Sborník vědomostí: vlasové ampule - o co jde, jak fungují a jakou si vybrat?

Sborník vědomostí: vlasové ampule - o co jde, jak fungují a jakou si vybrat?

Malá skleněná ampulka je posledním krokem v boji za krásné vlasy. Obvykle po ní sáhneme v případě, že jsme již vyzkoušeli úplně vše a vypadalo to, že nám nic nepomůže. Tyto malé lahvičkou jsou jako takové malé „komando“, které má za cíl efektivně zkrášlit a posílit naše vlasy. Dokáže také pomoci s přebytečnou tvorbou mazu, lupů a také s vypadáváním vlasů. Jak ale ampulky opravdu fungují? Jsou bezpečné? Co přesně obsahují a existuje nějaká alternativa? V tomto článku zjistíte vše, co je třeba znát o ampulkách, jejich účinku, složení a efektivitě.

Vlasové ampule - o co jde?

Vlasové ampule jsou malé, většinou skleněné lahvičky, které obsahují aktivní složky. Tyto ingredience efektivně řeší vypadávání vlasů, posilují oslabenou strukturu vlasů a urychlují jejich růst. Preparát stimuluje prokrvení vlasových cibulek, které tak posiluje. Produkt redukuje vypadávání vlasů a stimuluje růst nových vlasů. Ampule se dají zakoupit jak jednotlivě jako takový „revitalizující panák“, tak jako kompletní metoda péče pro vážnější problémy. Často takové balení obsahuje okolo 12 ampulí.

Fungují vlasové ampule?

Vlasové ampule fungují různými způsoby, podle jejich role v péči o vlasy. Jinými slovy, ampule, které urychlují růst vlasů fungují odlišně než ty, které slouží k obnově poškozených vlasů a ty, které zpomalují vypadávání vlasů.

Ampule obecně vyživují pokožku hlavy a stimulují růst vlasů zároveň. Obsahují řadu složek, které stimulují metabolismu vlasového folikulu, který vytváří keratin, což je základní stavební kámen našich vlasů. Ampule pomáhají posilovat a stabilizovat kolagenová vlákna, díky nimž budou mít vlasy lepší trakci ke kořínkům. Vlasy budou po ošetření odolnější vůči poškození a dalším nepříznivým vnějším vlivům.

Typy vlasových ampulí:

  • Vlasové ampule proti vypadávání vlasů - jedná se o podskupinu ampulí, které nabízejí nejvyšší míru výběru, co se účinku a ingrediencí týče. Ty s nejpotentnějšími složkami, které pomáhají s léčbou alopecia areata jsou dostupné v lékárnách. Doporučuje se nejprve navštivte trichologa, primárně díky nesmírně potentnímu účinku těchto látek. Další, méně potentní receptury např. proti sezónnímu vypadávání vlasů jsou dostupné v lékárnách (jejich složení je primárně rostlinné - např. extrakty z kopřivy a přesličky).
  • Vlasové ampule pro stimulaci růstu vlasů - skupina přípravků, které v závislosti na ceně a efektivitě mohou být buď profesionálními produkty, jejichž nákup je třeba konzultovat s odborníkem, nebo jemnější produkty, které podporují vlasové cibulky k růstu, např. skrze vitaminové a rostliné  výtažky z papriky, zázvoru, nebo pepře. Tyto kúry jsou sice méně účinné, ale ampule jsou znatelně levnější.
  • Obnovující ampule na vlasy - tyto přípravky často obsahují vitaminy skupiny B, minerály, éterické oleje a rostlinné výtažky. Jejich úkolem je vyživovat vlasy a pečovat o pokožku hlavy. Tato skupina ampulí fungují jako maska na vlasy (podobně jako pleťové masky, které okamžitě zkrášlí obličej). Nejčastěji se regenerační ampule na vlasy používají samostatně k rychlému zkrášlení vlasů a zlepšení jejich stavu před důležitými událostmi.
    Obnovující vlasové ampule by se měly používat jednou ročně k posílení vlasů (např. během horkých letních dní, nebo během jara a podzimu). Ampule pak budou skvělým pomocníkem pro péči o matné, křehké a hrubé vlasy. V případě, že jsou vlasy nadměrně poškozené, mohou se ampule užívat častěji.
  • Ampule pro péči o pokožku hlavy - samotná pokožka hlavy často potřebuje naši pomoc. Může být suchá, plná lupů či jakkoliv podráždění. Může také svědit a být náchylná k alergiím. Ampule jsou schopny bojovat proti lupům a nadměrnému vysušování vlasové pokožky a také proti lupénce, ekzému a seboroické dermatitidě.

Kdy ampule užívat?

Vlasové ampule jsou opravdu efektivní vlasovou kúrou doporučovanou primárně v případě silného oslabení struktury vlasů, nebo pro nutnost hloubkové a intenzivní obnovy extrémně poškozených a nadměrně vypadávajících vlasů. Není vhodné produkt užívat jako náhradu vlasových masek nebo kondicionérů na vlasy, jelikož i tyto produkty mají své místo primárně tam, kde není nutná tak hloubková obnova jako u ampulí, které mají opravdu vysoce koncentrovanou recepturu. Ampule jsou skvělou volbou v případě, že zaznamenáte např.:

  • rychlé a intenzivní vypadávání vlasů
  • přespřílišné vypadávání vlasů
  • zpomalený růst vlasů
  • obecnou slabost vlasů a zhoršení jejich stavu
  • poškození pokožky hlavy

Jak vlasové ampule užívat?

Při aplikaci ampulí je nutné dodržovat pokyny výrobce. Většinou se ale tyto pokyny výrobce od výrobce příliš neliší. Ampulky se užívají na čistou pokožku hlavy. Produkt se vetře a následně se nevymývá. Látky obsažené v ampule tak budou mít více času dostat se k vlasové cibulce. Důležité je také vmasírování přípravku do pokožky. Již samotná masáž má za výsledek stimulaci krevního oběhu a efektivní vstřebávání blahodárných látek. V důsledku toho budou vlasové cibulky zdravější a silnější.

Obnovovací ampule se užívají trochu jinak - zde jedna ampule vystačí asi na dvě aplikace a přípravek by se měl nanášet na celý povrch vlasů a roztírat od kořínků ke konečkům. Tímto způsobem se složky lépe vstřebají a dostanou se do každé čísti vlasů, takže budou vlasy opět hladkými, lesklými a silnými. Následně se vlasy opláchnou vodou po době stanovené na produktu či jeho krabičce.

Jak často by se měly ampule užívat?

Vlasové ampule se užívají jako specializovaná kúra na vlasy, takže je vždy užívejte dle návodu výrobce. Nepoužívejte je déle, než je doporučeno, jelikož by mohlo dojít k opačnému výsledku. Profesionální ampule často obsahují hormony a další opravdu potentní látky. Dlouhodobé užívání tak může mít negativní vliv na vaše vlasy. Vzhledem k tomu že přípravky fungují opravdu efektivně, je třeba mít mezi každou aplikací přestávku.

Jaké ampule se doporučují?

Odpovědět na tuto otázku není snadné, jelikož každá pokožka má trochu jiné potřeby, takže jak ona, tak vlasy budou reagovat na každý produkt trochu jinak. Než začnete ampule užívat, je dobré navštívit odborníka nebo trichologa. Ten zkontroluje stav vlasů a na základě toho zvolí efektivní typ léčby.

Jak si vybrat tu nejlepší ampuli? 

V první řadě je vždy nutné nezapomínat na to, vzít v potaz stav vlasů, jejich potřeby a ingredience v ampulích. Co přesně činí ampuli kvalitní?

Je třeba hledat ampulky s kvalitními účinnými látkami, které jsou pro vlasy nezbytné. Poraďte se s odborníkem, aby vám napověděl, co přesně vaše vlasy vyžadují. Pozornost věnujte také způsobu aplikace - nikdo nechce výrobek, který se užívá krkolomně. Zkontrolujte, zdali jde přípravek aplikovat přímo na pokožku hlavy. Ujistěte se, že je aplikace opravdu snadná, hlavně u dražších produktů, kde by to mělo být samozřejmostí. 

Balení by mělo být také dostatečně objemné na plnou léčebnou kúru a na výsledky byste neměli čekat příliš dlouho.

Vlasové ampule - jsou efektivní?

Měli byste sáhnout po vlasových ampulích? Pokročilejší dermokosmetika je podrobena důkladnému testování, aby se určila míra její efektivity a zamezilo vedlejším účinkům. Dobře zvolená ampule, která se užívá dle návodu by vám měla pomoci i s těmi nejzávažnějšími problémy s vlasy a pokožkou hlavy.

Je důležité sáhnout po vlasových ampulích pouze tehdy, když opravdu potřebujete efektivnější pomoc. Před jejich užíváním navštivte odborníka, který vám poradí s volbou toho nejlepšího typu právě pro vaše potřeby. Nikdy neužívejte vlasové ampule jako klasické vlasové masky či kondicionéry. Jsou daleko potentnější a přespřílišné užívání by mohlo vést k vážným vlasovým problémům.

Špatný stav vlasů je často varováním, že je s vaším tělem něco v nepořádku. Z tohoto důvodu byste měli zjistit, proč se stav vlasů zhoršil. Vypadávání vlasů může být důsledkem nadměrného stresu, hormonálních změn nebo špatné zvolené kosmetiky. Než sáhnete po ampulích, bude nutné analyzovat, zdali takto intenzivní léčbu opravdu potřebujete.

Co jiného, pokud ne ampule?

Jak jsme již zmínili, ampule na vlasy jsou vážným ošetřením vlasů. Ampule často mají poměrně kontroverzní syntetické složení. Pokud se rozhodnete je vyzkoušet, měli byste být velmi opatrní. K dispozici jsou také bylinné ampule, avšak nejsou vhodné pro každého - na vybledlých nebo barvených vlasech často nezabírají dobře.

Vynikající alternativou k ampulím je olejování vlasů: také vyživuje a čistí pokožku hlavy, bojuje proti lupům, suchu a seboroidní dermatitidě. Oleje obsahují řadu vitamínů, dobrých mastných kyselin a fytosterolů. Regenerují vlasy a stimulují kořínky vlasů k práci. Správně zvolený olej může zabraňovat vypadávání vlasů a podporovat růst vlasů.

Pokud vaše problémy s vlasy nejsou důsledkem vážných onemocnění nebo hormonálních změn, zkuste bezpečnější alternativu - kompletní ošetření krásou s přírodními oleji.

Masky jsou také schopné posílit vlasové vlákno. Stačí jednou týdně zesílit péči o vlasy a sáhnout po jedné z pěti perfektních vlasových masek od Nanoil: důvěřujte síle profesionálních masek, které lze snadno použít doma. Vyberte si masku pro intenzivní opravu bohatou na keratin nebo arganový olej. Můžete také vyzkoušet super vyhlazující tekuté hedvábí nebo detoxikační uhlí, které zvyšuje objem a lesk vlasů. Výživný účinek poskytuje maska s řasami.

Kde si ampule zakoupit?

Profesionální vlasové ampule jsou spíše léčivými přípravky, než kosmetikou, proto jsou k dostání hlavně v lékárnách či specializovaných salonech. Můžete si je koupit také přes internet. Před nákupem ale vždy konzultujte nynější stav svých vlasů se specialistou, který vám dokáže poradit se správným složením ampulí. Také se mrkněte na recenze ampulí, které si chcete zakoupit.

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů