Vlasy po celém světě. Část 3: Péče o vlasy v Africkém stylu

Vlasy po celém světě. Část 3: Péče o vlasy v Africkém stylu

Co se můžeme naučit od žen žijících v Maroku, Egyptě nebo Keni?

Afrika je neobvyklým kontinentem. Charakteristické klima znamená potřebu zintenzivněné péče o krásu. Vlasy nemají snadný život vzhledem k drsnému africkému klimatu. Každodenní tropické sucho se proměňuje v hořkou zimu. Horké, bezdeštné léto následuje po deštivé zimě. Na druhé části kontinentu je celoroční déšť, který dělá vlasy nepoddajné ve vlhkém, tropickém klimatu. Jak pečovat o vlasy v tak nehostinných podmínkách? Péče o dobrý vzhled je nutností. Péče o krásu získává rysy rituálu. Afrika se ukazuje být pokladnicí přírodních, unikátních, světově známých rostlin, které jsou silnou zbraní proti nepřátelskému klimatu pro vlasy. Jak pečují ženy v Africe o své vlasy?

PEČE O VLASY NA RŮZNÝCH KONCÍCH SVĚTA ČÁST 3 – AFRIKA

Péče o vlasy – Egypt

● Egyptské ženy byly vždy známé tím, že dbají o svůj zevnějšek. Egypt je samotné místo, odkud pochází mnoho spolehlivých receptů a látek péče o pleť (mléko, med, červená hlinka) stejně jako první make-up a produkty na tělo (Kohl, egyptská zemina).

Výtažek z egyptského stromu patří mezi nejoblíbenější produkty péče o vlasy. Jeho kondicionační vlastnosti a „vůle“ přežít v drsném, horkém klimatu jsou ohromující. Egyptský strom dokáže ukládat vodu a další živiny ve velkém kořenovém systému, což mu umožňuje přežít bez dešťů až dva roky!

Egyptské ženy se zamilovaly do výtažku z plodů egyptského stromu, protože má úžasné regenerační vlastnosti a silně zvlhčuje extrémně poškozené vlasy.

Výtažek z egyptského stromu je bohatý na všechny látky, které jsou nezbytné pro obnovu a rekonstrukci vlasů. Posiluje slabé prameny, předchází lámání a regeneruje od kořínků až po konečky. Díky výtažku se mohou egyptské ženy chlubit zdravými a pečlivě udržovanými, zářivými vlasy. Všechny výrobky na vlasy mohou být obohaceny o výtažek - šampony, oleje, masky, kondicionéry a balzámy. Tento regenerační rostlinný komplex proniká do vlasového vlákna, doplňuje keratin a uzavírá kutikulu, čímž vlasy činí zdravějšími a krásnějšími.

● Další velmi ceněnou složkou posilující vlasy v Egyptě je ibišek. Patří do čeledi slézovitých rostlin, které mají krásné, zdravotní a regenerační vlastnosti. Ibišek je bohatý na polyfenoly, anthokyany, flavonoidy a vysokou koncetraci vitaminu C. Egyptské ženy cení extrakt z celé rostliny. Květy i listy jsou bohaté na karotenoidy, zatímco semena jsou plná nenasycených mastných kyselin. Ibišek se rozšířil před stovkami let díky faraonům, kteří ocenili jeho antibakteriální a zdravotní sílu, pijíce nálev známý jako Karkade.

Ibiškové čaje a extrakty jsou ceněny v péči o vlasy, udržují prameny zdravé, posilují kořínky a zlepšují vzhled vlasů, dopravují plný soubor regeneračních složek do vnitřních struktur vlasů. Olej extrahovaný ze semen ibišku je také velmi ceněný. Je bohatý na antioxidanty, polyfenoly, přírodní kyseliny AHA a flavonoidy.

Péče o vlasy – Ghana

Ženy v Ghaně se mohou chlubit ručně vyrobeným černým mýdlem, které je stejně slavné jako Dudu Osun Soap. Ghanské černé mýdlo funguje jako exfoliant a ideálně čistí tělo a pokožku hlavy. Skládá se z nerafinovaných olejů (především oleje z palmy a kokosového oleje) a lusků kakaa.

Používá se k péči o mastnou pleť. Mýdlo bojuje proti problémům s lupy a psoriázou, normalizuje práci mazových žláz (vhodné pro mastné vlasy, které se snadno zatíží). Černé africké mýdlo skvěle funguje jako vynikající peeling pro celé tělo a pokožku hlavy. Po použití mýdla je doporučeno použití jemného šamponu, protože má silné odmašťovací vlastnosti a může zanechat vlasy matné a drsné.

Péče o vlasy – Keňa

Keňa je světově proslulá pro intenzivně omlazující, vlasový a pleťový elixír. Plody stromu Shea se ručně sbírají a používají k výrobě bambuckého másla, které patří mezi nejlepší výrobky pro kondicionování vlasů. Přesněji řečeno, jedná se o pevný olej, který se při teplotě okolo 40 stupňů mění na tekutý.

Ženy v Keni používají bambucké máslo na pokožku a vlasy, stejně jako na citlivou pokožku kojenců. Máslo je nejlépe známo jako jedno z nejsilnějších antioxidantů. Pravidelně aplikované zjemňuje jemné linky, předchází řídnutí vlasů a zešedivění. Stromy Karité jsou pěstovány v mnoha oblastech Afriky, ale Keňa je nejlepší v kvalitě bambuckého másla.

Díky bambuckému máslu získávají vlasy lesk, vitalitu a mladistvost. Vlasy vyživuje, chrání a regeneruje díky různorodosti fytosterolů, antioxidantů (Shea obsahuje až 9 antioxidantových sloučenin), alantoinu a vitaminů A, E, F (esenciální mastné kyseliny). Bambucké máslo ideálně reguluje úroveň hydratace vlasů a pokožky, přidává vlasům pružnost, vyhlazuje prameny, zároveň zpevňuje cibulky a předchází vypadávání vlasů.

Péče o vlasy – Madagaskar

Madagaskar je tropický ostrov – proslulý největším počtem baobabů. Ženy, které žijí na tomto exotickém ostrově, je především spojují s olejem na pokožku a vlasy, extrahovaným ze semen největšího stromu na světě.

Olej z baobabových semen je všestranná látka získaná z (podle víry Afričanů) dlouhověkého stromu. Obsahuje nenasycené mastné kyseliny omega-6 a omega-9 spolu s vitamíny A, E a D. Tento olej obnovuje, chrání a zlepšuje strukturu vlasů. Olej z baobabových semen je určen pro péči o suché, křehké a poškozené vlasy: vrátí pružnost a lesk, chrání před silným slunečním zářením a větrem.

Péče o vlasy – Maroko

Tekuté zlato Maroka - Arganový olej

Marocké ženy znají arganový olej tisíce let. Nikdo však neočekával, že se stane tak populárním. Dnes jsou stromy Argania pěstovány po celém světě. Arganový olej, známý také jako tekuté zlato Maroka, patří mezi nejprodávanější produkty péče o pleť a vlasy.

Arganový olej se používá k olejování a zvýšení lesku vlasů. Ženám umožňuje zbavit se problému slabých, suchých a hrubých vlasů, chrání před nemilosrdným africkým sluncem a předchází poškození vlasů. Je plný vitaminu E, omega-6 a omega-9 esenciálních mastných kyselin, flavonoidů a karotenoidů. [Arganový olej] intenzivně posiluje cibulky vlasů a zabraňuje jejich vypadávání, regeneruje vlasové folikuly.

● Jílová hlína Rhassoul (nebo ghassoul) - Marocká hlína

Maroko je známé nejen masovou produkcí arganového oleje. V pohoří Atlas se těží jeden z nejcennějších kosmetických jílů - oblíbený u marockých žen.

Marocká hlína je známá jako ghassoul nebo rassoul (druhý název pochází od slovesa "rassala" - "umýt"). Hlína nejenže funguje jako perfektní vlasová maska, ale je také vhodná k mytí vlasů a těla díky jemným pěnícím vlastnostem. Skvěle odmašťuje a osvěžuje vlasy a pokožku hlavy. Díky rassoulu jsou vlasy lesklé, měkké a objemné. Navržena pro všechny typy vlasů, ale nejlépe funguje na těžkých, mastných (běžné v tropickém africkém klimatu) vlasech, ze kterých absorbuje maz.

Maska z marocké hlíny odstraňuje nadbytek keratinu, který má tendenci se hromadit na vlasech, pokud jej používáte příliš často. To znamená, že pravidelné používání ghassoul jílu zabraňuje lámání vlasů a udržuje prameny čisté, což znamená zdravý růst.

Péče o vlasy - ženy kmen Himba, Namibie

Ženy z kmene Himba se mohou pyšnit neobvyklou a jedinečnou péčí o tělo a vlasy. Tato etnická skupina žije v regionech Namibie. Himba ženy jsou známé úžasnou krásou. Úžasně vypadající, dlouhonohé a štíhlé ženy jsou známé pro nekonvenční metody péče o pleť a vlasy. Udržují se čerstvé a chrání svá těla před tropickým klimatem, aniž by používaly vodu. Himba ženy věnují mnoho času péči o krásu. Na pokožku a vlasy nanášejí směs másla, popela, rostlin a okru (pigment, který směsi dodává cihlově červený odstín). Směs je známá jako otjize - nejenže pokožku zjemňuje a zkrášluje, ale také chrání před hmyzem, bakteriemi a škodlivým vlivem slunečního záření. Navíc má otjize silnou, bylinnou a kadidlovou vůni, která na pokožce zůstává dlouho. Jak si Himba ženy myjí vlasy? Voda je příliš vzácná, takže ji nepoužívají. Již zmíněná červená směs má čistící a dezinfekční vlastnosti. Kromě toho používají kouřovou koupel: uhlíky jsou obohaceny bylinami a kafrem, dezinfikující jak pokožku, tak vlasy.

Péče o vlasy - Nigérie

● Nigérijské ženy mají také některé tajné složky a látky, které již získaly světovou slávu. Mangové máslo - krásně vonící a extrahované ze semen manga - patří mezi nejpopulárnější. Máslo z manga je ceněno pro své silně výživné složky. Lze jej použít jak na pleť, tak na vlasy. Při silném africkém slunečním záření je ideální látkou chránící vlasy a pokožku před dehydratací a UV zářením.

Úžasně zjemňuje prameny, přidává jim lesk a poskytuje ochranný štít před nadměrným slunečním zářením. Máslo z manga je jemné a nezatěžuje vlasy. Na povrchu zanechává mikroskopickou vrstvu, která chrání vlasy před poškozením. Aplikováno na pokožku hlavy, funguje jako antiseptikum, urychluje hojení ran a podráždění a zároveň vyrovnává sekreci mazu na pokožce hlavy.

● Černé mýdlo známé jako dudu osun nebo camwood je také hrdostí nigerijských žen. Hlavní složkou je červené sandalové dřevo - používá se k péči o pleť a vlasy. Nigérijské tmavě hnědé mýdlo hloubkově čistí pleť, předchází mastné pokožce hlavy a vlasům, aniž by narušovalo hydro-lipidovou rovnováhu. Dudu osun je obohaceno o mnoho přírodních extraktů, aby spojilo svou sílu v jednom pruhu: Aloe, med, máslo z manga, semena palmy a popel z lusků kakaa, který poskytuje detoxikaci a očištění pokožky. Dudu Soap účinně odmyje oleje z vlasů po olejové léčbě vlasů. Tato černá mýdla získávají na popularitě po celém světě, protože odstraňují voděodolný make-up a zároveň kondicionují pokožku.

Péče o vlasy - Jihoafrická republika

Na dně horkého kontinentu v Jihoafrické republice rostou stromy s žlutými plodovitými plody, podobnými švestkám. Jeho sladká vůně přitahuje slony, jako kočičí šanta kočky. Olej z maruly, extrahovaný ze semen plodů, je považován za silný elixír mládí.

Marulový olej obsahuje vysokou koncentraci vitaminu C a E - cenné antioxidanty, které usnadňují obnovu buněk. Silně obnovuje vlasy, zabraňuje poškození a předčasnému stárnutí a odstraňuje volné radikály.

Marula je intenzivně regenerační olej, který chrání vlasy před tvrdými slunečními paprsky, což je v tropickém klimatu velmi důležité. Aplikovaný na pokožku hlavy posiluje vlasové cibulky a umožňuje jim pevně se usadit ve folikulech: vlasy získávají sílu, kondici, zdravě rostou a nevypadávají. Olej je také ceněn pro zlepšení lesku a vlastnosti kondicionování.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů