé vlasy úrovně 1 zahrnuje např. lehkou masku na vlasy bohatou na vitaminy nebo (a to hlavně v zimě) kvalitní olejovou kúru na vlasy. Olej nemusíte nechávat působit celou noc - naneste jej na 30 minut a následně jej opláchněte. Vyzkoušejte Nanoil pro vlasy střední porozity.

ÚROVEŇ 2

  • Každodenně - v případě potřeby si myjte vlasy každý den. Pořiďte si šampon pro péči o mastné kořínky, který jim zajistí špičkovou péči. Pro každodenní výživu sáhněte po bylinných infuzích, které se dají vtírat do pokožky a tím redukovat produkci mazu. Najděte takové, které obsahují kopřivu, přesličku, lopuch, borovici či šalvěj. Může se hodit také jalovec.
  • Často - pokud jsou vaše vlasy velmi husté, nepotřebují každodenní aplikaci kondicionéru. Při každém druhém mytí (či méně často), můžete aplikovat lehký kondicionér s vitaminy a minerály. Vybírejte si takové balzámy, které vlasy nezatěžují, které mají lehkou konzistenci a které nabízejí UV filtr a pantenol, což jsou složky, které vlasům prospějí.
  • Jednou týdně - vaše vlasy také potřebují olejování. Tajemstív ale spočívá ve správném výběru přírodních olejů, což jsou ty, které kořínky nezatěžují, ale naopak jim zajišťují šetrný lifting. Nanoil pro vlasy s nízkou porozitou je k tomu jako stvořený. Jednou za dva týdny sáhněte po peelingu pokožky hlavy, abyste se ujistili, že je zbavena toxinů a přebytku kožního mazu.

ÚROVEŇ 3

  • Každodenně - sáhněte po séru či kondicionéru chránícím konečky vlasů před poškozením. Pokud mají vaše vlasy tendenci se vysušovat od poloviny růstu dál, aplikujte olej právě na tuto část, která je pravděpodobně poškození. Pokud máte řidší vlasy, použijte kondicionér ve spreji na bázi oleje, který je lehčí a nezatěžující.
  • Často - aplikujte intenzivnější vyživující produkt: po každém rutinním mytí vlasům posilujícím šamponem (s vitaminy, minerály, oleji a lanolinem) použijte vhodný kondicionér, který vlasy nejen ochrání před poškozením, ale také zlepší jejich stav. To zabrání vysušování vlasů a zlepší stav vlasů. Pokud užíváte fén, nezapomeňte do vlasů vetřít speciálně navržené sérum chránící před teplem, poškozením a dehydratací.
  • Jednou týdně - sáhněte po revitalizační hydratační masce. Zkontrolujte, zdali obsahuje ceramidy a posilující rostlinné výtažky (např. hydrolyzované proteiny z pšenice a ovsa). Masku na vlasy můžete užívat i po olejování (vybírejte oleje pro vlasy střední porozity) - eliminuje přebytečný maz a zajistí podporu poškozeným vlasům.

ÚROVEŇ 4

  • Každý den - chraňte vlasy před poškozením - od fyzického přes teplotní až po poškození vlivem UV záření. Aplikujte speciálně vyvinuté sérum, olej či kondicionér. Ujistěte se, že produkt obsahuje ceramidy a má tepelně ochranný účinek, abyste své vlasy před teplem efektivně chránili a zabránili jejich krepatění vlivem vlhkosti.
  • Často - myjte si vlasy za pomoci posilujících a hydratujících produktů, které pomáhají zklidňovat pokožku hlavy. Po každém mytí aplikujte produkty pro slabé vlasy - s obsahem ceramidů, keratinu a přírodní olejů. Přírodní oleje můžete také přidat do vašeho oblíbeného kondicionéru či masky
  • Jednou až dvakrát týdně - Používejte produkty bohaté na vyživující a regenerační složky. Masku na vlasy můžete užívat i po opláchnutí olejové kúry (volte oleje pro vlasy se střední pórovostí nebo - pokud jsou vlasy poškozenější - Nanoil pro vlasy s vysokou pórovitostí). Maska bude emulgovat olej, takže se snáze odstraní. Navíc může vlasům poskytnout posílení a efektivnější ochranu před poškozením.

Kromě toho se snažte vyhnout se přebytečnému fénování. Nechte vlasy uschnout na vzduchu a do konečků vlasů vetřete jemné ochranné sérum nebo olej.

ÚRORVEŇ 5

  • Každý den - používejte vlasový olej. Vetřete ho jak do konečků, tak po celé délce vlasů. Títm způsoben ochráníte vlasy před poškozením, udržíte v nich hydrataci a zajistíte jim hebkost a leskl. Tento typ vlasů vyžaduje výrazné posílení a s tím pomohou vyživující a blahodárné oleje. Během dne vtírejte do vlasů kondicionér chránící je před slunečním zářením, nebo sprej na bázi rostlinného oleje.
  • Často - kromě obnovujícího šamponu používejte kondicionéry obsahující aktivní látky, které posilují vlasová vlákna (ceramidy, lipidy, vitamin E a A a směsi olejů). Do kondiconéru můžete přidávat oleje vaší vlastní volby, kdy byste se měli zaměřit na to, aby se oleje hodili k vaší vlasové porozitě. Vyhněte se přebytečnému fénování, či užívejte pouze fénování za studena. Nepoužívejte žehličky a pravidelně na vlasy aplikujte vlasové oleje. Pamatujte, že je nutné oleje vymývat a vlasy efektivně mýt. Ideálním řešením je v tomto případě produkt Nanoil pro vlasy s vysokou porozitou.
    Jako prevence vám poslouží efektivní ochrana vlasů po každém mytí, kdy vlasy ve vlhkém stavu chraňte speciálním sérem či kondicionérem s oleji a rostlinnými složkami. Vlasy budou poté hebké a měkké.
  • Jednou týdně - nechte se zlákat noční olejovou kúrou - olej může působit ve vlasech po celou noc. Před pláchnutím můžete použít masku pro hlubší obnovu vlasů. Vyzkoušejte ampule na vlasy a pokožku hlavy.
  • Vyhněte se - vedle správné péče potřebují vlasy této stupně citlivosti také efektivní prevenci. Vyhněte se se tepelnému stylingu, zdržte se žehlení a vyhněte se trávení času na slunci bez efektivní UV ochrany.

Citlivé vlasy vs vlasové olejování

V případě citlivých vlasů úrovně 4 a 5 je užívání oleje opravdu nezbytné. Tento druh péče přináší ty nejlepší výsledky a funguje jako opravdový ozdravný rituál pro poškozené vlasy. Sáhněte po přírodních olejích v případě, že mají vaše vlasy vysokou porozity. Zvolte takové složky, které dokáží vlasy efektivně obnovovat a zabránit jejich dalšímu poškození. Záleží také na volbě správné aplikace olejů.

Vlasové olejování na suché vlasy - olej aplikujte po celé délce vlasů a pak jej vmasírujte. Dbejte na to, aby olej vlasy pokryl a ne aby z nich tekl. Nechte působit 30 minut a následně vlasy opláchněte a umyjte. Jedná se o poněkud mírnější terapii.

Vlasové olejování na vlhké vlasy - procedura je prakticky identická, ale vlasy předtím musíte navlhčit a zbavit se špíny, mazu a nánosů kosmetiky. Vlhké vlasy absorbují větší množství živin. Toto olejování provádějte alespoň jednou týdně. 

Díky vlhkému vlasovému olejování získají vlasy dostatek živin a blahodárných složek pro efektivní obnovu.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů