Vlasy se střední porézností. Věci, které byste měli vědět

Vlasy se střední porézností. Věci, které byste měli vědět

Definovat je jako 'normální' je trochu příliš optimistické. Vlasy střední poréznosti mají také své problémy, které rozhodně nelze nazvat normálními, zvláště když jsou vystaveny nedůsledné a nevhodné péči. Pak se najednou objevuje spousta problémů, které okamžitě zhoršují stav vlasů a mění jejich vzhled na nepříliš okouzlující. Toto jsou vlasy, které neustále balancují mezi dokonalým vzhledem a pochybným šarmem. Zjistěte charakteristické rysy vlasů střední poréznosti a naučte se, jak je správně ošetřovat.

Vlasy střední poréznosti: Profil

Vlasy střední poréznosti lze popsat jako uvězněné mezi hustými/pevnými vlasy nízké poréznosti a vážně poškozenými/vysušenými vlasy. Jak takové vlasy vypadají? Prvním charakteristickým znakem jsou zvednuté kutikuly. Zadruhé, takové vlasy nejsou náročné, pokud jde o péči o ně, jsou snadno upravitelné, ale zároveň velmi náladové. Bohužel, není potřeba mnoho, aby se zhoršil stav vlasů střední poréznosti.

Je typické, že vlasy střední poréznosti jsou "ve špatném stavu", protože jejich kořínky se také rychle oslabují. V důsledku toho mohou vlasy vypadávat a dokonce úplně přestat růst. Jinými slovy, vlasy střední poréznosti jsou jen kousek od mizerného stavu. Takové vlasy jsou tenké, což znamená opravdu chudou vnitřní keratinovou strukturu – nesoulad péče spojený s nedostatečnou ochranou stačí k tomu, aby byly vlasy střední poréznosti zcela zničeny.

Při pohledu pod mikroskopem lze pozorovat, že kutikuly vlasů střední poréznosti jsou zvednuté. To otevírá cestu pro všechny vnější faktory, které pronikají do struktur vlasů a postupně zhoršují jejich stav. To znamená, že takové vlasy potřebují okamžitou posilující péči. Navíc narušená acidobazická rovnováha pokožky hlavy vede k mastným a zřídnutým vlasům, které trpí nedostatkem objemu a plnosti. Tento stav může být doprovázen mokrými lupy.

Skutečně, vlasy střední poréznosti jsou docela problematické. Je opravdu snadné zhoršit jejich stav, což způsobí, že vlasy jsou matné, hrubé, krepaté, zbavené lesku, těžko se upravují a bolestivě se rozčesávají. Stojí také za to si uvědomit, že stylingové produkty přispívají k dalšímu zhoršení stavu vlasů střední poréznosti. Určitě je třeba tomuto typu vlasů věnovat zvláštní pozornost. Lze považovat za samozřejmost, že budoucí stav vlasů střední poréznosti závisí na vás a na typu péče, kterou jim dnes poskytnete.

Péče o vlasy střední poréznosti

Vlasy střední poréznosti vyžadují posílení a hlubokou výživu spojenou s rekonstrukcí možných poškození. A to se týká především konečků vlasů a středních délek směrem dolů. Doporučuje se sáhnout po šamponu, oleji nebo kondicionéru na pokožku hlavy, který reguluje činnost mazových žláz, zajišťuje regeneraci vlasů a posiluje přirozenou ochrannou vrstvu vlasů.

Navíc vlasy střední poréznosti musí být ošetřovány lehkou kosmetikou, která vlasy nepřetíží. Proto dobrým řešením jsou jemné mlhy, bylinné výluhy a sprejové kondicionéry.

Co víc, takové vlasy by se měly pravidelně ošetřovat kondicionéry obsahujícími proteiny, emolienty a lehké, lehce odpařitelné silikony (cyklohexasiloxan, cyklometikon, cyklotetrasiloxan, dimethicone copolyol, lauryl methicone copolyol). Navíc můžete také dobře využít různých druhů hydratačních masek obsahujících například aloe, kyselinu hyaluronovou, močovinu a další humektanty.

Jedním z nejlepších zkrášlujích ošetření pro vlasy střední poréznosti je olejování vlasů. Proto se doporučuje aplikovat přírodní oleje na vlasy jednou týdně, nejlépe oleje obsahujícími mastné kyseliny omega-7 a omega-9.

Protože jsou vlasy střední poréznosti často citlivé, je to druh vlasů, který se oslabuje během... spánku. To proto, že vlasy třou o povlak polštáře a jsou tahány, když na nich ležíme. Proto je dobrým nápadem sestavit si vlasy do volného drdolu nebo copu před spaním.

Vlasy střední poréznosti by měly být rozčesány buď jemným kartáčem s přírodními štětinami nebo hřebenem s širokými zuby. Pokud jde o vysoušení, nejlépe je použít teplý vzduch z fénování. Vyhlazuje kutikuly vlasů a zanechává vlasy lesklé. Nezapomeňte také pravidelně stříhat konečky vlasů, protože to je nejslabší část vlasů střední poréznosti.

Šampon pro vlasy střední poréznosti

Při výběru šamponu pro vlasy střední poréznosti byste se měli zaměřit na typ svých vlasů a snažit se je sladit například s typem vln nebo s tím, jak mastné jsou vlasy. Navíc by takový šampon neměl vlasy zbytečně zatěžovat. Proto by bylo lepší zvolit bezbarvý šampon místo mléčného a hustého, který je určen pro vlasy vysoké poréznosti.

Kondicionér pro vlasy střední porozity

Především by kondicionér pro vlasy se střední porézností měl být lehký, což znamená, že nesmí vlasy přetížit ani zanechat mastný film na pramenech. Tento typ vlasů má rád doplňování vody a ochranu proti mechanickému poškození. Proto by bylo nejlepší vybrat kondicionér obsahující hydratační humektanty a dostatečné množství emolientů. Dalším nezbytným prvkem péče o vlasy střední porézností je ochrana konečků vlasů. Z tohoto důvodu nevynechávejte aplikaci speciálních sér nebo kvalitního vlasového oleje.

Navíc, pokud máte jemné vlasy, zvolte kondicionér ve spreji nebo lehkou bezoplachovou mlhu na vlasy. Takový kosmetický přípravek chrání a vyhlazuje vlasy, aniž by je přetěžoval.

Zesilte péči o vlasy jednou týdně použitím masky, která čistí, vyživuje a posiluje prameny, zanechávajíce je lépe vypadající. Díky Nanoil si můžete vybrat jednu z prvotřídních vlasových masek, které jsou založeny na složkách esenciálních pro vlasy se střední porézností. Oživte své vlasy tekutou hedvábnou maskou nebo vyzkoušejte výkonnou masku na vlasy s arganovým olejem.

Oleje pro vlasy střední poréznosti

Jak bylo zmíněno výše, vlasy střední poréznosti jsou pokryty kutikulami, které jsou mírně zvednuté. S ohledem na to by oleje používané k ošetření těchto vlasů měly být složeny z molekul střední velikosti. Hledejte ty, v jejichž složení převládají mastné kyseliny omega-7 a omega-9. Nejlepší směs těchto olejů je Nanoil pro vlasy střední poréznosti

Oleje a kosmetické máslo doporučené pro vlasy střední poréznosti

  • Olej z plodů baobabu - vytváří mikroskopický film na vlasech, který brání ztrátě vody. Tento olej bojuje proti vnějším agresorům, vyhlazuje vlasy a zanechává je lesklé.
  • Arganový olej - je plný antioxidantů, které zpomalují stárnutí buněk. Poskytuje ochranu proti vysokým teplotám při horké úpravě. Hloubkově regeneruje keratinovou strukturu oslabených vlasů.
  • Jojobový olej - v podstatě jde o kapalný vosk lisovaný z plodů jojoby. Vyniká mimořádně vysokým obsahem skvalenu. Zpomaluje produkci kožního mazu a tím zabraňuje mastným vlasům. Čistí pokožku a léčí lupy. Zároveň olej dobře vyživuje, což ho činí spásou pro dehydratované vlasy a pokožku.
  • Makadamiový - proniká do pokožky hlavy a vlasových folikulů okamžitě. Olej z makadamie je nenahraditelný při péči o vlasy střední poréznosti, protože nezatěžuje vlasy, ale reguluje produkci kožního mazu, uklidňuje podráždění, ošetřuje, zvlhčuje, zjemňuje a zvyšuje pružnost vlasů.
  • Avokádový olej - doplňuje vlasy vodou a zvyšuje jejich lesk. Jako "oleje se 7 vitamíny" je nejlepším kondicionérem a multivitamínem pro vlasy. Vyhlazuje vlasová vlákna, zanechává prameny lesklé, brání krepatění a lámavosti. Zvyšuje poddajnost vlasů.
  • Olej ze sladkých mandlí - chrání vlasy před poškozením, je jemný a dobře vstřebatelný. Je známý dodáním lesku matným vlasům a zmírňuje podrážděnou pokožku hlavy. Olej ze sladkých mandlí obsahuje 55% mastných kyselin omega-9. Vitamin B, který tento olej obsahuje, je zodpovědný za správný proces růstu vlasů.
  • Rýžový olej - obsahuje vápník, hořčík, draslík, fosfor, mangan, železo, vlákninu, stejně jako vitamín E a K. Je velmi dobře hodnocen díky vysoké koncentraci fytosterolů, tokoferolů a γ-Oryzanolu, což jsou látky, které zpomalují stárnutí buněk a pokožky hlavy a brání vypadávání vlasů.
  • Hroznový olej - má uklidňující a regenerační vlastnosti. Tento olej se vypořádá s lupy, psoriázou, nadměrnou produkcí kožního mazu a mastnou pokožkou hlavy. Chrání vlasy a pokožku hlavy před slunečním zářením, chemickým a mechanickým poškozením a častými úpravami vlasů (například barvením, fénováním a rovnáním).
  • Rakytníkový olej - obsahuje vysokou koncentraci antioxidantů, kyseliny palmitoleové (omega-7) a taninů, flavonoidů, boru, manganu a vitaminů A, C a K. Tento olej stimuluje syntézu kolagenu a posiluje vazby vlasů, což zvyšuje jejich pružnost a usnadňuje úpravu. Olej z rakytníku urychluje růst vlasů, doplňuje vlasy vodou, ošetřuje a vyživuje.

Co dalšího mají rády vlasy střední poréznosti?

  • Keratin - což je přirozená složka vlasů. Je dobrý nápad vlasy ošetřovat keratinovou maskou jednou nebo dvakrát měsíčně. Tím se zaplní všechny mezery ve struktuře vlasů a opraví se mikropoškození.
  • Kyselina hyaluronová - nejenže hydratuje, vyhlazuje vlasy a chrání před poškozením. Kyselina hyaluronová také činí vlasy hladkými a plnými lesku. Navíc pomáhá uzavřít všechny mezery ve struktuře vlasů a pečuje o pokožku hlavy, chráněnou před dehydratací a podrážděním.
  • Fruktóza - jedná se o jednoduchý cukr běžně používaný v potravinářském průmyslu. Fruktóza je ideální pro péči o vlasy střední poréznosti, protože hydratuje a zároveň zesiluje vlasy a chrání je před poškozením. Stojí za to si uvědomit, že tato "sladká" látka je spojena s jednou z konstituentů vlasů - keratinem - a proto je skvělá pro regeneraci a posílení. Díky fruktóze se se vlasy se střední porézností stávají silné a její povrchová vrstva je výrazně obnovena.
  • Hedvábné proteiny - vyživují vlasy, zvlhčují a ošetřují konečky vlasů. Hedvábné proteiny jsou zodpovědné za lesk vlasů a dobře vypadají. Navíc proteiny obalují vlasy mikroskopickým filmem, který je chrání před dehydratací a regeneruje vlasy. Taktéž zabraňuje krepatění a statické elektřině.
  • Oplachy vlasů malinovým nebo jablečným octem (ve formě oplachování vlasů) - pomáhají uzavírat zvednuté kutikuly vlasů, vyhlazují vlasy a umožňují pramenům získat zpět ztracený lesk. Pokud jde o pokožku hlavy, ta je čistá a její pH je vyvážené.
  • Sluneční ochrana - ochrana UVA a UVB je základem péče o vlasy střední poréznosti. Sluneční záření způsobuje zvedání vlasových kutikul, což vede k poškození kortikální vrstvy vlasů (vnitřní struktura vlasů). V důsledku toho se vlasy střední poréznosti mohou změnit na vlasy s vysokou porézností, stávají se suchými a křehkými, mohou ztratit svou pružnost, hebkost a lesk. Navíc se stávají náchylnějšími k lámání a konečky se snadno třepí. Také oslabují vlasové cibulky, což se projevuje zesíleným problémem vypadávání vlasů. Vlasy se mohou úplně zastavit v růstu. Proto zejména během léta sáhněte po přírodních olejích, které nabízejí přirozené UV filtry. Během dne vlasy ošetřujte lehkým vlasovým sprejem s vysokým filtrem ochrany před sluncem.
  • Vitamin A (retinol) - reguluje činnost mazových žláz, bojuje proti lupům, posiluje vlasy a chrání hydrolipidový film pokožky hlavy.
  • Vitamin E - běžně nazývaný "vitamin mládí", je silným antioxidantem, který zpomaluje procesy stárnutí. Zrychluje dělení buněk v kortikální vrstvě vlasů, což zajišťuje správný růst vlasů, udržuje jejich dobrý stav, regeneruje je a zvyšuje odolnost proti poškození.
  • Provitamin B₅ - zlepšuje vzhled a stav vlasů, chrání a stimuluje růst vlasů, předchází poškození a pečuje o konečky vlasů.

Středně porézní vlasy - čeho se vyvarovat

Citlivé vlasy, které se rychle zatěžují, nesnesou těžké a husté masky a krémové šampony, které se hromadí u kořínků a jsou obtížně oplachovatelné z vlasů střední poréznosti. Složení kosmetiky je stejně důležité. Musíme si uvědomit, že vlasy střední poréznosti se mohou dehydratovat a ztratit lesk mnohem rychleji v důsledku kontaktu s syntetickými látkami v šamponech a kondicionérech.

Složky šamponů, se kterými vlasy střední poréznosti nespolupracují, jsou: monohydroxyalkohol (dehydratuje), silikony (zůstávají na vlasech), silné detergenty a konzervační látky (dráždí).

Dále se pokuste vyhnout těžkým, komedogenním a obtížně odstraňitelným silikonům, jako jsou simethicon, trimethicon, trimethylsiloxysilikáty. Navíc vždy zkontrolujte, zda konkrétní olej, maska nebo kondicionér, který chcete použít, je vhodný pro váš typ vlasů. V případě vlasů střední poréznosti platí, že méně znamená více. Proto používejte jen několik kosmetických přípravků s vysokou kvalitou, které souzní se strukturou vašich vlasů.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů