Čištění vlasů bez komerčního šamponu. O čem to je 'No Poo' metoda?

Čištění vlasů bez komerčního šamponu. O čem to je 'No Poo' metoda?

Sveže vypadající vlasy bez šamponu. Je to vůbec možné? Zdá se, že se vzdát komerčního šamponu je snadné, protože existuje mnoho alternativních metod mytí vlasů. Zjistěte výhody čištění vlasů pomocí metody 'No Poo'.

Než se stane znovu, že sáhnete po šamponu pro vlasy automaticky, nebo než začnete panikařit, když si uvědomíte, že vám právě došel, přečtěte si tento článek.

Škodí šampon vlasům?

Stále častěji lidé diskutují a zpochybňují používání šamponu a jeho škodlivost. Přece jenom v tomto výrobku pro péči o vlasy jsou často obsaženy agresivní čisticí látky, jako je SLS (Sodium Lauryl Sulfate) a SLES (Sodium Laureth Sulfate), které jsou levné syntetické detergenty. Jsou to látky zodpovědné za účinné čištění. Také způsobují, že komerční šampon pění příjemným způsobem.

Bohužel zde končí výhody a začínají nevýhody, protože aniontová činidla, která syntetické šampony obsahují:

  • odstraní z pokožky hlavy hydro-lipidovou bariéru a dehydratují ji
  • způsobují podráždění, zarudnutí a svědění
  • narušují mazové žlázy a mastné žlázy
  • mohou narušit kyselou rovnováhu pokožky hlavy
  • vedou k rozvoji různých kožních onemocnění, např. lupů
  • mohou nepřímo vést k řídnutí a oslabení vlasů

Metoda 'No Poo', Co To Je a Jak Funguje

Ne všechny šampony pro vlasy jsou tak špatné, protože nakonec můžete narazit na výrobky na mytí vlasů s dobrým složením obsahující jemná čisticí činidla. Přesto však nikdy nemůžete být dost opatrní, a proto vznikla metoda 'No Poo'. O co jde?

No Poo, což je zkratka od no-shampoo, znamená, jak název napovídá, mytí vlasů bez použití syntetického šamponu. Hlavním účelem této metody je omezit nebo výrazně snížit množství škodlivých čisticích látek v denní péči o vlasy. Překvapivě to však není tak jednoduché - obtížná část této metody spočívá v hledání rozumných alternativ, díky kterým bude možné a účinné mytí vlasů bez šamponu.

Mnoho lidí si myslí, že neexistuje nic, co by mohlo nahradit běžný šampon. Přesto se mytí vlasů metodou 'No Poo' stává stále populárnějším, a to díky rostoucímu počtu lidí, kteří ji následují. Co místo šamponu používají?

Alternativy ke šamponu. Jak mýt vlasy?

Víte, co můžete použít místo komerčního šamponu, abyste si vlasy vyčistili? Tato zdánlivě omezená metoda 'No Poo' otevírá mnoho způsobů péče o vlasy, protože existuje mnoho alternativ k běžnému mytí vlasů. Zde jsou nejpopulárnější způsoby.

MYTÍ VLASŮ KONDICIONÉREM

Každý, kdo se seznámil s různými způsoby mytí vlasů, ví, že vlasy lze mýt pouze kondicionérem. Tato metoda (také nazývaná spolu-mytí) je doporučena těm, jejichž vlasy jsou dehydrované, poškozené nebo kudrnaté - kondicionér obsahuje pouze jemná čisticí činidla, jejichž hlavním cílem je ponechat vlasy kondicionované. Zároveň tento výrobek vlasy čistí, aniž by je zanechával suché nebo zamotané. Tato metoda však může zesílit problém mastné pokožky hlavy. Také by se neměla provádět častěji než 2-4krát týdně.

MYTÍ VLASŮ OLEJI

Docela zajímavou metodou je mytí vlasů oleji, což ve skutečnosti není tak rozšířené. Přesto stojí za to tuto metodu vyzkoušet, protože mastné oleje jsou neuvěřitelně schopné zachytit další mastné nečistoty a - díky této vlastnosti - čistit pokožku hlavy a vlasy. Vzniká však otázka, jak olej z hlavy odstranit? Teoreticky, pokud použijeme malé množství dobře vstřebatelného oleje (např. jojoba, inca inchi nebo mandlový), pak ho nemusíme oplachovat, protože vlasy nezatíží. Avšak někdy je možná třeba ho emulgovat s kondicionérem.

MYTÍ VLASŮ POUZE VODOU

Nejvíce nápadnou metodou bez použití šamponu, známou jako 'water only' (pouze voda), je použití pouze vody. Je mytí vlasů pouze vodou, bez použití jakýchkoli kosmetických nebo přírodních látek, účinné? Ano, dříve si lidé vlasy mývali ve vodě z řek a nikdo si nestěžoval na lupy, mastné vlasy nebo na první příznaky plešatění. Nicméně dnešní voda je tvrdší a chlorovaná, a vlasy jsou potaženy jinými druhy nečistot - toxiny, výfukovými plyny a nadměrnou mazovou látkou, kterou je obtížné odstranit pouze vodou. Přesto se vám nedá upřít pokus. Jistě, mytí vlasů pouze vodou vám neuškodí a může vám umožnit osvěžit vlasy, například mezi správnými mytími vlasů.

MYTÍ VLASŮ MÝDLEM

Při diskusi o tématu mytí vlasů bez použití šamponu bychom neměli zapomenout zmínit mýdlo. Přece jenom přírodní mýdla mohou být použita nejen k čištění těla, ale také vlasů. Které typy mýdel by měl příznivec metody No Poo zvolit?

  • Mýdlo s hydroxidem draselným - jedná se o kombinaci draselných solí, glycerinu, kyseliny citronové a dalších látek, které jsou ovšem zbaveny syntetických barviv, vonných látek a konzervantů. Je antiseptické, urychluje regeneraci a snadno se rozpouští ve vodě. Samozřejmě je skvělé k čištění vlasů.
  • Mýdlo na bázi oleje - jedná se o mýdlo na bázi olivového oleje (jako například Castile nebo Marseille mýdlo) nebo směsi olejů (jako například černé africké mýdlo vyrobené z kokosového a palmového oleje smíchaného se shea máslem a semeny kakaovníku). Má antibakteriální a lubrikující vlastnosti, a proto se doporučuje na mytí vlasů náchylných k lupům.
  • Bylinné mýdlo - jedná se o rostlinné mýdlo vyrobené z vybraných bylin, jako jsou kalmyk, přeslička, lopuch, heřmánek, kopřiva nebo dubová kůra. Tento druh mýdla slouží jako dobrý čisticí prostředek pro mastné vlasy a podrážděnou pokožku hlavy.
  • Sírové mýdlo - je obohaceno o 3-5% síry, díky čemuž má silné antibakteriální a proti-mazové vlastnosti. Může být použito k mytí mastných vlasů. Také je uznáváno jako přírodní a zdravější alternativa k šamponu proti lupům.

MYTÍ VLASŮ S JEDLOU SODOU

Poměrně kontroverzní metodou mytí vlasů bez použití šamponu je čištění vlasů jedlou sodou. Tato metoda má samozřejmě stejně mnoho zastánců jako odpůrců. Nicméně stojí za to si uvědomit, že tento domácí šampon není těžké připravit - vše, co musíte udělat, je smíchat sodu s vodou. Nyní můžete směs aplikovat na vlasy a masírovat ji do pokožky hlavy po dobu 2-3 minut. Opláchněte teplou vodou. Soda je skvělá na čištění, dezinfekci a osvěžení. Také má antibakteriální účinky.

POZNÁMKA!

pH hodnota sody je zásaditá, což by se nemuselo zdát příznivé pro přirozeně kyselou pokožku hlavy - pH vlasů bude narušeno. Z tohoto důvodu by po každém mytí vlasů sodou mělo následovat kyselé opláchnutí vlasů.

MYTÍ VLASŮ BYLINKOVÝMI OPLACHY

Při diskusi o přírodním mytí vlasů musí být zvláštní místo vyhrazeno různým typům bylinkových oplachů, které mohou být účinně použity jako alternativy k syntetickým šamponům. Klíčové však je najít rostliny obsahující saponiny, což je přírodní čisticí látka, která se uvolňuje pod vlivem tepla. Mezi jinými jsou to pelyněk, kopřiva, měsíček, aloe, lékořice, fenykl, kostival, břečťan, třezalka, yerba maté (rod ostrožkovitých), ženšen, lněné semínko, černý kmín a mnoho dalších.

Samozřejmě můžete trochu experimentovat nebo vyzkoušet jednu z dvou nejpopulárnějších mytí vlasů ekologickými odvary.

  • Mýdlový ořech (soapberries) - příprava odvaru z mýdlových ořechů je jednoduchá a nezabere mnoho času. Dejte 7-8 ořechů do 0,5 litru vody a vařte 5 minut. Jakmile se ochladí, nalijte odvar do láhve a protřepejte ji, aby vznikla pěna. Nyní můžete pokračovat v mytí vlasů a pokožky hlavy mýdlovým odvarem. Je dobré si uvědomit, že tento odvar by měl na vlasech zůstat alespoň pár minut.
  • Mýdlový nálev - podobné vlastnosti má i kořen mydlice. Abyste ho připravili, potřebujete 2 lžíce mydlice, kterou je třeba zalít 2 sklenicemi vody. Vařte 5 minut a nechte vychladnout. Tento druh odvaru může být použit jako běžný šampon na mytí vlasů a pokožky hlavy.

JINÉ DOMÁCÍ METODY

Kromě nejpopulárnějších metod No Poo existuje několik desítek nápadů, jak nahradit syntetický šampon. Níže najdete seznam metod, které se nejčastěji objevují na internetových fórech a v průvodcích péčí o vlasy.

  • Mytí vlasů moukou - obyčejná mouka je zdrojem saponinů, což jsou jemné čisticí látky přímo z přírody. Mouku lze použít k vytvoření domácí suché šamponové pasty a ve spojení s vodou (3-4 lžíce mouky na 125 ml teplé vody) získáte pastu na mytí vlasů. Jakou mouku je nejlepší k mytí vlasů? Obecně se vyplatí sáhnout po žitné mouce, grahamové mouce, kukuřičné mouce, pohankové mouce a ovesné mouce.
  • Mytí vlasů jílem - jíly jsou přírodní látky známé svými čisticími vlastnostmi. Můžete je použít nejen k přípravě obličejové masky, ale také k maskám pro čištění vlasů, které snadno absorbují nečistoty z pramenů. Můžete použít všechny druhy jílů, které je třeba smíchat s vodou a masírovat do pokožky hlavy několik minut. Vlasy budou čisté po opláchnutí jílu.
  • Mytí vlasů žloutkem - ačkoliv je vaječný šampon oblíbený, jen málo lidí ví, že takový produkt lze připravit doma. Potřebujete pouze jeden vaječný žloutek, citronovou šťávu z pulky citronu a pár lžic vašeho oblíbeného oleje/ kondicionéru. Domácí vaječný šampon je připravený po smíchání všech ingrediencí. Mytí vlasů žloutkem je nejen účinné, ale také má vzájemné vlastnosti s regenerační maskou. Přesto však přebytečné užívání této metody může způsobit nežádoucí účinky, protože vaječný žloutek je bohatý na proteiny, které se mohou projevit jako škodlivé pro vlasy, pokud jsou použity v nadbytku.
  • Mytí vlasů louhem - jako alternativu k šamponu můžete použít směs popela a vody, což je louh, který je uznáván jako ekologický čisticí prostředek. Sice zní mytí vlasů popílkem jako podivný nápad, ale je skutečně účinný. Jak připravit louh? Rychlá verze zahrnuje smísení dřevěného popela s vodou, abyste získali krémovou konzistenci; když se vmassíruje do pokožky hlavy, funguje jako šampon. Pokud máte více času, můžete naplnit 2/3 nádoby popelem, přidat vodu, smíchat a odložit. Po 3 dnech si všimnete mýdlové tekutiny shromážděné na vrchu, což je ten lůj, který jste chtěli získat.
  • Mytí vlasů Shikakai - Shikakai je prášek na mytí vlasů získaný z hinduistických ořechů (Acacia concinna), který je samozřejmě bohatý na saponiny. Lze jej zakoupit online, avšak stojí za to věnovat pozornost kvalitě a původu produktu. Mytí vlasů Shikakai vyžaduje smísení prášku s vodou nebo aloe gelem. Jakmile má směs správnou konzistenci, můžete ji nanést na hlavu, masírovat a opláchnout. Tento druh šamponu nejen čistí, ale také se vypořádá s lupy a zanechá vlasy hebké a pružné.
  • Mytí vlasů ženským hygienickým prostředkem - běžný ženský hygienický prostředek je šetrný k pokožce hlavy, protože neobsahuje detergenty. Lze ho použít jako alternativu k komerčním šamponům, zvláště proto, že velmi dobře vytváří pěnu.

Mytí vlasů bez použití šamponu - Problémy

Přechod na přirozené metody mytí vlasů je náročný. I když není snadné odolat tomu příjemnému vonícímu šamponu, který vám dává dojem nadměrné čistoty, rozhodně stojí za to to zkusit. Jaké problémy se mohou vyskytnout, když se rozhodnete vlasy mýt metodou No Poo?

  1. Dojem z nečistých vlasů - čisticí látky obsažené v syntetickém šamponu fungují jako drsný kartáč, který odstraňuje vše z vlasů: zbytky kosmetiky, nečistoty, toxiny a dokonce i přirozenou lipidovou vrstvu. Žádné z ekologických metod mytí vlasů nevedou k tak drastickým výsledkům, protože po zvolení alternativního způsobu mytí vlasů můžeme mít pocit, že naše vlasy nejsou čisté a jsou dokonce těžší než obvykle.
  2. Méně poddajné a méně atraktivní vlasy - většina komerčních šamponů obsahuje další kondicionační látky, které vlasům dodávají hebkost (např. silikony). Pochopitelně přírodní alternativy tyto látky neobsahují, a proto po ukončení používání běžného šamponu se vlasy mohou stát hrubými, matnými, obtížně rozčesatelnými a nepoddajnými. To však je pouze přechodná fáze, která končí, jakmile se obnoví hydro-lipidová rovnováha.
  3. Podráždění a lupy - po nahrazení syntetického šamponu něčím ekologičtějším může kůže reagovat podrážděním a vznikem lupů. Je to důsledek sklonu pokožky hlavy produkovat obrovské množství kožního mazu, který byl normálně odstraněn šamponem, a nyní zůstává na hlavě. Toto je také přechodná fáze: lupy, podráždění a mastné vlasy brzy zmizí poté, co mazové žlázy obnoví svou rovnováhu a hydro-lipidová bariéra se znovu obnoví.
  4. Náročnější způsob mytí vlasů - mytí vlasů běžným šamponem trvá jen pár okamžiků, protože dobře pění, snadno se rozprostírá po vlasech a rychle se oplachuje. Bohužel to neplatí pro přírodní metody No Poo, protože proces trvá déle. Například musíte připravit domácí šampon (např. směs sody bikarbony nebo odvar z mydlice), který špatně pění a je obtížněji se rovnoměrně aplikuje do vlasů. S ohledem na to může mytí vlasů metodou No Poo trvat déle než obvykle.

Dobrá rada!

Nenechte se odradit! Skutečně, období mezi zanecháním používání syntetického šamponu a obnovením rovnováhy na pokožce hlavy může být demotivující, ale určitě stojí za to tím projít. Mytí vlasů bez použití šamponu je levnější, přirozenější a má dlouhodobé výhody pro vlasy. Zkuste to!

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Ochranný sprej na vlasy
Arganový olej
Jojobový olej
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů