Vlasové masky: typy, účinky, názory, složení. Jaká je nejlepší vlasová maska?

Vlasové masky: typy, účinky, názory, složení. Jaká je nejlepší vlasová maska?

Existuje více než jen mytí, kartáčování a tepelné úpravy vlasů v rámci péče o vlasy. Péče o vlasy znamená záměrné kroky zaměřené na výživu, regeneraci a posílení. Pokud sníte o úžasném účesu plném vitality a života, dopřejte svým vlasům kvalitní ošetřující masku. Jak ji vybrat? Po přečtení tohoto příspěvku to bude hračka. Sáhněte po výjimečné péči o vlasy a dejte svým vlasům to nejlepší.

Maska na vlasy - co to je a co ji odlišuje od kondicionéru?

Maska na vlasy je produkt, který opravuje, vyživuje a posiluje nejúčinněji. Je to ošetření, které dosahuje trochu hlubších struktur vlasů, nepůsobí pouze na povrch vlasů. Dobrá maska na vlasy má prospěšný vliv také pro pokožku hlavy. Má bohatou konzistenci a je plná vhodných účinných látek. Aby fungovala, musíte masku nechat v pokožce déle než kondicionér. Často funguje jako předmytí, což přináší lepší výsledky.

Maska přenáší živiny dovnitř vlasů, což je její hlavní úkol. Existují také masky, které jsou bohaté na látky, které zlepšují vlasy, definují barvu, zvyšují lesk a zjemňují. V případě masek na vlasy hovoříme o intenzivní a důsledné péči a obnově vlasů.

Kondicionér vstupuje do opozice vůči vlasovým maskám. Je určen výhradně pro vnější část vlasů. Vynikajícím způsobem hydratuje, vyhlazuje a zkrášluje, ale jedná se o povrchní efekt, který dlouho nevydrží - živiny jsou z vlasů vypláchnuty a po dalším mytí zmizí.

Kondicionér je většinou zaměřen na kondicionování vlasů, ale má také jednu klíčovou vlastnost: díky své okluzivní vrstvě mohou živiny z masky zůstat ve hlubších strukturách vlasů. Přirovnáme-li to k metafoře, kondicionér funguje jako deka, kterou dáte na vlasy, aby udržel složky masky uvnitř. Proto byste jej měli aplikovat po opláchnutí masky (a ve dnech, kdy nepoužíváte masku).

Kondicionéry jsou většinou vnímány jako pečující, vyhlazující a zlepšující lesk prostředky, které pomáhají rozčesávat a stylizovat vlasy, stejně jako chránit před poškozením, toxiny a znečištěním. Většina kondicionérů je založena na silikonu a jejich konzistence je poměrně tekutá. Kondicionér nechte v pokožce jen několik minut.

Celkově vzato jsou čtyři věci, které odlišují masky a kondicionéry:

  • ZPŮSOB PŮSOBENÍ
  • ÚČINNOST
  • POUŽITÍ
  • CHEMICKÉ SLOŽENÍ

Typy vlasových masek pro různé potřeby vlasů

Neexistuje ideální maska pro všechny typy vlasů. Vždy si musíte vybrat tu správnou pro svůj typ vlasů a jeho potřeby. Například: barvené tmavé vlasy potřebují jinou masku než blond odstíny. Kudrlinky, jemné, husté, mastné nebo mdlé - každý typ potřebuje jinou masku, která splní jeho potřeby. Jak můžeme masky rozdělit?

Masky pro barvené vlasy

Navrženy pro vlasy, které byly podrobeny intenzivní chemické úpravě. Dlouhodobě každé barvení vlasy poškozuje - ztráta vlhkosti, zmatnění vzhledu, postupné vyblednutí barvy (pigment se postupně vymývá). Tento typ potřebuje posílení, zvýšení vlhkosti, silnou ochranu a obnovu. Masky pro barvené vlasy často hojně obsahují látky, které udržují barvu a uzavírají kutikulu, aby se zabránilo rychlému vyblednutí barvy.

Masky pro tmavé, červené a blond vlasy

Samostatná kategorie, která díky složení a účinkům může být úspěšně věnována jak barveným, tak přirozeným vlasům, které potřebují zlepšení a definici. Vlasové masky pro různé odstíny (tmavě hnědé, červené nebo blond) jsou nabité kondicionačními látkami a rostlinnými extrakty, které zvýrazňují konkrétní barvu. Rostlinná henna je běžnou složkou takových masek - způsobuje, že barva zůstane déle a vylepšuje ji. Další látky zvyšující barvu vlasů zahrnují heřmánek, extrakt z lískových ořechů, ricinový olej, skořici a řepíkový kořen.

Masky pro poškozené vlasy

Vlasy, které byly nadměrně upravovány nebo poškozeny, potřebují intenzivní terapii. Mají vysokou poréznost, což znamená otevřené kutikuly a špatný stav. Tento typ vlasů je obvykle extrémně suchý, má roztřepené konečky a poškozenou strukturu. V dobré vlasové masce by měla být řada účinných látek schopných regenerovat vlasy, jako je keratin, esenciální mastné kyseliny, mnoho vitaminů, změkčovadla a humektanty, které zajišťují správnou hydrataci. Maska na poškozené vlasy má posílit vlasy; často jsou bohaté na extrakty ze klíčků a hydrolyzované proteiny.

Masky pro kudrnaté vlasy

Řada produktů obsahujících látky definující kudrlinky a také složky, které ovládnou vlasy a omezují krepatění, což je běžný problém u kudrnatých vlasů (zejména pokud jsou podrobeny pravidelným chemickým úpravám, tepelnému stylingu nebo nesprávné péči o vlasy). Maska pro kudrnaté vlasy je docela lehká a připravuje kudrlinky na úpravu bez přetížení. Tato maska také dobře funguje, pokud máte rovné vlasy, ale občas si přejete vytvořit kudrlinky nebo jemné vlny. Definující maska pro kudrlinky před stylingovým procesem ještě prodlužuje dobu trvání účesu.

Masky pro slabé, řídnoucí vlasy

Skupina masek, které kondicionují vlasy i pokožku hlavy - jediný způsob, jak zastavit řídnutí. Masky pro vlasy s horším stavem (např. kvůli sezónním změnám nebo vypadávání vlasů) jsou založeny na přírodních bezpečných složkách. Cílem je vyživovat a posilovat vlasy a cibulky. Většinou zahrnují esenciální mastné kyseliny, vitaminy a aminokyseliny, zlepšují procesy probíhající ve folikulárním bulbu vlasů a zanechávají vlasy pevně ukotvené ve folikulech. Dlouhodobé používání blokuje vypadávání vlasů (za předpokladu, že se nejedná o hormonální problém nebo jiný problém, který vyžaduje profesionální pomoc a konzultaci s trichologem).

Masky pro podporu růstu vlasů

Tyto masky stimulují spící vlasy, aby pracovaly, zatímco jejich účinné látky zrychlují buněčné dělení v matrici vlasů. Tento typ masek funguje ideálně pro vlasy, které jsou oslabené změnami ročních období, vnějšími agresory nebo léky (antibiotická terapie). Mezi složkami najdete přírodní látky známé pro svou schopnost stimulovat růst, například kvasnice, březový džus, přírodní oleje podporující růst, jako je ricinový olej, olej z cedrových ořechů nebo borovicový olej.

Masky pro tenké, křehké vlasy

Lehké masky, které jemně obalují tenké, jemné vlasy a vytvářejí okluzivní vrstvu a zlepšují strukturu vlasů, zároveň zvýšení tloušťky. Efekt není dlouhodobý - produkt se na vlasech hromadí a po nějaké době se smyje. Nicméně skutečnost zůstává, že účinná maska pro tenké vlasy zlepšuje jejich vzhled, aniž by vlasy zatížila.

Masky pro mdlé vlasy bez života

Tyto masky silně vyživují, dodávají úžasný lesk a nezatěžují vlasy. Působí jak na vnitřní struktury, tak na vnější vrstvu. Masky navržené pro mdlé vlasy jsou bohaté na látky, které zvyšují lesk, vyhlazují a uzavírají kutikulu. Nejpopulárnější skupinou látek pracujících tímto způsobem jsou přírodní oleje, lněný extrakt a přírodní složky přidávající lesk, jako je chmel, jablečný ocet a malinový ocet.

Masky pro mastné, snadno zplihlé vlasy

Zvláštní skupina vlasových masek, které by měly dělat něco více než podporovat vlasové vlákno- měly by vyrovnat sekreci sebu a účinně očistit pokožku hlavy, aby vlasům přidaly objem a tz se nezamastily. Masky pro husté, těžké vlasy se většinou aplikují na pokožku hlavy, aby se přesně vyčistily kořínky vlasů. Mezi složkami převažují přírodní jíly, například zelené nebo bílé, extrakt z kopřivy, lopuchu nebo šalvěje. Absorbují nadbytečné sebum a obsahují řadu minerálů, které vyživují kůži a délky vlasů, zvedají kořínky pro delší trvání objemu a svěžesti.

Masky na vlasy - Účinky dodávané aktivními látkami

Je to nejjednodušší a zároveň nejdůležitější klasifikace různých masek, šamponů a kondicionérů. Abyste si vybrali skvělou masku na vlasy, vždy zkontrolujte, do které skupiny patříte. Proč? Ukazuje se, že vaše vlasy mohou být snadno zatíženy produktem, i když si vyberete ten správný. Proteiny jsou nejotravnější, protože způsobují extrémní vysušení při nadměrném použití - místo jemnosti a pružnosti získáte tuhé, bezživotné a matné vlasy.

  • Emolientní masky mají výživný účinek, pomáhají udržovat vlhkost, přidávají neuvěřitelný lesk, zanechávají vlasy hedvábně hladké a chrání před ztrátou vody a poškozením. Emolienty jsou mastné a fungují pro všechny typy vlasů. Přírodní oleje tvoří jejich nejbohatší zdroj.
  • Humektantní masky jsou typickými hydratačními prostředky, které fungují na suchých, dehydrovaných vlasech, ale v humidním prostředí mohou způsobit neohrabané prameny.
  • Bílkovinné masky regenerují a obnovují strukturu vlasů, doplňují keratin, zachraňují křehké a poškozené vlasy. Musíte je používat rozumně, protože nadbytek se hromadí na struktuře vlasů, čímž se stávají tuhými.

Abyste dosáhli skvělých výsledků ve své péči o vlasy - používejte masky, které kombinují všechny tři skupiny složek, takže obsahují oleje, hydratační a regenerační látky. Můžete také střídat emolienty, humektanty a proteiny - věnujte nějaký čas provádění domácího ošetření olejem na vlasy a aplikujte vybranou masku během týdne.

Efektivní masky na vlasy - složení. Co by měly obsahovat?

Určitě se ptáte, jak určité složky fungují v maskách na vlasy a co hledat, abyste dosáhli vynikajících účinků. Klíčové látky, které jsou pro vaše vlasy nezbytné, zahrnují:

Rostlinné extrakty v maskách na vlasy

Masky často obsahují rostlinné extrakty, zejména ty, které jsou určeny pro použití na vlasy a pokožku hlavy. Jsou formulovány bez silikonů, které by mohly způsobit podráždění pokožky hlavy. Rostlinné extrakty jsou cenné, protože patří mezi účinné látky, které vlasům dodávají výživu, opravují a regenerují vlasy, zlepšují vzhled a barvu. Tvoří bohatý zdroj vitaminů a minerálů obsahující karotenoidy, fytosteroly, aminokyseliny a také stimulují vlasové folikuly a zmírňují podráždění pokožky hlavy. Které jsou nejpopulárnější rostlinné složky? Záleží na regionu, zemi, kontinentu. Péče o vlasy v Asii se liší například od péče o vlasy v Evropě. Nicméně existuje skupina rostlin, které jsou obecně používané po celém světě.

Nejlepší rostlinné složky v maskách na vlasy:

  • ALOE VERA - zvlhčuje, uklidňuje, předchází zánětům
  • AVOKÁDO - dodává vitamíny a minerály, zlepšuje stav vlasů
  • EXTRAKT Z KLÍČKŮ PŠENICE - stimuluje růst vlasů, brání vypadávání vlasů
  • EXTRAKT Z KLÍČKŮ SOJOVÝCH BOBŮ - urychluje růst vlasů, regeneruje a výživně působí
  • EXTRAKT Z VÝHONKŮ BAMBUSU - zdroj minerálů a vitaminů, chrání a posiluje vlasové vlákno
  • OVESNÁ BÍLKOVINA - dosahuje až ke kořínkům vlasů, účinně váže vodu, posiluje a kondicionuje vlasy
  • EXTRAKT Z KOPŘIVY - reguluje sekreci mazu, posiluje a zvyšuje lesk
  • EXTRAKT Z PŘESLIČKY - zdroj křemíku, draslíku a vápníku, posiluje vlasy a stimuluje jejich růst
  • LNĚNÁ SEMÍNKA (lněný olej) - zdroj vitaminů a vlasy posilujících bílkovin, zvlhčuje, posiluje a opravuje vlasy
  • ŘASY - posilují vlasové folikuly a zvlhčují délky vlasů, brání lámavosti vlasů
  • HEŘMÁNKOVÝ EXTRAKT - uklidňuje podráždění, dodává jemnost, zmírňuje a dezinfikuje pokožku hlavy
  • IBIŠEK - dodává glykosaminoglykany vlasovým folikulům, stimuluje je a stimuluje matici vlasů
  • ŽENŠEN - antioxidant, který posiluje matici vlasů a zvyšuje průtok krve do pokožky hlavy

Přírodní oleje v maskách na vlasy

Oleje tvoří samostatnou a extrémně důležitou skupinu, která má kondicionační účinek. Jejich přítomnost v masce výrazně zvyšuje účinnost produktu. Proč? Ukazuje se, že přírodní oleje obsahují kompletní sadu nejdůležitějších složek pro vaše vlasy a pokožku hlavy: jsou zdrojem cenných vitaminů, minerálů, flavonoidů a rostlinných sterolů, a některé z nich také obsahují karotenoidy a skvalan. Jeden olej je schopen vašim vlasům poskytnout tolik výhod jako asi patnáct různých rostlinných složek.

Ošetření vlasovými oleji - mohou oleje nahradit masky na vlasy?

Přírodní rostlinné oleje hrají klíčovou roli v péči o vlasy. Pokud ve vaší vlasové masce chybí oleje, použijte je samostatně a aplikujte na vlasy a pokožku hlavy formou hluboce vyživující masky s regeneračními účinky. Taková ošetření oleji (prováděná alespoň jednou týdně) rychle a efektivně regenerují vlasy, brání vypadávání vlasů, urychlují růst, zlepšují vzhled a zvyšují objem vlasů. Nejlepší je použít speciálně komponovanou směs olejů, která bude vyhovovat propustnosti vašich vlasů. Existuje příklad účinného a dokonale složeného ošetření - vlasový olej Nanoil, který byl uveden ve třech verzích, odpovídajících třem nejběžnějším typům vlasů.

Jak zvýšit účinek vlasových masek?

Můžete zvýšit účinek každé vlasové masky - bez ohledu na to, zda se jedná o produkt zakoupený v drogerii nebo o výrobek DIY. Můžete to udělat přidáním pár kapek přírodního vlasového oleje. Oleje jsou přirozenými emolienty, takže brání nadměrnému zatížení vlasů bílkovinami, posilují vnitřní struktury, udržují nepoddajné prameny pod kontrolou, chrání před poškozením a obecně zlepšují vzhled vlasů, přidávají lesk a hladkost. Přírodní oleje zanechávají vlasy hedvábně hladké a zvyšují lesk. Pokud aplikujete masku na pokožku hlavy - přítomnost olejů vám umožní ji vyčistit, odstranit nečistoty a zbytky produktů, posílit vlasové folikuly a stimulovat jejich činnost. Navíc oleje zabraňují vypadávání vlasů a mají účinek proti stárnutí.

Jak používat vlasové masky pro nejlepší účinky?

Správná aplikace je klíčem k úspěchu. Masku aplikujete po umytí vlasů teplou vodou. Vlhké vlasy lépe absorbuji, takže vstřebají živiny. Vlasy osušte ručníkem a rovnoměrně naneste masku na vlasy. Nechte ji působit asi 20 minut (pokud výrobce neurčuje jinak). Masky obsahující přírodní složky jsou bezpečné, takže můžete čas prodloužit: vše závisí na individuálních potřebách vaší účesy. Pokud jsou vaše vlasy extrémně poškozené, můžete masku nechat působit celou noc - obohaťte ji o pár kapek přírodního oleje. Ráno si vlasy umyjte a upravte jako obvykle. Pro dosažení požadovaných výsledků z ošetření maskou použijte ji jednou nebo dvakrát týdně.

Nejlepší vlasové masky - názory nadšenců a odborníků na péči o vlasy

Nejlepší maska pro vaše vlasy? Všichni se shodujeme: bez ohledu na to, zda používáte profesionální produkty ze salonu nebo domácí masky, musí odpovídat vašemu typu vlasů, jejich stavu, vzhledu a potřebám. Mnoho lidí, kteří vyjadřují své názory na nejlepší masku, věří, že produkt by měl být složen z přírodních olejů. Zastánci ošetření vlasů oleji tvrdí, že nejlepším způsobem, jak posílit vlasy, je zanechat masky a nahradit je kvalitním olejem nebo směsí olejů.

 

Nebojte se sdílet svůj názor na článek.


Komentáře: #0


Přidejte váš komentář. Po jeho schválení moderátorem bude publikován.
Ricinový olej
Jojobový olej
Arganový olej
Ochranný sprej na vlasy
Zásady ochrany osobních údajů

Naše webové stránky používají cookies a také cookies třetích stran pro potřebu užívání externích nástrojů. V případě, že uživatel neudělí souhlas, budou použity pouze nezbytné cookies. Nastavení cookies můžete kdykoliv změnit ve svém prohlížeči. Souhlasíte s užíváním všech cookies?

Zásady ochrany osobních údajů