Vlasy s vysokou porézností. Věci, které byste měli vědět

Vlasy s vysokou porézností. Věci, které byste měli vědět

Absorbují vodu a živiny jako houba. To však neznamená, že je snadné je živit. To lze pozorovat u vlasů s vysokou porézností, což je skupina extrémně poškozených pramenů. Vlasy s vysokou porézností jsou nesmírně slabé, křehké a suché, až tvrdé. Mají tendenci k nepoddajným chuchvalcům a snadno reagují na statickou elektřinu. Pokud máte vlasy v tristním stavu - zjistěte, jak je obnovit, a dozvěděte se, na co byste se měli vyvarovat.

Vlasy s vysokou porézností: Profil

Vysoká poréznost vlasů odpovídá poslednímu stádiu jejich zhoršení. Tento typ vlasů je křehký, hrubý, s roztřepenými konečky, matný, od uší dolů dehydratovaný, často velmi tvrdý a buď vybledlý kvůli slunci nebo protože barva se rychle vymyje. Navíc jsou vlasy s vysokou porézností často velmi citlivé. To znamená, že mají zvýšenou tendenci se zhoršovat. Často stačí jediné použití žehličky nebo fénování vlasů, a to může způsobit rozpad disulfidických vazeb nacházejících se ve vnitřní struktuře vlasů. V důsledku toho se vlasy stávají nesmírně suchými (nemají schopnost zadržovat vlhkost), hrubými, křehkými a snadno se lámou.

Jak vypadají vlasy s vysokou porézností? Jejich poškozený stav by měl být analyzován pod mikroskopem, abyste to lépe pochopili. Poté si všimnete, že povrch vlasů není hladký. Kutikuly jsou zvednuté a široce otevřené, a proto není nic, co by mohlo chránit vnitřní struktury vlasů před toxiny, teplotou a agresivními látkami dodávanými nevhodnými výrobky na péči o vlasy.

Co způsobuje zvýšení úrovně poréznosti vlasů?

Samozřejmě lidé se nenarodí s přirozeně vysoko porézními vlasy. Většinou to trvá nějaký čas, než vlasy zvýší svou poréznost kvůli častému vystavení škodlivým vlasovým procedurám, například odbarvování nebo trvalé ondulaci. Vlasy se také stávají více porézními jako důsledek nevhodné péče. Nesprávné kosmetické přípravky, dlouhé hodiny strávené v klimatizovaných místnostech, spaní s mokrými vlasy, příliš těsné účesy a nedostatek jakékoliv formy ochrany (okluze) jsou přímé příčiny zodpovědné za zhoršení stavu vlasů.

Stojí za to mít na paměti, že jedním z faktorů přispívajících ke zvýšení poréznosti vlasů jsou problémy s pokožkou hlavy a systémová onemocnění (například nedostatek vitamínů), nemoci a silné léky, které oslabují vlasové cibulky. Přirozeně se tendence k dehydrataci může dědit. To se týká především vlnitých a krepatých vlasů, protože jejich struktura brání rovnoměrné distribuci mazu po celé délce vlasů. V důsledku toho jsou vlasy zbaveny přirozené ochranné vrstvy, která brání ztrátě vody. Proto nesprávná péče o vlasy nejprve ničí povrchovou ochrannou vrstvu vytvořenou keratinovými kutikulami a negativně ovlivňuje vnitřní struktury vlasů, tj. kortex.

Péče o vlasy s vysokou porézností: Jak se starat o poškozené vlasy?

Hlavním problémem spojeným s vysokou porézností vlasů není jejich tristní stav a naprostá nutnost obnovit prameny. To, co skutečně dělá péči o vlasy s vysokou porézností obtížnou, je jejich nadměrná citlivost na vnější faktory. To znamená, že stačí málo, aby se oslabil stav vlasů, například častým foukáním vlasů. Jaké kroky by tedy měly být podniknuty pro správnou péči o vlasy s vysokou porézností?

Prvním a nejdůležitějším krokem je zacházet s vlasy s vysokou porézností jemnými přípravky, které neobsahují destruktivní detergenty a látky, které by mohly zhoršit strukturu vlasů. "Jemnost" je takzvaný klíčový pojem celé péče o vlasy s vysokou porézností.

Nejdůležitější je vybrat si výrobky na péči o vlasy, které jsou jemné, zbavené těžkých a dráždivých silikonů a dalších komedogenních látek. Monohydroxyalkoholy, které jsou nejtěžší a snadno se nacházejí v mnoha produktech na péči o vlasy, nejrychleji odvodňují vysoko porézní a křehké prameny. Z tohoto důvodu před nákupem výrobku na péči o vlasy pečlivě zkontrolujte seznam složek a eliminujte následující látky: denat alkohol, benzylalkohol, grain alkohol nebo izopropyl IPA.

Vyvarujte se chemickým úpravám vlasů, které narušují stav vlasů: odbarvování a barvení negativně ovlivňují stav vlasů. Proto je určitě lepší se vyhnout syntetickým barvám nebo odbarvujícím prostředkům a sáhnout po přírodních bylinných barvicích látkách, jako je henna.

Namísto výše uvedených vlasových procedur je určitě lepší provádět olejovou léčbu vlasů. Mnoho přírodních olejů nejenže dokáže opravit vnitřní struktury vlasů a posílit vlasové cibulky, ale také zesílit barvu vlasů a zvýšit jejich lesk. Každodenně používejte ochranné spreje a mlhy na vlasy určené pro vlasy s vysokou porézností - lehké a zároveň plné účinných látek, které zanechají vlasy silnější a chráněné proti agresivním vnějším faktorům. Olejový sprej na vlasy by měl také dobře posloužit.

Péče o vlasy s vysokou porézností je nekonečným bojem nejen proti suchu a nedokonalému vzhledu, ale také znamená, že musíte zajistit, aby vlasy neztratily hydrataci ani živiny. Vždy se snažte při každém kroku v péči o vlasy vytvořit takzvanou okluzi - ochrannou vrstvu (nejlépe z emolientů), která brání úniku živin z vnitřní struktury vlasů.

Vlasy s vysokou porézností se dobře snášejí s různými keratinovými ošetřeními, ať už se jedná o profesionální ošetření prováděná u kadeřníka nebo o domácí ošetření a kosmetiku s vysokým obsahem keratinu. Tato bílkovina je přirozenou složkou vlasů a účinně zaplňuje všechny mezery, které se objevily ve vlasových strukturách. Vzhledem k tomu, že konečky vlasů s vysokou porézností jsou silně poškozené, pamatujte na to, že tyto části vlasů by měly být chráněny buď mastným a ochranným lanolinem nebo správným sérem na konečky vlasů.

Pokud je to možné, omezte používání fénování a nechte vlasy přirozeně uschnout. Pokud je však fénování nezbytné, vždy použijte ochranné kondicionéry nebo emulze. Kromě toho se ujistěte, že proud vzduchu generovaný tímto nástrojem na úpravu vlasů je nízký, nejlépe použijte studený vzduch, protože ten dokáže uzavřít vlasovou kutikulu, uhladit vlasy a zanechat je lesklé.

Navíc je dobrým nápadem splést mokré vlasy do copánků nebo je stáhnout volným culíkem. Tím zabráníte dalšímu poškození a krepatění. Vlasové masky bohaté na živiny si dopřejte alespoň jednou týdně a můžete také vyzkoušet oplachování vlasů a pokožky hlavy octem - obnoví pH pokožky hlavy a pomůže uzavřít kutikulu vlasů. Další velmi doporučovanou metodou je správný způsob mytí vlasů: CSC nebo SCSC. Zkráceně řečeno, obě metody spočívají v použití dvojnásobného množství kondicionéru při mytí vlasů nebo dvojitém šamponování spojeném s intenzivní léčbou obohacenými kondicionéry s hluboce regeneračními vlastnostmi.

Také se ukazuje jako výhodné podporovat vlasy "zevnitř", což znamená předcházet nedostatečné výživě a sáhnout po kvalitních doplňcích stravy. Vlasy s vysokou porézností potřebují velké množství bílkovin, vitaminů (zejména A, E a B5), minerálů (zinek, měď, křemík) a aminokyselin.

Aby se předešlo nadměrnému poškození vlasů, pravidelně si nechte stříhat vlasy (alespoň 4-6krát ročně).

Šampon pro vlasy s vysokou porézností

Věděli jste, že co se týče péče o vlasy s vysokou porézností, je klíčová frekvence mytí vlasů? Proto vlasy myjte pouze tehdy, když to prameny potřebují, ale nedělejte to příliš často, protože to může podnítit další dehydrataci. Občas můžete sáhnout po jemném šamponu pro děti. Ten vlasy neposkytne tak dobře živiny ani čistotu jako běžné šampony, avšak poskytuje jemnou péči, kterou vlasy s vysokou porézností vyžadují.

Dále je doporučeno věnovat pozornost způsobu mytí vlasů. Tento postup by měl spočívat v jemném masírování pokožky hlavy, vyhýbání se tahání nebo energickému tření vlasů. Také byste neměli šampon rozetřít po celé délce vlasů. Místo toho jej naneste pouze na pokožku hlavy a zároveň zabezpečte konečky vlasů kondicionérem. Při oplachování pěny použijte pouze vlažnou vodu, která uzavře kutikuly vlasů s vysokou porézností. Nakonec tento typ vlasů ocení, pokud ho budete mýt mléčnými, hustými a bohatými na emolienty šampony plnými obnovujících látek.

Kondicionér pro vlasy s vysokou porézností

Kondicionér pro vlasy s vysokou porézností by se měl zaměřit na obnovu a zlepšení vlasů. Tento typ vlasů je vážně poškozený, proto dokonce i jemné silikonové přípravky mají svůj účel - hlavně v péči o roztřepené konečky. Proteinové kondicionéry a humektanty by měly být používány střídmě, protože jejich nadměrné množství by mohlo oslabit strukturu vlasů. Nejlepší je kombinovat je s olejovými emolienty, které umí udržovat ochranný povlak vlasů. Je také třeba mít na paměti, že příliš mnoho bylinných oplachů nebo příliš časté mytí vlasů může poškodit strukturu vlasů, zejména pokud produkt obsahuje málo emolientů nebo jemných silikonů.

Jednou nebo dvakrát týdně (pokud jsou vaše vlasy velmi poškozené), si najděte čas na intenzivní ošetření. Na to jsou určeny masky na vlasy Nanoil - profesionální posilovače pro snadné použití doma. Vlasy s vysokou porézností si jistě oblíbí masku s arganovým olejem od Nanoil a bestseller pro poškozené vlasy: masku na bázi keratinu.

Olej pro vlasy s vysokou porézností

Vlasy s vysokou porézností vyžadují být ošetřovány oleji určitě častěji než jiné typy vlasů. Proto provádějte olejovou léčbu vlasů dokonce každé 2-3 dny, dokud si nevšimnete zlepšení v jejich vzhledu a stavu. Nejlepší směs dobře vyvážených olejů pro poškozené vlasy je Nanoil pro vlasy s vysokou porézností.

Konečky vlasů mohou být ošetřeny jednotlivými oleji pro zkrášlení. Nejdůležitější však je používat pouze nerafinované a lisované za studena oleje.

Rostlinné oleje s vysokým obsahem nenasycených mastných kyselin (omega-3 nebo omega-6) by měly být používány k léčbě vlasů s vysokou porézností. Tento druh olejů je složen z molekul dostatečně velkých, aby se přizpůsobily zvednutým kutikulám vlasů s vysokou porézností.

Je také dobré mít na paměti, že nasycené mastné kyseliny s malými molekulami, jako je kokosový olej nebo máslo z karité, vlasům s vysokou porézností prospívají méně. Důvodem je skutečnost, že takové oleje nejsou schopny udržet vlasy hydratované, ale naopak je zanechávají krepaté.

Oleje a kosmetická másla doporučená pro vlasy s vysokou porézností

  • Bavlníkový olej - chrání konečky vlasů, má zhebčující a hydratační vlastnosti, perfektní pro péči o suché vlasy s extrémně poškozenými konečky.
  • Lněný olej - lněný olej obsahuje cenné vitamíny B a E. Stimuluje procesy samoregenerace vlasů a vlasových cibulek a chrání vlasy před řídnutím, lámáním a roztřepenými konečky tím, že urychluje růst vlasů.
  • Hroznový olej - perfektní pro léto, chrání vlasy a pokožku hlavy před slunečním zářením, chemickými a mechanickými poškozeními a nepříznivými účinky častých vlasových procedur (barvení, foukání, narovnávání).
  • Olej z klíčků pšenice - má regenerační vlastnosti, opravuje vnitřní struktury vlasů, obnovuje přirozený ochranný povlak vlasů, vyhlazuje povrch a uzavírá kutikuly.
  • Marakujový olej - silný antioxidant s omlazujícími vlastnostmi. Vlasy zanechává živé a zvyšuje jejich pružnost. Olej zanechává vlasy lesklé a chrání je před městským znečištěním. Taktéž zkrotí nepoddajné vlasy a usnadňuje jejich rozčesávání. Olej z marakuji působí proti krepatosti, díky němu jsou vlasy jemné.
  • Pupalkový olej - zlepšuje stav pokožky hlavy, pozitivně ovlivňuje buňky pokožky a vlasových cibulek. Navíc brání ztrátě vody, odstraňuje toxiny, zmírňuje podráždění a pomáhá léčit různá onemocnění kůže.

Co dalšího mají vlasy s vysokou porézností rády?

Většinou vyžaduje tento typ vlasů vystavení škále regeneračních bílkovin a látek, které nejen chrání, ale také rekonstruují vlasy a udržují hydrataci. Prospěšné látky pro péči o vlasy s vysokou porézností jsou:

  • Keratin - přirozená složka vlasů zodpovědná za zaplnění mezí v poškozených vlasových strukturách. Keratin bohatý na síru zlepšuje pružnost vlasů a jejich odolnost vůči agresivním vnějším vlivům. Keratin také zanechává vlasy hladké a lesklé.
  • Další proteiny a aminokyseliny - vyhlazují a chrání vlasy před zhoršením jejich stavu. Také zaplňují mezery ve všech vlasových strukturách. Nejoblíbenější proteiny pro péči o vlasy jsou mléko, hedvábí, pšenice, sója a kolagen.
  • Jablečný ocet - může být použit jako závěrečný oplach jednou týdně. Tento oplach vlasů uzavírá zvednuté kutikuly vlasů s vysokou porézností, vyhlazuje strukturu vlasů a vyrovnává pH pokožky hlavy. Nezapomeňte použít jablečný ocet jako lehký oplach vlasů, zředěný vodou, aby byl méně kyselý.
  • Humektanty (např. glycerin, med, močovina, sodná laktát, fruktóza, aloe, kyselina hyaluronová) - jsou také potřeba pro vlasy s vysokou porézností, avšak musejí být používány střídmě. Co je důležité, humektanty musí být po aplikaci zabráněny v odpařování tím, že budou následovány emolienty (oleji a vosky, jako je lanolin).
  • Lehké silikony - také patří do skupiny emolientů. Jsou známy jako filmotvorné polymery, které by měly být zahrnuty do péče o poškozené vlasy. Stručně řečeno, kondicionují poškozené prameny a zkrášlují dehydratované vlasy.

Vlasy s vysokou porézností - čemu se vyhnout

Nepochybně během péče o vlasy s vysokou porézností musíte neustále dbát na to, abyste nevystavovali vlasy faktorům, které by mohly poškodit již oslabenou strukturu vlasů. Proto se musíte vyvarovat:

  • barvení vlasů, odbarvování, trvalá ondulace
  • vysoká teplota
  • slaná a chlorovaná voda
  • přímé a dlouhodobé vystavení slunci, větru a chladnému počasí
  • drsné ručníky, tenké gumičky a kovové sponky do vlasů (mechanické poškození)
  • intenzivní česání (prudké tahy a trhání vlasů, oslabený stav pokožky hlavy)
  • není ani doporučováno vrstvení, je lepší vlasy pravidelně stříhat
  • vysoké kyselé pH (např. octový oplach s vysokou koncentrací octa)
  • vysoké zásadité pH (např. odbarvování)
  • příliš mnoho bylin, alkoholů a humektantů
  • přebytek parafínu - to je dost klouzavý emolient, který může zanechat vlasy lesklé, ale zároveň velmi dehydrované a krepaté.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů