Jak si doma vytvořit SPA lázně? Užitečné tipy a osvědčené recepty

Jak si doma vytvořit SPA lázně? Užitečné tipy a osvědčené recepty

Podzim je docela nostalgické roční období, zatímco zimní večery se spíše vlečou... Chtěli byste si letošní podzimní blues trochu zpříjemnit? Vytvořte si doma SPA. Nejenže souzní s kouzlem podzimu a zimy a navodí pocit uvolnění, ale také nastartuje vaše biologické hodiny, dodá vám energii a má úžasný pečující účinek na pleť. SPA procedury nemusíte absolvovat v lázeňském středisku. Můžete jejich výhody čerpat i v soukromí svého domova. Hodláme se s vámi podělit o nejlepší tipy, jak si vytvořit SPA doma.

Co je to vlastně SPA?

SPA je zkratka z latinského sanus per aquam, tedy "zdraví prostřednictvím vody". Zájezdy k léčivým vodám byly samozřejmostí už před dávnými věky. Spa - belgické město - je proslulé horkou vodou a představuje jakousi svatyni ozdravných procedur. Město pro ně pomohlo vytvořit název. V dnešní době zahrnuje označení SPA celou řadu relaxačních a zkrášlujících aktivit v lázních.

Dávné zvyky využívání ozdravné a léčivé síly vody jsou stále oblíbené a ceněné. Příkladem lázeňských terapií jsou zdravotní a relaxační koupele, vonné olejové masáže, peelingy a další ošetření těla. Jejich cílem je obnovit vitalitu, zdraví a krásu. Profesionální SPA procedury sebou však nesou vysoké ceny a nutnost lovit volné termíny v lázeňských střediscích. Přesto vám procedury, které můžete provádět doma, poskytnou stejnou relaxaci jako ty, za které musíte tolik platit.

Účel lázeňských SPA procedur: koupel celého těla, teplota vody

Nejpříjemnějším okamžikem celého rituálu SPA je, když se ponoříte do vany naplněné voňavou a teplou vodou. Počkejte, a co voda? Teplá nebo horká? Jaká teplota vody bude vaší pokožku nejlépe hýčkat? Samozřejmě záleží na vašich očekáváních a na době, po kterou si chcete v koupeli poležet a lenošit:

  • Teplá koupel (37 °C - 39 °C) je ideální a zároveň rychlou formou relaxace pro aktivní lidi: zahřeje a uvolní bolavé svaly; 15-30 minut je optimální doba, po kterou byste měli zůstat ve vaně.
  • Vlažná voda (31 °C - 36 °C) je také velmi uvolňující, zmírňuje únavu a lehce uspává. 15 minut v této lázni je naprosto dostačující.
  • Chladná koupel (25 °C - 30 °C) je jakýmsi osvěžením, které často potřebujeme. Chladná koupel působí povzbudivě, podporuje krevní oběh a látkovou výměnu. Setrvejte v takové vaně maximálně 5 minut.

Jak působí teplo na náš organismus? Má koupel v horké vodě pozitivní zdravotní účinky? Víme, že teplo je příjemné a horká koupel je jako ráj. Škoda jen, že to není to nejzdravější, co si můžete dopřát. Nikdy nenechávejte teplotu vody přesáhnout 40 °C. Příliš teplá voda způsobuje vysušování pokožky a vyvolává její předčasné stárnutí. Pokožka se může začít loupat a svědit.

Recept na nejlepší domácí SPA aneb osm kroků k bezchybné pleti

1. Vyberte si denní dobu

Ukazuje se, že záleží na době, kdy SPA rituály praktikujete. Ideální je provádět je večer, kdy vám nic a nikdo nepřekáží a nenarušuje vaši chvilku relaxace. Upozorněte své spolubydlící a přátele, že jste zaneprázdněni, vypněte telefon a nechte se unášet pouze svými pocity a smysly.

2. Vytvořte si atmosféru

Tajemstvím úspěšných SPA rituálů je navození správné nálady. Pokuste se vytvořit romantickou atmosféru a pořiďte si vše, co dokáže zklidnit vaše smysly: vonné svíčky, květiny, oleje, pusťte si příjemnou nebo relaxační hudbu či zvuky přírody (déšť, mořské vlny, les). Ozdobte koupelnu blikajícími lampičkami nebo vatovými kuličkami. Možná si rádi pustíte audioknihu s poezií? Stejně tak si můžete dát sklenku vína, knihu, kakao, zelený čaj nebo jahody. Jinými slovy, vezměte si cokoli, co vám zpříjemní relaxaci a péči o vaši krásu.

3. Pečujte o své tělo ve stylu SPA. Co a jak používat?

Čím blíže přírodě, tím lépe. Proto vlastnoručně vyrobená kosmetika doplňuje celý rituál a ohromí účinkem i složením, texturou, barvou a vůní uvolňující smysly.

Během SPA seance můžete využít mnoho produktů, které máte doma: oleje, máslo, sůl, mléko, med, bylinky, hydrosoly, kávovou sedlinu, esenciální oleje nebo kosmetické hlíny.

4. Připravte si aromatickou koupel

Možnosti jsou neomezené a každá vaše SPA koupel může vypadat a vonět jinak. Koupel můžete obohatit přírodními nebo aromatickými oleji, nasypat do ní soli nebo šumivé bomby do koupele, přidat trochu mléka nebo do vany vložit pevně uzavřený lněný sáček naplněný aromaterapeutickými a pečujícími bylinkami. Nezapomeňte, že voda nesmí být příliš horká. Pokud chcete zůstat ve vaně déle, vyhněte se také příliš studené vodě. Optimální teplota je 36-39 °C.

5. Udělejte si dokonalý tělový peeling

Domácí kávový nebo cukrový peeling nemá konkurenci, když ho obohatíte o kvalitní přírodní olej a zpestříte správným esenciálním olejem. Vlastnoručně vyrobené tělové peelingy jsou často účinnější než hotové peelingy. Nezapomeňte je používat pravidelně, abyste se mohli brzy pochlubit pevným hladkým tělem bez celulitidy.

6. Nevynechávejte oblast obličeje: vyrobte si přírodní masku

Lázeňská SPA koupel doma je ideálním momentem pro výrobu domácí masky na obličej, jelikož pokožka při zahřátí více absorpční a jemnější, vstřebává díky tomu lépe živiny; otevřené póry a jemná pokožka umožňují hloubkové čištění.

Při polehávání ve vaně nezapomeňte na dobrou masku; ideálně si ji udělejte sami! Takovou, která pleť vyživuje, ošetřuje a zároveň čistí. Růžový nebo bílý kosmetický jíl je ideální přísadou. Kombinujte jej s vybranou květinovou vodou, šťávou z aloe, oleji, bylinnými nálevy - to vše, abyste dosáhli dokonalého kosmetického přípravku odpovídajícího potřebám vašeho typu pleti.

7. Pečujte o své vlasy s tím nejlepším olejem

Olejová péče o vlasy - podobně jako SPA - se zrodila již dávno a skvěle doplňuje myšlenku wellness. Spočívá v hloubkové výživě vlasů a (co je důležité) vlasových folikulů přírodním olejem nebo dobře složenou směsí olejů. Olej hladce naneste na vlhké vlasy i na pokožku hlavy. Po SPA rituálu olej dobře opláchněte a vlasy umyjte šamponem.

8. Ošetřete pokožku přírodním vlastnoručně vyrobeným pleťovým mlékem

Přírodní oleje jsou vašimi největšími pomocníky, proto po nich sáhněte, kdykoli je to možné. Přírodní tělové mléko na bázi bambuckého másla a makadamiového oleje přináší pozoruhodné účinky v podobě dokonale hydratované, pružné a hladké pokožky. Tento druh balzámu je vhodný i na ruce a nohy, proto jej můžete nosit u sebe v malé nádobce a nanášet na pokožku, kdykoli se vám zachce. Vlastní vonná kompozice se vám zaručeně postará o dobrou náladu (navodí vzpomínky na domácí SPA procedury).

Snadná a účinná vlastnoručně připravená kosmetika pro domácí SPA

Aromatický koupelový olej

Smíchejte 25 ml jojobového oleje, 25 ml avokádového oleje s přibližně 10 kapkami levandulového esenciálního oleje (můžete si vybrat i jiný relaxační esenciální olej, jehož vůně se vám líbí, nebo zkombinovat několik olejů). Jen se ujistěte, že olej je bezpečný, nezpůsobuje alergické reakce ani nedráždí pokožku.

Domácí SPA lázně: Vlastnoručně vyrobená relaxační koupelová sůl s vysokým obsahem živin

Smíchejte po šálku mořské soli (jemnozrnné nebo hrubozrnné), růžové himálajské soli a hořké soli (známé také jako epsomská). Chcete-li, můžete kombinovat různé druhy zrníček, aby váš voňavý zlepšovák do koupele vypadal krásněji. Jen nezapomeňte, že hrubozrnná sůl se rozpouští déle.

Sůl, zejména síran hořečnatý (epsomská), je bohatým zdrojem minerálů a je známá svými detoxikačními, relaxačními a regeneračními účinky na pokožku. Je rájem pro mastnou a aknózní pleť, zbavuje ji všech skvrn a zanechává ji hladkou a vyživenou. Sůl absorbovaná do pokožky při koupeli v ní působí 4 až 9 hodin.

Pokud nemáte rádi solná zrnka na dně vany, vložte sůl do malého (organzového nebo lněného) sáčku a namočte ho do vody. Tímto způsobem se sůl rozpustí a uvolní všechny pečující látky.

Domácí SPA lázně: Vlastnoručně vyrobené bylinné sáčky do koupele

Kromě koupelové soli můžete do sáčku vložit i další nevšední ingredience. Za zmínku stojí bylinky a ovesné otruby. Můžete je smíchat s několika kapkami oblíbeného esenciálního oleje (mají také silný pečující a relaxační účinek) a přidat citrusovou kůru, sušené květy (lípa, měsíček, tymián), skořicové tyčinky nebo vanilkové lusky.

Domácí SPA lázně: Vlastnoručně vyrobený kávový peeling

Smíchejte půl šálku kávové sedliny s avokádovým olejem (abyste získali hladkou kaši). Vzniklou směs obohaťte o lžičku skořice a přidejte 5 kapek esenciálního oleje (ideálně grapefruitového nebo pomerančového, čímž vznikne anticelulitidový peeling).

Směs nalijte do čisté sklenice. Peeling po několik minut vtírejte do pokožky a poté dobře opláchněte. Místo kávy můžete vyzkoušet mleté ovesné otruby nebo zrnka cukru (pokožku masírujte, dokud se cukr nerozpustí).

Domácí SPA lázně: Vlastnoručně vyrobený solný peeling

Při výrobě tohoto peelingu používejte jemnozrnnou sůl, abyste předešli podráždění pokožky. Smíchejte ji s přírodním olejem (ideálně použijte směs ricinového oleje a avokádového oleje). Poté pomalu přimíchávejte esenciální oleje: maximálně 10 kapek, abyste si nezpůsobili podráždění pokožky. Všechny složky jemnými pohyby dobře promíchejte. Výsledný peeling vložte do elegantní skleničky nebo jiné nádoby, kterou lze pevně uzavřít, aby se vůně uchovala uvnitř.

Domácí SPA lázně: tělový masážní olej

Masáž je nezbytnou součástí SPA rituálů. Je to nejúčinnější způsob, jak uvolnit svaly a zklidnit nervy. Tělo si můžete masírovat sami, zejména pokud si masáží chcete ošetřit pokožku. K tomuto účelu používejte přírodní oleje: vyhněte se syntetickým olejům z drogerie (často jsou vyrobeny s příměsí parabenů a alkoholů, které nejsou vhodné pro prohřátou pokožku po koupeli). Smíchejte vybraný přírodní olej s několika kapkami esenciálního oleje: mnohé z nich mají pečující účinek, stimulují průtok krve, detoxikují a zklidňují.

Masírujte pokožku jemnými pohyby. Pokud chcete, můžete si pořídit speciální masážní pomůcku. Tato procedura zbavuje buňky toxinů, stimuluje tok lymfy a má zpevňující a anticelulitidní účinek.

Domácí SPA lázně: nadýchané tělové mléko obohacené o makadamiový olej.

Do hrnce vložte přibližně 200 g bambuckého másla a 15 g včelího vosku a mírně ho zahřejte na sporáku, aby se ingredience rozpustily (nenechte je vařit). Hrnec sundejte ze sporáku a nechte chvíli vystydnout (ale nenechte ho ztuhnout).

Přidejte asi 50 g makadamiového oleje a 20 g jojobového oleje. Chcete-li, aby krém úžasně voněl, napusťte směs svým oblíbeným esenciálním olejem.

V dalším kroku je třeba složky smíchat. Ujistěte se, že je směs dostatečně vychladlá ale zároveň měkká. Použijte mixér a mixujte směs, dokud nebude nadýchaná jako králíček.

Balzám přemístěte do skleničky a začněte ho používat po každé koupeli. Nebojte se jej také vmasírovat do pokožky rukou a nohou.

Domácí SPA lázně: Pleťová maska z kosmetického jílu a oleje

Kosmetický jíl je koncentrát cenných minerálů, které mají úžasný čisticí účinek. Bílý jíl je nejjemnější, ale zvolte si takový, který nejlépe vyhovuje vašemu typu pleti. Je práškového charakteru, takže je nejlepší, když ho smícháte s jojobovým, arganovým nebo avokádovým olejem, aby tak získal další extra vlastnosti, např. zpevňující, regenerační, zlepšující vzhled a vyživující pleť nebo působící proti vráskám. Masku můžete nechat působit po celou dobu koupele a poté ji opláchnout. Pokud máte k dispozici květinovou vodu, rozprašte ji na obličej po opláchnutí masky. Hydrosoly vyživují pokožku, vyrovnávají její pH a působí jako pleťové tonikum.

Domácí SPA lázně: ideální olejová maska na vlasy

Pokud vaše vlasy potřebují zregenerovat, zatímco pokožka hlavy volá po výživě a pročištění, nic nezabírá lépe než přírodní olej. Vyberte si ten správný olej podle typu pórovitosti vašich vlasů nebo si pořiďte takový, který se hodí pro všechny typy vlasů (arganový olej, makadamiový olej, ricinový olej).

Pokud sníte o špičkové péči o vlasy, používejte profesionální směsi vlasových olejů. Produktová řada Nanoil představuje pokročilé, dokonale vyvážené oleje pro růst a výživu vašich vlasů. Zabraňují vypadávání vlasů, posilují, vyživují vlasy i vlasovou pokožku. Udělejte si test pórovitosti vlasů a vyberte si některý z olejů Nanoil, který se o váš účes postará na profesionální úrovni.

Esenciální SPA oleje: přehledný návod

Esenciální SPA a vaše afrodiziaka do koupele

  • růžový olej: stimuluje smysly a zvyšuje libido
  • pačuliový olej: aktivuje vylučování hormonů a zvyšuje sexuální apetit

Esenciální SPA a koupelový relax

  • santalový olej: ideální k řešení nespavosti, stavů úzkosti a nervového napětí
  • levandulový olej: podporuje léčbu bolestí hlavy, úzkosti, deprese a příznaků stresu
  • gerániový olej: používá se k léčbě depresí a výkyvů nálad

Esenciální SPA a vitalizační oleje do koupele

  • eukalyptový olej: zlepšuje koncentraci a náladu
  • bazalkový olej: jeho svěží vůně dodává energii a zlepšuje koncentraci
  • rozmarýnový olej: osvěžuje mysl a zvyšuje hladinu energie

Luční a lesní rostliny do koupele. Které bylinky jsou pro SPA jako stvořené?

Je opravdu z čeho vybírat a rozhodně bychom měli věnovat nějaký čas k načerpání dalších informací o zkrášlujících účincích bylinek. Nyní vám představíme ty nejoblíbenější směsi, které si můžete sami připravit pro své domácí SPA.

KOUPEL Z LIBEČKU, MÁTY A MEDUŇKY

Tato koupel ulevuje svalům a menstruačním bolestem. Dokonce vám pomůže uvolnit unavené svaly po tréninku.

Libeček má protiplísňové účinky, zatímco meduňka uklidňuje a zmírňuje.

KOUPEL SE ŠALVĚJÍ, DUBEM A YZOPEM

Tato koupel působí uklidňujícím dojmem na nervy, ulevuje bolestivým svalům a kloubům. Šalvěj působí na nervový systém, zlepšuje náladu a zahání stres, zatímco dubová kůra má zpevňující, antibakteriální, protiplísňový, antivirový, protizánětlivý a pokožku posilující účinek. Yzop je bohatým zdrojem mnoha bioaktivních látek, má úžasné pečující a hojivé účinky na pokožku, povzbuzuje svou vůní a zklidňuje smysly.

LEVANDULOVÁ KOUPEL

Je to klasika mezi všemi druhy lázeňských koupelí.

Levandule má charakteristickou vůni, kterou mnozí z nás zbožňují. Uklidňuje tělo i mysl, navrací rovnováhu a zbavuje stresu. Levandulová vůně je uvolňující, zatímco levandulový nálev působí pozitivně na svaly po celém těle a je spásou po náročném tréninku. Levandulová koupel je ideální pro lidi trpící neurózou a nervovými poruchami, chronickými bolestmi hlavy a migrénou.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů